Følg os på

Arbejdsmarked

Nordisk jobprojekt har hjulpet 350 unge – men det er svært at få arbejdsløse akademiker til at forlade København

Publiseret

 

Projektlederen Morten Fabricius Meyer. Foto: News Øresund

Efterspørgslen på arbejdskraft er størst i Norge, svenskerne er mest mobile og det er svært at flytte unge arbejdsløse fra København. Det er nogle af erfaringerne fra Interreg-projektet Nordisk Jobbstart+ som har haft 800 deltagere i projektets 1,5-årige levetid. Projektet har resulteret i at 350 personer har fået job over de nordiske grænser oplyser projektlederen Morten Fabricius Meyer. Målet er at øge rørligheden på arbejdsmarkedet mellem Sverige, Danmark og Norge.  

Der er stor forskel på struktur såvel som kultur på arbejdsmarkedet i de nordiske lande, påpeger Morten Fabricius Meyer, projektleder for Interreg-projektet Nordisk Jobstart +. I København er arbejdsløsheden blandt nyuddannede akademikere meget høj, særligt de med humanistisk og samfundsvidenskabelig uddannelse, mens der i Oslo er en akademikerledighed på mindre end en procent. Også i Sverige er det svært at finde unge arbejdsløse akademikere.
– De arbejder oftest med hvad som helst bare for at ikke få et hul i CV’et, siger Morten Fabricius Meyer til News Øresund.

Derimod anser han, at de danske akademikere i København er mere kræsne i forhold til job udenfor hovedstaden.
– Mange danske unge i hovedstaden har et bilede af at København er verdens navle og det eneste sted man kan arbejde. Derfor kan det være svært at få Københavnerne til at flytte eller begynde at pendle til et job i Sverige for eksempel. Der er større velvillighed hos de unge arbejdsløse i Jylland, siger Morten Fabricius Meyer.

Projektet, som får støtte af Interreg-programmet Øresund-Kattegat-Skagerrak, har ind til videre hjulpet 350 personer med at få et job. Størstedelen er svenskere, der har fået job i Danmark eller danskere, der har fået job i Norge.

Fokus for projektet Nordisk Jobstart + er på unge arbejdsløse under 30 år med en eftergymnasial uddannelse. Ideen er at hjælpe de unge til et job i andre dele af Norden ved at matche dem med arbejdsgivere og desuden vejlede og hjælpe dem med det praktiske ved en eventuel flytning, som eksempelvis at skaffe bolig, tolke skatteregler og skaffe et personnummer. Projektet samarbejder med rekrutteringsbureauer, virksomheder, a-kasser arbejdsformidlinger og jobcentre for at finde job til de unge. (News Øresund – Thea Wiborg)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked11. april 2024

Øresundspendlingen steg med mere end 10 procent i 2022

Pendlingen steg for andet år i træk i 2022, efter et fald i pandemiens første år. Stigningen er mærkbar i...

Energi12. april 2024

Ørsted planlægger rekordstor batteripark i Trelleborg til lagring af vindenergi

Efter at have modtaget Länsstyrelsen Skånes anbefaling til den svenske regering om at opføre Skånes havvindmøllepark i Østersøen 22 kilometer...

Kultur12. april 2024

Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København

Tirsdag lanceredes et nyt nordisk mediepolitisk initiativ ved navn Nord 55° med sekretariat i JP/Politikens Hus i København og med...

Arbejdsmarked12. april 2024

Google-rapport: 300.000 svenske job kan blive helt eller delvist erstattet af AI

I løbet af de næste ti år kan seks procent af jobbene i Sverige blive helt eller delvist erstattet af...

Infrastruktur12. april 2024

Danske Regioner henter inspiration i Skåne med hensyn til billetpriser og zoneinddeling i den kollektive trafik

Skånes billetpriser og zoneinddeling er forbilledet når Danske Regioner går over til digitale billetsystemer og samtidig ønsker at øge brugen...

Samfund12. april 2024

Sidste år flyttede flere fra Østdanmark til Skåne end på ti år

For andet år i træk steg antallet af flytninger fra Østdanmark til Skåne i 2023, og med 1.642 flytninger er...

Danmark12. april 2024

Pendlere på Kystbanen ærgrer sig over længere rejsetid: “Hvorfor var det så vigtigt at klippe Sverige fra?”

Pendlere på Kystbanen, som omfatter de fem kommuner Helsingør, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm og Gentofte, har de seneste år oplevet længere...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.