Infrastruktur
Københavns kommende metrobeslutning kan afgøre, om der kan bygges en Øresundsmetro

Der diskuteres i øjeblikket to ruter til den næste udvidelse af metroen i København, som skal gå til den kommende kunstige ø Lynetteholmen. Beslutningen kan være afgørende for muligheden for at bygge en fremtidig Øresundsmetro mellem Malmø og København. Et af de dyrere alternativer, M5 Øst (lilla linje), gør det muligt at etablere en Øresundsmetro, mens det med det andet billigere alternativ, M5 Vest (orange linje), bliver vanskeligere at forbinde en metrolinje til Sverige.
Spørgsmålet om den fremtidige metro i København har været sendt i høring. Runden sluttede den 31. oktober, og nu skal politikerne i Folketinget og Københavns kommunalbestyrelse tage stilling til, hvilken linjeføring der skal undersøges nærmere i en såkaldt miljøkonsekvensvurdering i 2023-2024. Når rapporten er færdig, skal der tages stilling til, om der skal bygges en ny metrolinje i København. Hvis valget falder på det dyrere og mere omfattende alternativ M5 Øst (lilla linje), skal der også tages stilling til, om der skal bygges et såkaldt afgreningskammer, som vil gøre det muligt at tilslutte en Øresundsmetro på et senere tidspunkt.

Micael Nord, erhvervslivsdirektør i Malmø, og Marcus Horning, byplanlægningsdirektør, på torsdagens seminar i Stockholm. Foto: Malmö stad
Øresundsmetroen som en mulighed for øget vækst i både et skånsk og nationalt perspektiv var også emnet, da Malmö stad torsdag arrangerede et seminar i Stockholms Handelskammaren. Den nationale betydning af en Øresundsmetro blev fremhævet af Micael Nord, erhvervslivsdirektør i Malmø stad, som understregede, at godstransport fra nord til syd kræver pålidelige og robuste forbindelser til kontinentet. Den nye Femern Bælt-forbindelsen, der åbner i 2029, forventes at forflytte mere gods til jernbanerne og konkurrere med passagertrafikken på Øresundsbroen.
– Med Øresundsmetroen kan vi aflaste den eksisterende jernbaneforbindelse til Europa og forbedre trafikstrømmen med færre forsinkelser på Øresundsbroen. Det skaber hele det system, som vi har brug for i Sydsverige for at muliggøre øget passagertrafik, men det er også vigtigt for import og eksport for hele Sverige, sagde Micael Nord.
Tidligere på efteråret besluttede Malmøs byråd at udarbejde en dybdegående oversigtsplan med fokus på metroens rute, stationer og forlængelse ind i byen.
I den seneste infrastrukturplan fremgår det, at Sverige ønsker at gennemføre en statslig undersøgelse sammen med Danmark om kapaciteten over Øresund. Da planen blev fremlagt, blev det oplyst, at Tomas Eneroth (S), daværende infrastrukturminister, havde til hensigt at undersøge de tre muligheder, der blev fremlagt i debatten om en ny fast forbindelse over Øresund: HH-forbindelsen (tunnelforbindelse for bil og tog Helsingborg-Helsingør), Europasporet (tunneler for bil og tog Landskrona-København) og Øresundsmetroen (metro mellem Malmø og København). HH-forbindelsen har tidligere været genstand for en dansk-svensk regeringsundersøgelse, som blev afsluttet i januar 2021. (News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23