Interviews
Kærester over Øresund: ”Hvad vi i vores situation savner, er noget vældig grundlæggende”
Tre spørgsmål til Fanny Cæcilie Reinholtz, 25 år og bosat i København, som ikke kan rejse til Sverige for at møde sin partner på grund af de svenske adgangsbegrænsninger, der har været i kraft siden 22. december sidste år. Hun er medlem af Facebook-gruppen “Kærester adskilt af grænselukningen under coronavirus”, hvor mange føler sig uretfærdigt behandlet ved ikke at kunne rejse frit over grænsen for at møde deres kærester i Sverige. I denne uge kom der dog besked om, at Folkhälsomyndigheten anbefaler at indrejse fra Danmark til Sverige tillades igen, forudsat at en negativ covid-19-test kan vises ved grænsen. Den svenske regering forventes at træffe beslutning om indrejseforbuddet i næste uge. Fanny og Rebecka ser frem til muligheden for at se hinanden i Sverige igen, da de i de seneste måneder kun har haft mulighed for at mødes i Danmark.
Hvordan har jeres hverdag været påvirket under coronapandemien sammenlignet med, hvordan den så ud før pandemien?
– Vi har været sammen i to år, så vi har været vant til at rejse frem og tilbage. Det har været en forudsætning i forholdet, der har fungeret uden problemer, men med indrejseforbuddet er det gået op for os, hvor omfattende en del det er blevet af vores hverdag. Først og fremmest er det kun hende, der kan rejse til mig lige nu. For det andet er det dyrt. For at komme ind i Danmark skal du have en test, der højst er tre dage gammel. Rebecka har ikke mulighed for at komme til Danmark hver tredje dag for at blive testet, fordi hun har et job. Derfor er hun nødt til at teste sig i Hyllie, og det koster 400 svenske kroner. Da vi også sjældent ses, fordi det er så dyrt at teste sig, har hun heller ikke et pendlerkort. Så med en billet og en covid-19 test koster det 640 svenske kroner hver gang vi mødes.
– Ud over et økonomisk aspekt er der også et praktisk aspekt. Det er klart, at det skaber en slags følelsesmæssig barriere mellem os. Det bliver et praktisk spørgsmål at kunne mødes, og vi må planlægge i større grad end før. Forholdet er baseret på konstant planlægning. Mit forhold til Sverige er ikke kun Rebecka, men jeg har halvdelen af mit liv på den anden side af Sundet, så jeg er også følelsesmæssigt investeret i det, jeg betragter som Øresundsregionen. Afstande inden for regionen er pludselig blevet et problem. Man har lagt så mange ressourcer i at gøre det let at rejse til København og Malmø. Der er 35 kilometer mellem min og Rebeckas adresse, men det føles som tusind mil. Det er klart, at vi som par bliver påvirkede. Vi som gruppe har ikke følt os hørt, men overset, siger Fanny Cæcilie Reinholtz og tilføjer, at de plejede at mødes cirka tre gange om ugen, men nu ser hinanden en gang om ugen og er tvunget til at have mere telefonkontakt.
Hvordan har du oplevet de danske og svenske indrejserestriktioner det sidste år. Først havde svenskerne ikke lov til at tage til Danmark for at møde deres partner, og i øjeblikket har danskerne ikke lov til at besøge deres partner i Sverige?
– Jeg synes, det er en fælles oplevelse blandt os, der er i denne situation, at man ikke ved hvad man kan forvente. Vi er indstillet på en situation, der pludselig kan ændre sig. Før tror jeg, det tog en test, der var syv dage gammel, hvis du rejste fra en grænseregion som Skåne til Danmark, og så blev det ændret til tre dage. Vi blev begge ekstremt desperate, da vi hørte, at det blev ændret, fordi det på forhånd føltes så vanskeligt at overholde disse regler hele tiden. Og så føles det jo også lidt kriminelt, når man skal møde hinanden, fordi man skal fremvise sine blanketter og forklare politiet, at man har ret til at komme ind i landet. Den her lovgivning påvirker os meget. Men hvad der har såret mig mest har, er at jeg er blevet sidestillet med shoppingturister i Sverige. Jeg kommer ikke til Sverige for at shoppe, gå på café eller tage corona med til Sverige. De er ingen jo interesserede i.
Hvordan føles det nu, da Folkhälsomyndigheten har meddelt, at de vurderer, at indrejseforbuddet fra Danmark kan ophæves fra 1. april?
– Det føles helt fantastisk. Vi var begge i ekstase over det. Man prøver ikke at glæde sig for tidligt, men som du også kan se i gruppen (Facebook-gruppen), er folk meget glade for, at vi er så tæt på en beslutning. Jeg tænker også, at når der kommer sådan en anbefaling fra Folkhälsomyndigheten, så håber vi, at regeringen er lydhør. Hvis det bliver en positiv besked, er det første, vi vil gøre, sandsynligvis noget så simpelt som bare at være sammen hjemme i hendes lejlighed. Der er sket så meget i de tre måneder, som jeg ikke har set. Hun har sat nye lamper og nye højttalere op. Jeg tror, det bliver noget så simpelt som at spise middag sammen. Det synes jeg også opsummerer fint, at hvad vi alle, der er i vores situation, mangler, er noget meget grundlæggende. Det er at kunne sove sammen, se tv eller spise sammen i Sverige.
(News Øresund – Erik Ottosson)
Fakta: Rejserestriktioner for kærester under coronapandemien
Siden den 22. december 2020 har den svenske regering ikke tilladt danske statsborgere, der har en kæreste i Sverige, at komme ind i Sverige. Den nuværende regel gælder i øjeblikket indtil 31. marts. Regeringen forventes at udsende en ny meddelelse om indrejseforbuddet i næste uge.
I begyndelsen af pandemien, fra 14. marts til 25. maj 2020, indførte den danske regering et forbud mod, at svenske statsborgere fik lov til at besøge deres kæreste i Danmark. Efterfølgende er adgang for denne gruppe blevet tilladt. Lige nu kræves det, at man som svensk partner kan vise en blanket, der bekræfter ens kærlighedsforhold, og at det har varet i mindst de seneste tre måneder, og man skal fremvise en negativ covid-19 test, der højst er 72 timer gammel.
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23