Følg os på

Samfund

Konjunkturen i Øresundsregionen: Dansk BNP falder i første kvartal – boligbyggeriet i Sverige steg i første kvartal

Publiseret

 

Foto og grafik: News Øresund

Efter en periode med negativ vækst steg det svenske bruttonationalprodukt, BNP, i årets første kvartal. Omvendt faldt det danske BNP markant i samme periode. Men opbremsningen i økonomien skyldes primært teknikaliteter, og flere økonomer understreger, at der ikke er nogen krise, mens prognoseinstitutterne fortsat forventer en positiv vækst i år. I Sverige fik boligbyggeriet lidt mere fart på i årets første kvartal. Det sker samtidig med, at boligbyggeriet på den danske side fortsætter med at falde. På arbejdsmarkedet fortsætter den danske beskæftigelse med at stige, især i industrien. Det skyldes blandt andet den fortsatte succes for Novo Nordisk, som ifølge Det Økonomiske Råd er vokset med 7.500 medarbejdere i løbet af det seneste år – svarende til en femtedel af de nye job i Danmark. Det viser de seneste månedsstatistikker fra Statistiska Centralbyrån (SCB), Arbejdsformidlingen og Danmarks Statistik.

BNP: Svensk økonomi voksede mere end forventet – dansk BNP falder 1,8 procent i første kvartal

Sverige: Efter en periode med negativ vækst blev trenden brudt i årets første kvartal. Den svenske økonomi voksede med 0,7 procent sammenlignet med sidste kvartal sidste år, ifølge sæsonkorrigerede og opdaterede tal fra SCB. Revideringen var betydeligt større end prognoserne fra flere analytikere, som forudså nulvækst eller en stigning på 0,1 procent. På årsbasis betød de nye tal, at væksten steg fra 0,2 til 0,7 procent kalenderkorrigeret.

”BNP-væksten tog til i begyndelsen af året efter at have været svagere i en række kvartaler i træk. Man kan se et lille opsving i flere af BNP’s komponenter, men det er først og fremmest lagerinvesteringerne, der bidrager til opsvinget”, siger Jessica Engdahl, sektionschef på SCB, i en kommentar.

Danmark: Danmarks BNP faldt med 1,8 procent i årets første kvartal sammenlignet med det foregående kvartal. Faldet skyldes især tilbagegang i både transport og industri, men også i privatforbruget. Det viser foreløbige tal fra Danmarks Statistik. Til sammenligning voksede økonomien med 2,6 procent i fjerde kvartal af 2023. På trods af den kraftige tilbagegang i begyndelsen af året peger flere økonomer på en positiv vækst i 2024.

“Danmark er ikke i krise, selv om BNP faldt 1,8 procent i 1. kvartal, men vi er heller ikke i et så massivt opsving, som væksten på 2,7 procent i 4. kvartal pegede mod”, skriver Danske Banks cheføkonom Las Olsen på LinkedIn.

Ifølge Danmarks nationalbankdirektør forventes genåbningen af gasfeltet Tyra i den danske del af Nordsøen og en stigende udenlandsk dansk produktion, ikke mindst i medicinalindustrien, at give Danmark en markant BNP-vækst i år. Samtidig opjusterer det danske finansministerium sin vækstprognose for dansk økonomi i år. I 2024 forventes økonomien at vokse med 2,7 procent og 1,8 procent næste år – næsten en fordobling af ministeriets prognose fra december om en vækst på 1,4 procent i år og 1 procent i 2025.

BOLIGMARKEDET: Boligbyggeriet i Sverige steg med syv procent i første kvartal – Danmark ser fortsat en nedadgående tendens

Sverige: Stigende byggeomkostninger og højere renter har ramt byggebranchen hårdt i både Danmark og Sverige. I 2023 faldt antallet af påbegyndte boliger i landet med 49 procent i forhold til året før. Og i Skåne har nedgangen været endnu større. Antallet af påbegyndte boliger faldt i 2023 fra 6.900 til lidt over 3.000 nye boliger – et fald på 56 procent ifølge opdaterede foreløbige kvartalstal fra SCB.

Men nu stiger boligbyggeriet i landet igen. I årets første kvartal blev der påbegyndt byggeri af 8.650 nye lejligheder i Sverige, hvilket er syv procent mere end i samme periode i 2023. Men udviklingen er blandet inden for landet. I Skåne faldt det påbegyndte boligbyggeri med 33 procent i samme periode, mens det i Stockholm steg med hele 68 procent – fra lidt over 1.550 til 2.600 nye lejligheder. På trods af stigningen er Sveriges byggetal for årets første kvartal 48 procent lavere end for første kvartal året før.

Danmark: Antallet af påbegyndte boliger i Danmark er faldet yderligere i år. I årets første kvartal blev der påbegyndt 4.822 nye boliger, hvilket er 23 procent færre end i samme kvartal i 2023, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. Sidste gang, der blev påbegyndt så få nye boliger i Danmark som i årets første kvartal, var i andet kvartal af 2015. Procentvis er boligbyggeriet dog ikke faldet så meget i Danmark som i Sverige.

ARBEJDSMARKED: Novo Nordisk har stået for en femtedel af jobvæksten i Danmark det seneste år

Sverige: Svækkelsen af det svenske arbejdsmarked fortsætter. I marts var antallet af beskæftigede i Sverige 5.116, hvilket er stort set uændret i forhold til marts sidste år. Afmatningen har været mere udtalt i Skåne. I samme periode faldt beskæftigelsen fra 659.500 til næsten 658.200 personer, hvilket svarer til et fald på 0,2 procent, viser tal fra SCB.

I samme 12-måneders periode steg arbejdsløsheden med 0,9 procentpoint til 8,4 procent, ifølge sæsonkorrigerede og udjævnede data fra SCB. Arbejdsløsheden i Skåne lå på 8,8 procent i april og er dermed steget med 0,6 procentpoint i løbet af det seneste år, ifølge Arbetsförmedlingens statistik, som adskiller sig fra SCB’s målemetode. Ifølge Arbetsförmedlingens statistik lå arbejdsløsheden i Sverige på 6,6 procent i april og var steget med 0,3 procentpoint siden april sidste år.

Danmark: Mellem februar og marts steg beskæftigelsen i Danmark med 2.600 personer til i alt 3.016.400 beskæftigede. Det betyder, at den danske beskæftigelse er steget med 32.400 personer i løbet af de seneste 12 måneder, hvilket svarer til en stigning på 1,1 procent. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. I samme periode forblev antallet af arbejdsløse i Danmark uændret på 86.500, hvilket betyder, at arbejdsløsheden fortsat ligger på 2,9 procent af arbejdsstyrken, ifølge de seneste månedlige statistikker fra Danmarks Statistik.

Novo Nordisks succes har bidraget til, at industrien er den sektor, der har haft den største stigning i beskæftigelsen i Danmark, målt i antal, i løbet af det seneste år. Ifølge oplysninger til Det Økonomiske Råd har virksomheden skabt 7.500 nye job siden slutningen af 2022 og frem til marts 2024, hvilket betyder, at Novo Nordisk har stået for hvert femte nye job i denne periode. Men virksomheden bidrager også med nye arbejdspladser i landets omkringliggende brancher og virksomheder i form af øget efterspørgsel og købekraft. I sin seneste prognose vurderer Det Økonomiske Råd, at 7.500 nye arbejdspladser i medicinalindustrien siden begyndelsen af 2023 har skabt yderligere 7.500 arbejdspladser i landet. I øjeblikket investerer Novo Nordisk 60 milliarder kroner alene i Kalundborg. (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked16. juni 2024

Hård kamp om ingeniørerne over Øresund – undersøgelse viser, at lønningerne er 50 procent højere i Danmark end i Sverige

Kampen om arbejdskraften på den anden side af Øresund er i fuld gang. På lidt over ti år er antallet...

Arbejdsmarked16. juni 2024

Om tre år vil der mangle 38.000 faglærte i Region Hovedstaden

En ny analyse fra Region Hovedstaden viser, at der om tre år vil mangle op mod 38.000 faglærte i regionen....

Danmark16. juni 2024

Endnu en dansk færgerute bliver svenskejet – Gotlandsbolaget køber ruten København-Oslo af DFDS

Svenske Gotlandsbolaget køber færgeruten København-Frederikshavn-Oslo for ca. 400 millioner kroner af danske DFDS. Købet omfatter to bil- og passagerfærger og...

Øresund16. juni 2024

15 procent flere rejser med Øresundstog over broen i maj

På trods af et ødelagt sporskifte ved Østerport i maj måned kan Skånetrafiken konstatere en fortsat stærk vækst i antallet...

Okategoriserade16. juni 2024

De nordiske lande går mod strømmen ved EU-valget – rød-grønne partier står for den største fremgang

Der blev ingen nordisk højrebølge, da danskere, svenskere og finner gik til stemmeurnerne ved valget til Europa-Parlamentet. Nede på kontinentet...

Danmark16. juni 2024

På mandag indvier kong Frederik X det første tunnelelement i Femern Bælt-forbindelsen.

På mandag indvier kong Frederik X det første 217 meter lange tunnelelement i Femern Bælt-tunnelen. Det vil derefter blive sænket...

Bæredygtighed16. juni 2024

Malmøs borgmester, Katrin Stjernfedlt Jammeh, bliver præsident for det globale bæredygtighedsnetværk ICLEI

ICLEI – Local Governments for Sustainability er et globalt netværk for bæredygtig byudvikling med 2.500 byer og regioner som medlemmer....

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.