Følg os på

Norden

Konkurrenceevne, sikkerhed og en velfungerende grænseregion er vigtige spørgsmål for Sveriges minister for EU-anliggender og Norden

Publiseret

 

Sveriges minister for EU-anliggender og Norden, Jessika Roswall, håber, at Øresundsregionen kan blive endnu mere integreret, end den er i dag. "At vi kan øge attraktiviteten som region, ikke som dele af to lande. Foto: News Øresund

Styrket konkurrenceevne på den lange bane, bæredygtighed, sikkerhed og kriseberedskab samt tilbagevenden til en velfungerende fælles region på tværs af Øresund og i Norden. Det var nogle af de spørgsmål, som Sveriges minister for EU-anliggender og de nordiske lande Jessika Roswall (M) rejste, da hun mødte virksomheder og organisationer til et møde i den svenske ambassadørbolig i København.

Det er travle dage for Jessika Roswall (M). Med lidt over 100 ministerdage bag sig og et igangværende svensk EU-formandskab er kalenderen fyldt til randen. Den sidste dag i januar, mellem to besøg i Bruxelles, besøgte Jessika Roswall København, hvor hun dels holdt møde med sin danske kollega Louise Schack Elholm og dels med iværksættere og regionale aktører. Derudover deltog hun i et møde og efterfølgende pressemøde med Greater Copenhagen Task Force.

– Jeg er utrolig glad for at være EU-minister under et svensk formandskab. Sidste gang var i 2009, så det sker ikke så ofte, siger Jessika Roswall foran en gruppe repræsentanter fra svenske og danske virksomheder samt Øresundsorganisationer samlet på den svenske ambassadørbolig i København.

– Det er svære tider med Ruslands aggressive krig mod Ukraine, energikrise og økonomisk krise. Der er mange parallelle kriser, som et formandskab skal håndtere. Et af de vigtigste spørgsmål for det svenske formandskab er sikkerhed.

Hun understreger, at den svenske regering også ønsker at prioritere arbejdet med langsigtet konkurrenceevne i EU. Noget, der blandt andet er kommet i fokus efter de amerikanske klimainvesteringer i Inflation Reduction Act, IRA, og som indebærer massiv statsstøtte på en række områder.

– EU har talt for lidt om konkurrenceevne de seneste år. Vi har kun fået svar på andre regioners og landes handlinger. Vi har nu brug for svar på, hvad der er EU-landenes langsigtede konkurrenceevne med vores indre marked. Her har vi en mulighed. Det gælder også vores arbejde med den grønne omstilling samt spørgsmålet om, hvordan vi samtidig kan øge vækst og produktion.

Da Jessika Roswall et øjeblik senere “skifter hat” til sin nordiske ministeropgave, bliver hun spurgt, hvad hun “som en af de nordiske ministre” kan forventes at opnå. ”Vent et år og se,” lyder svaret.

At regeringen i overensstemmelse med Tidö-aftalen har planer om at undersøge en styrket grænsekontrol og mulig genindførelse af id-kontrol, mener hun skal ses som et ønske om denne mulighed, hvis det bliver nødvendigt.

– Der er ting, der kan forbedres. Pandemien satte spotlys på mangler, og den har skabt nogle sår i Norden. Men nu føler jeg, at der er et momentum for at kunne vende tilbage til det, der var før, samt udbygge den fælles region.

– Jeg mener, at vi er nødt til at fokusere på problemet med grænsebomme. Andre spørgsmål, som vi vil arbejde mere med, er kriseberedskab, forskning og udvikling.

Hun synes, at mødet med Louise Schack Elholm (V), Danmarks minister for kirke, landdistrikter og nordiske anliggender, gik godt.

– Det er vigtigt at mødes. Jeg føler, at vi har et fælles mål og en fælles vision. Det er ikke nyt, men det er udviklet af de tidligere regeringer. Et vigtigt spørgsmål, jeg rejste over for hende, var den igangværende genforhandling af Øresundsaftalen (den dansk-svenske dobbeltbeskatningsoverenskomst). Nye regeringer er nu på plads i både Danmark og Sverige, og der er en ambition om at komme videre fra begge sider.
(News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked16. juni 2024

Hård kamp om ingeniørerne over Øresund – undersøgelse viser, at lønningerne er 50 procent højere i Danmark end i Sverige

Kampen om arbejdskraften på den anden side af Øresund er i fuld gang. På lidt over ti år er antallet...

Arbejdsmarked16. juni 2024

Om tre år vil der mangle 38.000 faglærte i Region Hovedstaden

En ny analyse fra Region Hovedstaden viser, at der om tre år vil mangle op mod 38.000 faglærte i regionen....

Danmark16. juni 2024

Endnu en dansk færgerute bliver svenskejet – Gotlandsbolaget køber ruten København-Oslo af DFDS

Svenske Gotlandsbolaget køber færgeruten København-Frederikshavn-Oslo for ca. 400 millioner kroner af danske DFDS. Købet omfatter to bil- og passagerfærger og...

Øresund16. juni 2024

15 procent flere rejser med Øresundstog over broen i maj

På trods af et ødelagt sporskifte ved Østerport i maj måned kan Skånetrafiken konstatere en fortsat stærk vækst i antallet...

Okategoriserade16. juni 2024

De nordiske lande går mod strømmen ved EU-valget – rød-grønne partier står for den største fremgang

Der blev ingen nordisk højrebølge, da danskere, svenskere og finner gik til stemmeurnerne ved valget til Europa-Parlamentet. Nede på kontinentet...

Danmark16. juni 2024

På mandag indvier kong Frederik X det første tunnelelement i Femern Bælt-forbindelsen.

På mandag indvier kong Frederik X det første 217 meter lange tunnelelement i Femern Bælt-tunnelen. Det vil derefter blive sænket...

Bæredygtighed16. juni 2024

Malmøs borgmester, Katrin Stjernfedlt Jammeh, bliver præsident for det globale bæredygtighedsnetværk ICLEI

ICLEI – Local Governments for Sustainability er et globalt netværk for bæredygtig byudvikling med 2.500 byer og regioner som medlemmer....

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.