Følg os på

Interviews

KLP Ejendomme indvier ny kontorbygning Hubnordic og giver lejerne adgang til flere ejendomme i København

Publiseret

 

Med den store investering i Hubnordic i Ørestad tilføjer KLP Ejendomme 50.000 nye kvadratmeter kontorareal til det københavnske marked i efteråret. Service og fleksibilitet er i fokus, og virksomheden samler nu flere ejendomme i København under én paraply, som lejerne kan få nytte af. Det norsk-ejede selskab var en tidlig investor i Ørestad, hvor Hubnordic bliver den tredje ejendom, alle som naboer til indkøbscentret Field’s.

Den 1. september i år åbnede det norskejede KLP Ejendomme dørene op til den nybyggede Hubnordic-kontorbygning i Ørestad.
– Vi skulle egentlig have haft indvielsen før sommeren, men vi har udsat den på grund af corona. Vi ville gerne markere åbningen ved at samle folk. Det er det, projektet i sin grundform handler om, en levende og aktiv markedsform, siger Søren Risager-Hansen, adm. direktør i KLP Ejendomme.
Virksomheden var tidligt ude i Ørestad-udviklingsområdet, som ligger tæt på Københavns Lufthavn og Øresundsbron. KLP har længe været ejer af Hubnordic-grunden og har desuden udviklet to andre kontorejendomme i samme kvarter.
– Hubnordic er en videreudvikling af vores eksisterende ejendomme i området. Alt i alt får vi mere end 120.000 kvadratmeter inden for en radius af 200 meter, som vi markedsfører under én paraply, så vi ikke konkurrerer med os selv.Fordi vi bidrager så meget til det lokale miljø, påtager vi os rollen som samfundsmæssigt ansvarlig investor. Med nye butikker, restauranter og serviceoplevelser er der også noget for dem, der bor i området eller på hotellerne, for dem, der går i Royal Arena, i Field’s eller i biografen, siger Søren Risager-Hansen.
Paraplytankegangen er at give lejerne et større udbud og flere muligheder for at bevæge sig rundt i byen.
– For vores lejere har vi valgt at samle vores ejendomme i Nordhavnen, city og Ørestad under én paraply af kontortilbud, som en Hubnordic-gæst kan få adgang til. Så uanset om du primært har dit kontor i Ørestad, kan du spise frokost i byen og holde et møde i Nordhavn.
Søren Risager-Hansen tror, at det er den vej udviklingen går og har fået mange henvendelser fra andre pensionsselskaber, der er interesserede i konceptet.
– Der findes et lignende koncept på markedet, men vores er mere helstøbt og varieret. Det er det, vi vil bruge, når vi markedsfører det – the most ambitious workspace in Scandinavia. Vi gør indgangsetagen til en markedsplads for mennesker, en kundeoplevelse.

Service koblet med kontorarbejdspladser er en global trend, mener Søren Risager-Hansen.
– Trends i London og andre større byer peger mod at kontorer skal suppleres med værdiskabende elementer for kunden. Der skal være bekvemmelighed på arbejdet, at kontoret løser flere opgaver end de rent arbejdsmæssige, så du kan have fri senere. Arbejdet kan suppleres med motion, indkøb, frisørbesøg og tøjrens, og når lejeren så kommer hjem, er disse opgaver klaret.
Han så gerne, at lejerne var mere beslutningsdygtige i forhold til at ændre deres arbejdsplads og kontor.

Det nybyggede Hubnordic i Ørestad.

– I øjeblikket er efterspørgslen er ikke så stor som vi havde håbet på, da vi besluttede at bygge projektet spekulativt for en række år siden. Det skyldes både corona, men også fordi markedet, i det mindste i Købehavn, er påvirket af globale tendenser. Trends som f.eks. tager udgangspunkt i globale arbejdsmetoder, lejere, der er en del af internationale og globalt forankret virksomheder. Udfordringen består i at virksomheder konstant forandrer deres virksomhed, marked og forretningsmodel. Jeg oplever, at København har

en god konkurrencesituation på internationalt plan, men at der er en vis beslutningstræghed blandt virksomhederne. Den fandtes allerede før corona og er blevet forstærket under pandemien. Træghed hænger sammen med, at virksomhederne skal finde nye måder at arbejde på, de oplever konkurrence om arbejdskraft, de skal effektivisere deres udviklings- og samarbejdsprocesser samt vurdere, hvilke opgaver de selv skal løse, og hvilke de skal outsource. Store virksomheder har altid været under forandring, og skærer i deres core business og omdefinerer sig selv. Generelt ser han dog en stabil efterspørgsel og tror på en ketchupeffekt efter corona.

    – Den globale trend, hvor flere store virksomheder ret offensivt melder ud, at medarbejderne ikke behøver at komme tilbage, men kan arbejde hjemmefra, giver mening i metropoler som London, hvor boligerne er dyre, og hvor medarbejderne pendler langt hver dag, det sparer meget tid. Vi tror, at arbejdet i vid udstrækning vil gå tilbage til kontoret igen, men det skal kunne noget andet. Kontorerne skal være mødesteder, der danner ramme for udvikling og innovation. Man kan være mere effektiv på arbejdet med flere skærme, bedre borde og ved at kunne tale med kollegerne, det tror jeg, at mange vil opdage, siger Søren Risager-Hansen.

Virksomheden ejer jord i blandt andet Sydhavnen, hvor de kan bygge mere, men leder efter nye bynære grunde med adgang til offentlig transport. Virksomheden bemærker, at konkurrencen om objekterne er blevet større.

    – Hos KLP Ejendomme har vi mærket en øget konkurrence på investorsiden på det københavnske marked. Der har også tidligere været udenlandske investorer på markedet, men der er kommet mange talentfulde og store, stærke investorer til, både dem, der er mere opportunistiske, og dem, der har mere langsigtede planer. Vi kan også se flere svenske ejendomsselskaber, ikke mindst med den transaktion, hvor kontorbygningen Neroport blev solgt til Genesta sidste forår. Den form for kapital, der kommer ind og tør tage risici, er interessant. Det er positive tegn, men det har naturligvis også gjort priserne dyrere. Måske endda dyrere, end markedet egentlig kan bære.

KLP Ejendomme er et norsk-ejet pensionsselskab til stede i Norge, Sverige og Danmark. Selskabet investerer langsigtet og administrerer selv ejendommene, hvilket gør at Københavnsområdet bliver mest interessant, siger Søren Risager-Hansen.

    – Vi har en lokal organisation, og skulle vi sprede os ud på flere markeder, ville vi være nødt til at arbejde på forretningsmodellen. Nogle institutionelle investorer har outsourcet forvaltningen, således at driften er outsourcet til Newsec, Deas eller lignende. For os er det vigtigt at have den løbende interaktion med ejendommene, vedligeholdelsesplanen og kigge på virksomhederne og dialogen med lejerne.

I fremtiden tror Søren Risager-Hansen på et øget fokus på bæredygtighed og et mere fleksibelt kontormarked.

    – Der er ingen tvivl om, at bæredygtighed vil få en anden betydning i fremtiden end tidligere. Tidligere har det været noget, som aktørerne har taget på som en skjorte, som en ydre ting. Men i fremtiden vil det være noget, som man påtager sig som et ansvar for at bidrage til ansvarlige investeringer og udvikling. Bæredygtighed får også en ny betydning, fordi de generationer, der skal ind i det, vi bygger nu, vil have andre krav og forventninger til bæredygtighed – det er noget, vi lever, ikke noget, vi taler om, siger han og fortsætter:

    – Plug and play, bekvemmelighed og høj fleksibilitet er ting, som er vanskelige at manøvrere i med en gammel investeringstankegang. 20-årig kontrakt – never going to happen again. Det er nødvendigt at ændre sit produkt afhængigt af markedet, herunder også vilkårene, siger han.

(News Øresund – Jenny Andersson)

KLP EJENDOMME 

Datterselskab af det norske pensionsselskab KLP Eiendom, som ejer ejendomme i Norge, Sverige og Danmark. KLP Ejendomme ejer otte kontorejendomme og to hoteller i København. Hubnordic er navnet på virksomhedens koncept med kontorer og serviceydelser, hvor den nybyggede ejendom er HUB one og de to tidligere ejendomme på Arne Jacobsens Allé også indgår.

KLP Ejendommes bygninger på Arne Jacobsens Allé 13 og 15-17 i Ørestad.

Interviewet blev gennemført i forbindelse med analysen: Kontormarkedet i Øresund – byggeprojekter og efterspørgsel, som blev offentliggjort af Øresundsinstituttet i september 2021.

 

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur26. november 2021

Ingen mylder til Skånetrafikens ekstra busser over Øresundsbroen – ti-minutterstrafik som planlagt i midten af december

Der er stadig pladser på Skånetrafikens ekstrabusser over Øresundsbroen, som blev indsat for omkring en måned siden for at aflaste...

Infrastruktur26. november 2021

Øresundsbroens tunnelbelysning skal erstattes med energibesparende LED-lamper

I løbet af de kommende to uger skal Øresundsbroen erstatte 4.500 lysrør i tunnelen med energisparende og omkostningseffektive LED-lysrør –...

Samfund26. november 2021

Det svenske kronprinsessepar blev informeret om grænsependlernes situation under pandemien

Under en samtale om effekterne af coronapandemien i Skåne – herunder om den nuværende smittespredning, vaccinering, presset på sygehusvæsenet, men...

Arbejdsmarked26. november 2021

Dansk advokatvirksomhed har mistet 10 ud af 13 svenske medarbejdere under pandemien

Færre jobansøgninger fra den anden side af Øresund og HR-afdelinger, som funderer på, hvilke regler deres ansatte fra forskellige lande...

Life Science25. november 2021

Lægemiddelsproducent bygger ny fabrik i Malmø for 30 mio. svenske kroner og fordobler produktionskapacitet

Kontraktforskningsproducenten Bioglan i Malmø udvider produktionskapaciteten og bygger en ny fabrik i byen for 30 mio. svenske kroner. Fabrikken kommer...

Politik25. november 2021

Magdalena Andersson gik af efter bare syv timer som statsminister – Miljöpartiet forlod regeringen

Sveriges Riksdag valgte en ny statsminister onsdag formiddag. Den nye socialdemokratiske partileder Magdalena Andersson fik ikke et flertal imod sig...

Politik25. november 2021

Sveriges socialdemokratiske regering skal styre under en borgerlig finanslov

Samme dag som Magdalena Andersson (S) blev valgt til statsminister var der afstemning om regeringens finanslov. Den blev ikke godkendt...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.