Interviews
KLIFO har medarbejdere på begge sider af Øresund: ”Vi lever lokalt, men i en international forståelse”

Konsulentvirksomheden KLIFO er fra hovedsædet i Glostrup de seneste år vokset ud over Danmarks grænser og rådgiver biotek- og pharmaselskaber i og uden for Medicon Valley med bl.a. regulatorisk ekspertise. Mange startups og store veletablerede life science-virksomheder med R&D og produktion giver et mangfoldigt, regionalt arbejdsmarked, og det skærper kompetencerne, at ansatte kan bevæge sig fleksibelt mellem mindre biotek-selskaber og Big Pharma, mener Alejandra Mørk, CEO i KLIFO. Hun oplever, at det særligt i det seneste års tid er blevet sværere at besætte ledige stillinger. Flere ansatte til kvalitets-sikringsområdet er afgørende fremover, da det er blevet nedprioriteret i uddannelsessystemet i mange år, mener hun.
Med ca. 130 ansatte på hovedsædet i Glostrup tæt på København og afdelinger i Lund samt i Tyskland og Holland er KLIFO som ekstern kontraktforskningsaktør årligt involveret i omkring 300 pharma-projekter på begge sider af Øresundsregionen og på verdensplan.
Virksomheden assisterer pharma- biotek- og medtech-selskaber, hvis de fx ikke selv har regulatorisk ekspertise, eller skal have rådgivning om myndighedsdokumentation, bivirkningsovervågning eller planlægning af kliniske forsøg.
De seneste få år er KLIFO vokset til en af Danmarks største konsulentvirksomheder inden for farmaceutisk udvikling med alt lige fra store pharma-kunder til små startup-kunder. Mange af projekterne, de rådgiver, er relateret til onkologi, som er en styrkeposition i Medicon Valley.
– Vi har medarbejdere i Sverige, der arbejder for svenske og danske projekter, og vi har danske medarbejdere, som kører til Lund og Malmø og rådgiver svenske projekter, siger Alejandra Mørk.
På den måde er der masser af life science-forbindelser på tværs af det dansk-svenske Medicon Valley-cluster, mener hun.
Øresundsregionen giver en helhedsforståelse for life science
Life science-branchen er et andet sted i dag i forhold til for godt og vel ti år siden, mener Alejandra Mørk, hvor hun købte KLIFO, og hvor pharma-branchen var godt i gang med at outsource flere kompetencer til eksterne kontraktudbydere som fx KLIFO.
– Jeg kendte til mange biotekvirksomheder i Øresundsregionen, og jeg havde gennem mit tidligere arbejde i pharma set, at mange biotekvirksomheder løb ud af det blinde spor, fordi de ikke havde overblikket over hele lægemiddelsudviklingsprocessen, siger hun og mener, at den største forandring siden da er sket – ikke på leverandørsiden – men på købersiden.
– Både pharma og biotek er blevet meget mere professionelle og bevidste om, hvordan de bruger deres leverandører, hvilket har øget behovet for dygtige leverandører, siger Alejandra Mørk.
I KLIFO går de op i, at medarbejderne har industrierfaring og en helhedsforståelse. Den er der gode forudsætninger for at få i Øresundsregionen med en stor koncentration af storskala-produktion, R&D, startups og pharma-logistik samt en kombination af veletableret praksis og nye teknologier og metoder, mener Alejandra Mørk.
– Nogle gange sidder man i et stort pharma-selskab, og andre gange sidder man i en lille biotek-startup. Det, at man bevæger sig imellem miljøer, skærper kompetencerne, siger hun og tilføjer:
– Jeg havde ikke fundet på at drive den her virksomhed, hvis ikke det var fordi, at vi lå i Medicon Valley. Vi lever lokalt, men i en international forståelse. Lægemidler skal kunne leve på det amerikanske, europæiske, japanske og kinesiske marked, siger hun.
Kvalitetssikring skal have mere uddannelsesfokus
Siden KLIFOs etablering i 1994 er væksten og medarbejderstaben vokset stødt, og de næste år forventer Alejandra Mørk, at de bliver flere ansatte, da farma-outsourcing er en trend, der vil fortsætte. Den hollandske kapitalfond Gilde Healthcare, der er blevet ny majoritets-ejer, sætter dertil tryk på for, at KLIFO øger den internationale tilstedeværelse.
Men Alejandra Mørk bemærker en udfordring: rekrutteringerne er blevet vanskeligere.
– Indtil 2021 har vi altid kunne få de folk, vi gerne ville have. Og mange har henvendt sig til KLIFO for at få arbejde. Men i 2021 kunne vi virkelig mærke, at der er rift om dem, siger hun og påpeger, at der er mest mangel på mennesker på ”hele kvalitetssikringsområdet.”
– Kvalitetssikring er et kæmpe område inden for lægemiddeludvikling. Og hele det pharmaceut-tekniske og farmaceut-regulatoriske område er blevet nedprioriteret i vores uddannelsessystem igennem mange år, mener Alejandra Mørk og håber på et øget optag inden for naturvidenskabelige og tekniske fag i fremtiden.
– Når vi snakker om hvad Danmark skal leve af, skal man virkelig passe på med ikke at kigge for meget på noget andet, fordi life science er en guldgrube, de sidder på, og som har bevist sit værd igen og igen. Det bør lede til at få flere unge mennesker til at tage en uddannelse, som kan bruges i det her regi, siger Alejandra Mørk.
Kristoffer Dahl Sørensen – News Øresund
Life science i Østdanmark
Life science-branchen er en vigtig branche i Danmark og Sverige. I Øresundsregionen be-skæftiger private life science-sektoren ca. 65 500 ansatte i ca. 1 150 selskaber.
Øresundsinstituttet publicerede i maj rapporten ‘Life Science in Eastern Denmark – the Da-nish Part of Medicon Valley’, som denne interviewserie i efteråret bygger på.
Rapporten var en del af det EU-støttede interregprojekt Greater Copenhagen Life Science Analysis Initiative, som blev afsluttet i august 2022 efter tre og et halvt års analysearbejde.
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23