Følg os på

Interviews

KLIFO har medarbejdere på begge sider af Øresund: ”Vi lever lokalt, men i en international forståelse”

Publiseret

 

Alejandra Mørk, CEO i KLIFO, rådgiver biotek- og pharmaselskaber i og uden for Medicon Valley med bl.a. regulatorisk ekspertise

Konsulentvirksomheden KLIFO er fra hovedsædet i Glostrup de seneste år vokset ud over Danmarks grænser og rådgiver biotek- og pharmaselskaber i og uden for Medicon Valley med bl.a. regulatorisk ekspertise. Mange startups og store veletablerede life science-virksomheder med R&D og produktion giver et mangfoldigt, regionalt arbejdsmarked, og det skærper kompetencerne, at ansatte kan bevæge sig fleksibelt mellem mindre biotek-selskaber og Big Pharma, mener Alejandra Mørk, CEO i KLIFO. Hun oplever, at det særligt i det seneste års tid er blevet sværere at besætte ledige stillinger. Flere ansatte til kvalitets-sikringsområdet er afgørende fremover, da det er blevet nedprioriteret i uddannelsessystemet i mange år, mener hun.

Med ca. 130 ansatte på hovedsædet i Glostrup tæt på København og afdelinger i Lund samt i Tyskland og Holland er KLIFO som ekstern kontraktforskningsaktør årligt involveret i omkring 300 pharma-projekter på begge sider af Øresundsregionen og på verdensplan.

Virksomheden assisterer pharma- biotek- og medtech-selskaber, hvis de fx ikke selv har regulatorisk ekspertise, eller skal have rådgivning om myndighedsdokumentation, bivirkningsovervågning eller planlægning af kliniske forsøg.

De seneste få år er KLIFO vokset til en af Danmarks største konsulentvirksomheder inden for farmaceutisk udvikling med alt lige fra store pharma-kunder til små startup-kunder. Mange af projekterne, de rådgiver, er relateret til onkologi, som er en styrkeposition i Medicon Valley.

– Vi har medarbejdere i Sverige, der arbejder for svenske og danske projekter, og vi har danske medarbejdere, som kører til Lund og Malmø og rådgiver svenske projekter, siger Alejandra Mørk.

På den måde er der masser af life science-forbindelser på tværs af det dansk-svenske Medicon Valley-cluster, mener hun.

Klifo har et kontor i Medicon Village i Lund. Foto: News Øresund

Øresundsregionen giver en helhedsforståelse for life science
Life science-branchen er et andet sted i dag i forhold til for godt og vel ti år siden, mener Alejandra Mørk, hvor hun købte KLIFO, og hvor pharma-branchen var godt i gang med at outsource flere kompetencer til eksterne kontraktudbydere som fx KLIFO.

– Jeg kendte til mange biotekvirksomheder i Øresundsregionen, og jeg havde gennem mit tidligere arbejde i pharma set, at mange biotekvirksomheder løb ud af det blinde spor, fordi de ikke havde overblikket over hele lægemiddelsudviklingsprocessen, siger hun og mener, at den største forandring siden da er sket – ikke på leverandørsiden – men på købersiden.

– Både pharma og biotek er blevet meget mere professionelle og bevidste om, hvordan de bruger deres leverandører, hvilket har øget behovet for dygtige leverandører, siger Alejandra Mørk.

I KLIFO går de op i, at medarbejderne har industrierfaring og en helhedsforståelse. Den er der gode forudsætninger for at få i Øresundsregionen med en stor koncentration af storskala-produktion, R&D, startups og pharma-logistik samt en kombination af veletableret praksis og nye teknologier og metoder, mener Alejandra Mørk.

Øresundsbroen. Foto: News Øresund

– Nogle gange sidder man i et stort pharma-selskab, og andre gange sidder man i en lille biotek-startup. Det, at man bevæger sig imellem miljøer, skærper kompetencerne, siger hun og tilføjer:

– Jeg havde ikke fundet på at drive den her virksomhed, hvis ikke det var fordi, at vi lå i Medicon Valley. Vi lever lokalt, men i en international forståelse. Lægemidler skal kunne leve på det amerikanske, europæiske, japanske og kinesiske marked, siger hun.

Kvalitetssikring skal have mere uddannelsesfokus
Siden KLIFOs etablering i 1994 er væksten og medarbejderstaben vokset stødt, og de næste år forventer Alejandra Mørk, at de bliver flere ansatte, da farma-outsourcing er en trend, der vil fortsætte. Den hollandske kapitalfond Gilde Healthcare, der er blevet ny majoritets-ejer, sætter dertil tryk på for, at KLIFO øger den internationale tilstedeværelse.

Men Alejandra Mørk bemærker en udfordring: rekrutteringerne er blevet vanskeligere.

– Indtil 2021 har vi altid kunne få de folk, vi gerne ville have. Og mange har henvendt sig til KLIFO for at få arbejde. Men i 2021 kunne vi virkelig mærke, at der er rift om dem, siger hun og påpeger, at der er mest mangel på mennesker på ”hele kvalitetssikringsområdet.”

Foto: News Øresund

– Kvalitetssikring er et kæmpe område inden for lægemiddeludvikling. Og hele det pharmaceut-tekniske og farmaceut-regulatoriske område er blevet nedprioriteret i vores uddannelsessystem igennem mange år, mener Alejandra Mørk og håber på et øget optag inden for naturvidenskabelige og tekniske fag i fremtiden.

– Når vi snakker om hvad Danmark skal leve af, skal man virkelig passe på med ikke at kigge for meget på noget andet, fordi life science er en guldgrube, de sidder på, og som har bevist sit værd igen og igen. Det bør lede til at få flere unge mennesker til at tage en uddannelse, som kan bruges i det her regi, siger Alejandra Mørk.

Kristoffer Dahl Sørensen – News Øresund

Life science i Østdanmark

Life science-branchen er en vigtig branche i Danmark og Sverige. I Øresundsregionen be-skæftiger private life science-sektoren ca. 65 500 ansatte i ca. 1 150 selskaber.

Øresundsinstituttet publicerede i maj rapporten ‘Life Science in Eastern Denmark – the Da-nish Part of Medicon Valley’, som denne interviewserie i efteråret bygger på.

Rapporten var en del af det EU-støttede interregprojekt Greater Copenhagen Life Science Analysis Initiative, som blev afsluttet i august 2022 efter tre og et halvt års analysearbejde.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Okategoriserade08. december 2023

Bygge- og ejendomsbranchen ønskede at hæve sine egne ambitioner og lancerede LFM30

Lokal Färdplan Malmö 2030 er et brancheinitiativ, der er lanceret for at sætte mere ambitiøse klimamål for bygge- og ejendomssektoren...

Erhverv08. december 2023

Christian Poulsen bliver ny administrerende direktør for Københavns Lufthavn

Christian Poulsen, der siden 30. september har været konstitueret som administrerende direktør i Københavns Lufthavn, bliver lufthavnens nye administrerende direktør...

Infrastruktur08. december 2023

Dobbelt indvielse af nye jernbanespor i Skåne fredag

Fredag var Trafikverket vært for indvielsen af det nye firesporede anlæg Malmö-Lund, Södra stambanan, og det dobbeltsporede Ängelholm-Maria, Västkustbanan. Blandt...

Samfund08. december 2023

Et flertal af svenskerne vil tage imod færre flygtninge, viser ny meningsmåling

Synet på flygtningeindvandring i Sverige blev mere positivt i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine sidste år. Men nu har...

Infrastruktur08. december 2023

Skanska og Alstom vil bygge ny jernbane på søjler mellem Ski i Norge og Arvika i Sverige

Ved at bygge 106 km ny dobbeltsporet jernbane mellem Ski uden for Oslo og Arvika i Sverige vil man kunne...

Øresund08. december 2023

Øresundstogene over broen vil afgå hvert 15. minut, når den nye køreplan træder i kraft den 10. december – rejsetiden vil stige med 4 minutter

Fra den 10. december bliver trafikken med Øresundstog mellem Danmark og Sverige mere regelmæssigt med en afgang hvert 15. minut...

Samfund08. december 2023

Ny aftale giver USA adgang til 17 svenske forsvarsbaser – Revingehed og Ravlunda i Skåne kan få besøg af amerikanske tropper

Sverige og USA har underskrevet en aftale, der tillader amerikanske styrker at bruge 17 svenske forsvarsbaser i Sverige, herunder Revingehed...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.