17 juni 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1C xx

Published on marts 22nd, 2019 | by Johan Wessman

0

Kristdemokraterna åbner op for forhandling med Sverigedemokraterna

2019-03-22:

Kristdemokraternas partileder Ebba Busch Thor meddelte i et indlæg på Facebook at partiet skifter mening og nu åbner for at føre samtaler også med Sverigedemokraterna. Foto: News Øresund

Det svenske højerparti Kristdemokraterna åbner op for at føre samtaler og forhandle med alla partier i Riksdagen, inklusiv Sverigedemokraterna. Dermed bryder de det løfte de gav før valget. Reaktionerne fra de tidligere samarbejdspartier, Centern og Liberalerna, er stærkt negative.

– I 15 år har vi haft Alliansen. Nu valgte Centern og Liberalerna at forlade den og støtte Socialdemokraterna i et budgetsamarbejde i fuld skala. Det har væltet forudsætningerne for at vi kan lave politik i Riksdagen. Som følge heraf, har vi de seneste to måneder haft en intern diskussion om hvordan vi skal gøre nu. Hvad er den bedste måde at få genomslagskraft til vores politik? Vi har taget vores tidligere indstilling op til overvejelse, og sagt at vi er klar til at føre politiske samtaler med alle partier i Riksdagen, også partier som vi står langt fra ideologisk set, siger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor til Dagens Nyheter, apropos det revnede samarbejde mellem de fire borgerlige partier, som gik under betegnelsen Alliansen.

Udover Sverigedemokraterna er partiet også klar til at gå i dialog og forhandle med for eksempel Vänsterpartiet, som ligger længst ude på venstrekanten i den svenske Riksdag. Den nye udmelding gælder dog enkeltstående sager og ikke et budgetsamarbejde eller koalitioner.

Sverigedemokraternas partileder Jimmy Åkesson byder den ændrede kurs velkommen og kalder ræsonnementet ”klogt og modent”. Regeringspartierne Socialdemokraterna og Miljöpartiet er derimod meget kritiske, ligesom Kristdemokraternas tidligere allierede Centern og Liberalerna.
– Det er sørgeligt at KD åbner op for forhandlinger med SD. Der er høj sandsynlighed for at  det er første skridt mod den konservative blok, som Jimmie Åkesson drømmer om, siger Liberalernas partileder Jan Björklund til TT. (News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑