Arbejdsmarked
Nordisk jobprojekt har hjulpet 350 unge – men det er svært at få arbejdsløse akademiker til at forlade København
Efterspørgslen på arbejdskraft er størst i Norge, svenskerne er mest mobile og det er svært at flytte unge arbejdsløse fra København. Det er nogle af erfaringerne fra Interreg-projektet Nordisk Jobbstart+ som har haft 800 deltagere i projektets 1,5-årige levetid. Projektet har resulteret i at 350 personer har fået job over de nordiske grænser oplyser projektlederen Morten Fabricius Meyer. Målet er at øge rørligheden på arbejdsmarkedet mellem Sverige, Danmark og Norge.
Der er stor forskel på struktur såvel som kultur på arbejdsmarkedet i de nordiske lande, påpeger Morten Fabricius Meyer, projektleder for Interreg-projektet Nordisk Jobstart +. I København er arbejdsløsheden blandt nyuddannede akademikere meget høj, særligt de med humanistisk og samfundsvidenskabelig uddannelse, mens der i Oslo er en akademikerledighed på mindre end en procent. Også i Sverige er det svært at finde unge arbejdsløse akademikere.
– De arbejder oftest med hvad som helst bare for at ikke få et hul i CV’et, siger Morten Fabricius Meyer til News Øresund.
Derimod anser han, at de danske akademikere i København er mere kræsne i forhold til job udenfor hovedstaden.
– Mange danske unge i hovedstaden har et bilede af at København er verdens navle og det eneste sted man kan arbejde. Derfor kan det være svært at få Københavnerne til at flytte eller begynde at pendle til et job i Sverige for eksempel. Der er større velvillighed hos de unge arbejdsløse i Jylland, siger Morten Fabricius Meyer.
Projektet, som får støtte af Interreg-programmet Øresund-Kattegat-Skagerrak, har ind til videre hjulpet 350 personer med at få et job. Størstedelen er svenskere, der har fået job i Danmark eller danskere, der har fået job i Norge.
Fokus for projektet Nordisk Jobstart + er på unge arbejdsløse under 30 år med en eftergymnasial uddannelse. Ideen er at hjælpe de unge til et job i andre dele af Norden ved at matche dem med arbejdsgivere og desuden vejlede og hjælpe dem med det praktiske ved en eventuel flytning, som eksempelvis at skaffe bolig, tolke skatteregler og skaffe et personnummer. Projektet samarbejder med rekrutteringsbureauer, virksomheder, a-kasser arbejdsformidlinger og jobcentre for at finde job til de unge. (News Øresund – Thea Wiborg)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23