25 juni 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1C xx

Published on april 12th, 2019 | by Anna Palmehag

0

Klimainitiativer dominerer det svenske forårsbudget

2019-04-12:

Af de 4,5 mia. kr., som regeringen efter forhandlinger med støttepartierne investerer i forårsbudgettet, vil der blive brugt ca. to mia. til miljø og klima. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Ca. 2 ud af de 4,5 milliarder svenske kroner, der investeres i den svenske rødgrønne regerings forårsbudget, er lagt på klima og miljø. Samlet set betyder forårsbudgettet dog ingen større ændringer i forhold til det årlige budget, der blev  vedtaget i efteråret, da Riksdagen stemte de nuværende oppositionspartier Moderaterna og Kristdemokraternas forslag igennem.

Den socialdemokratiske og Miljöparti ledte regering med støttepartierne Centern og Liberalerna har ikke meget handlefrihed i forårsbudgettet, understregede finansminister Magdalena Andersson (S), da budgettet blev præsenteret onsdag.

Ifølge ministeren, der er citeret i Sydsvenskan, skyldes det i høj grad, at efterårsbudgettet indeholdt skattelettelser på 20 mia. svenske kroner, og ifølge forordningerne må forårsbudgettet ikke medføre ændringer i indkomstskatten.

Af de 4,5 mia. kr., som regeringen efter forhandlinger med støttepartierne investerer i forårsbudgettet, vil der blive brugt ca. to mia. til miljø og klima.

Det omfatter blandt andet støtte til beskyttelse og bevarelse af naturområder, fortsatte bidrag til etablering af solceller, og øgede ressourcer til arbejdet med et rent hav- og vandmiljø, herunder foranstaltninger mod overforbrug af gødning. 50 millioner gives desuden til at få flere nattog til Europa.

Privatøkonomisk indeholder forårsbudgettet ikke nogle større nyheder, skriver Dagens Nyheter. Den største skulle være at afdraget for husholdningstjenster, kaldet ”Rutavdraget”, forhøjes fra 25.000 til 50.000 kroner per år. Det er dog mindre end den stigning til 75.000 kroner som var planlagt i Moderaternas og Kristdemokraternas budget.

Liberalerna og Centern har fået investeringer på arbejdsmarkedet med i budgettet, blandt andet sænkede arbejdsgiverafgifter til unge under 18 år, skriver TT. Socialdemokraterna fremhæver blandt andet investeringer i flere lærerassistenter og indsatser mod æres-relateret vold. Investeringerne vil blive finansieret ved at opretholde luftskatten, som ifølge Moderaterna og Kristdemokraternas budget ellers ville være blevet afskaffet til sommer. Derudover øges miljøskatterne, besparelser laves gennem ændringer i hvordan bistand beregnes, besparelser foretages indenfor erhvervsområdet, og ældreplejen – selvom investeringer samtidig laves, og voksenuddannelsen udbygges langsommere. (News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑