Life Science
Krig, inflation og rentestigninger udskyder børsnoteringer af danske life science-selskaber i Sverige

I otte år har danske life science-selskaber rejst millioner ved at blive børsnoteret på den svenske side af Øresund. I 2022 har ingen life science-virksomheder fra Danmark indtil videre søgt mod de mere lukrative børser i Sverige på grund af inflation, høje renter og geopolitisk ustabilitet, men opbremsningen er kun midlertidig, vurderer eksperter.
Siden 2014 har et eller flere life science-selskaber fra Danmark hvert år ringet med børsklokkerne i Sverige. Men 2022 kan meget vel blive året, hvor ingen danske life science-selskaber børsnoterer sig i Sverige. Geopolitisk usikkerhed med Ruslands krig i Ukraine, stigende renter og historisk høj inflation har gjort markedet for børsnoteringer usikkert på både globalt og regionalt plan.
– Efter flere år med mange børsnoteringer har vi nu en verdenssituation, der påvirker økonomien på mange måder, hvoraf et aspekt er et mere vanskeligt børsklima, siger Fredrik Rahl, der er Director for Sales and Capital Markets i den finansielle rådgivningsvirksomhed Sedermera, der gennem årene fra hovedkontoret i Malmø har hjulpet 19 danske virksomheder med at blive børsnoteret i Sverige og Danmark, hvoraf 12 af selskaberne har været life science-selskaber.
– Lige nu er det en udfordring for både børsnoterede og unoterede vækstvirksomheder at rejse kapital på de vilkår, som vi alle er blevet vant til i de seneste år. På baggrund af det nuværende klima kombineret med normale behandlingstider for IPOs er det nok fornuftigt at have et balanceret forventningsbillede til antallet af børsnoteringer generelt i år, uanset hvilket land selskaberne kommer fra, siger Fredrik Rahl.
Interesse trods lav aktivitet
Tendensen med danske life science-børsnoteringer i Sverige begyndte for otte år siden, da biotekselskabet Saniona hentede 17 mio. SEK på børsnoteringsdagen. Den København-baserede medtech-virksomhed CS Medica blev senest børsnoteret sidste år og rejste 30 mio. SEK.
Mellem 2014 og 2021 har 14 life science-virksomheder fra Danmark rejst næsten 700 mio. SEK på enten Spotlight Stock Markets eller Nasdaq i Stockholm. Medtages selskabernes løbende aktieemissioner, ender tallet snarere på omkring 2 mia. SEK, ifølge en brancherapport fra i år publiceret af Øresundsinstituttet.
Selvom 2022 indtil videre ikke har budt på danske life science-børsnoteringer, betyder det ikke, at interessen fra den danske side af Øresund er forstummet helt på grund af verdenssituationen, fortæller Markus Neuding, der er vicekoncernchef i Spotlight Group med hovedkontor i Malmø og afdelinger i København og Stockholm.
– Vores koncern er i dialog med flere danske life science-virksomheder, som vil notere sig i Sverige. Desuden er flere virksomheder, som i dag er noteret i København, interesseret i at flytte deres notering til Sverige. Det usikre markedsklima betyder dog, at der er usikkerhed om, hvorvidt virksomhederne er i stand til at notere sig i år, eller om det først bliver næste år i stedet, siger Markus Neuding og vurderer, at opbremsningen for danske life science-børsnoteringer i Sverige kun vil være midlertidigt.
– Eftersom mange danske life science-selskaber i Sverige har haft en positiv udvikling, er interessen for danske virksomheder fra svenske investorer meget stor. På samme måde er en notering i Sverige meget interessant for danske virksomheder. Frem for alt er mulighederne for at rejse kapital langt bedre i Sverige, men det svenske marked er også langt mere udviklet med f.eks. bedre likviditet, siger Markus Neuding.
Fredrik Rahl fra Sedermera tror også, at situationen vender.
– Jeg synes, at man skal huske på, at vi har et fantastisk økosystem for at notere vækstvirksomheder i Sverige, og markedsklimamæssigt er der indtil videre altid kommet solskin efter regnvejr. Titusindekroner-spørgsmålet er naturligvis, hvornår skyerne denne gang vil forsvinde, siger Fredrik Rahl.
News Øresund – Kristoffer Dahl
Danske life science-selskaber, som er børsnoteret i Sverige
- Saniona, børsnoteret i 2014
- Allarity Therapeutics (tidligere Oncology Venture), børsnoteret i 2015
- Neuvolution, børsnoteret i 2015 (solgt til Amgen i 2019)
- RhoVac, børsnoteret i 2016
- Expres2ion Biotech, børsnoteret i 2016
- Acarix, børsnoteret i 2016
- SynAct Pharma, børsnoteret i 2016
- 2curex, børsnoteret i 2017
- Initiator Pharma, børsnoteret i 2017
- Scandion Oncology, børsnoteret i 2018
- FluoGuide, børsnoteret i 2019
- Qlife, børsnoteret i 2020
- DanCann Pharma, børsnoteret i 2020
- CS Medica, børsnoteret i 2021
Kilde: Life Science in Eastern Denmark – the Danish Part of Medicon Valley
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark08. november 2019
I 2020 afsluttes to kortlægninger til nye transportforbindelser over Øresund