Følg os på

Arbejdsmarked

Konflikt om job hos Øresundstog kan give togstrejke

Publiseret

 

Öresundståg

Lokofører Villy Bratuschek, fagforeningen Sekos tidligere vicetillidsrepræsentant på Veolia, beretter, at stemningen i virksomheden er dårlig efter varslet om opsigelse af fuldtidsstillingerne og at han er bekymret for fremtiden.
– Jeg tænker især på de yngre kolleger. De har købt hus og begyndt at opbygge en økonomi. Så bliver lønningerne dumpet. Det syntes jeg er oprørende, siger Villy Bratuschek til News Øresund. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Den svenske fagforening Seko hævder, at togoperatøren Veolia forsøger dumpe lønninger på Øresundstog og truer med en svensk togstrejke fra 1. juni. Torsdag opsagde Seko den centrale brancheaftale for svensk banetrafik.

I marts varslede Veolia Transport, som driver Øresundstog i Sverige frem til Københavns Hovedbanegård, afskedigelse og genansættelse med ændrede vilkår for 254 ansatte i det sydlige Sverige. Selskabet ønskede blandt andet at en del af medarbejderne skulle skifte fra fuld- til deltidsansættelse.

Ifølge selskabet er det ændringer i Veolias nye togaftale, om blandt andet fortsat køre Øresundstogene, der er årsag til varslet.
”Det er klart, at vi er nødt til at ændre vores nuværende arbejdsmåde. På grund af arbejdstidsreglerne i overenskomsten er der i øjeblikket en ubrugt arbejdstid på omkring ti procent,” sagde Mikael Danielsson, virksomhedsområdechef hos Veolia Transport i forbindelse med meddelelsen i marts.
De forhandlinger, der fulgte varslet, er nu afsluttet i uenighed og fagforeningen har løftet forhandlingerne til centralt niveau. Torsdag opsagde Seko den centrale brancheaftale for banetrafik i Sverige fra 1. juni og meddeler samtidig, at de overvejer en strejke fra begyndelsen af juni.

Ifølge Seko, har Veolia ” dumpet sig ind i et marked” ved at lægge et tilbud på driften af det svenske Øresundstog, der er 50 millioner kroner billigere end den nærmeste konkurrent, og at dette er betalt ved at virksomheden “dumper personalemæssige forhold, når driften ikke længere kan udføres som lovet”. Seko kalder Veolia handlinger for “en skrækeksempel på hvordan afregulering slår til mod vores medlemmer.
Forslaget fra Veolia har skabt en oprørt stemning blandt medarbejderne.
– Vi fik i går besked om, at forhandlingerne var strandet. Selskabet ønsker, at det skal være som før handlen med procentansættelse, siger Villy Bratuschek, lokoførere på Veolia og Sekos tidligere vicetillidsmand på virksomheden, News Øresund.
Han fortæller, at lokoførerne har haft en garanteret fuldtidsløn, selv om virksomheden ikke altid har kunnet fylde hele arbejdstiden.
Veolia ønsker, at stort antal medarbejdere på Øresundstog erstatter deres fuldtidsstillinger mod 75-95 procent deltidsjob.
Seko har fremlagt et modforslag, som medfører, at 98 procent af arbejdstiden kan tilrettelægges for dem, der arbejder på fuld tid. (News Øresund )

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.