Erhverv
Kockums mister vedligehold af ubåde
Det svenske søværn aflyser vedligeholdelse af ubåde og korvetter på Kockumsværftet i Malmö. Det skyldes usikkerhed om værftets fremtidige ejere, siger søværnet.
Sveriges fire ubåde og fem Visbykorvetter har siden foråret ikke kunne få årligt vedligehold på skibsværftet Kockums i Malmö. Det fremgår af en intern mail fra det svenske forsvars Materieltjeneste som Ny Teknik har fået adgang til.
Kockums-værftet i Malmö ejes i dag af den tyske industrikoncern Thyssen Krupp og producerer ubåde og overfladekrigsskibe under navnet Thyssen Krupp Marine Systems. Ifølge oplysninger i svenske medier har Thyssen Krupp forhindret Kockums i at eksportere ubåde til Singapore for i stedet at prioritere virksomhedens andet værft, tysk HDW. Det skaber problemer for det svenske søværn, der vil beholde kompetencen med at bygge ubåde i Sverige. Konflikten skærpedes i foråret, da materieltjenesten bad SAAB undersøge en ny undervandsstrategi. Kort tid efter begyndte SAAB at rekruttere nøglepersoner fra Kockums, og senere meddelte den svenske forsvarskoncern, at den forhandler om at frikøbe Kockums fra de tyske ejere. Konflikten fik stor opmærksomhed i medierne, da materieltjenesten sendte bevæbnet personale for at hente udviklingsmateriale til den lydløse motorteknik Stirling, der findes i ubådene fra Kockums, men ejes af den svenske stat.
“Årsagen til at man indstiller vedligehold er så vidt jeg ved, at fremtiden er uklar for hvad der sker med Kockums. Om Saab eller nogen anden tager over… eller hvad der sker med selskabet. Vi venter på, at få besked så snart som muligt,” siger Thomas Brehmer, stedfortrædende chef på materieltjenestens maritime driftsstyring til Ny Teknik.
Mens de svenske og tyske industrikoncerner forhandler om et salg, er ubåde og skibe afskåret fra det meste vedligeholdelsesarbejde. Konsekvenserne kan ifølge Ny Teknik blive, at fartøjerne ikke kan gå i drift.
”I værste fald kan resultatet blive, at fartøjerne ikke kan forlade kajen,” siger Thomas Brehmer. (News Øresund)
Læs mere: Svensk-tysk ubådskonflikt fremtvinger salg af Kockums
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23