Politik
Kristersson tabte statsministerafstemning – nu går opgaven til Annie Lööf


Moderaternas partileder Ulf Kristersson tabte onsdagens statsministerafstemning, da 154 af Riksdagens medemmer stemte ja til ham som statsminister og 195 stemte nej. Nu får Centerpartiets leder Annie Lööf chancen i stedet. Foto: News Øresund
Moderaternas partileder Ulf Kristersson tabte onsdagens statsministerafstemning, da 154 af Riksdagens medemmer stemte ja til ham som statsminister og 195 stemte nej. Det var første gang nogensinde at Sveriges Riksdag nedstemte en statsministerkandidat udset af Riksdagens talman. Nu er der tre statsministerafstemninger tilbage inden et eventuelt ekstra valg. Det skriver SVT Nyheter. Centerns partileder Annie Lööf har nu fået til opgave at sondere mulighederne for at danne regering og har derved mulighed for at kunne blive Sveriges første kvindelige statsminister.
Selvom de fire svenske borgerlige partier – Liberalerna, Centerpartier, Moderaterna og Kristdemokraterna – stemte forskelligt ved ugens statsministerafstemning, melder samtlige af partierne at deres samarbejde fortsætter.
Moderaterna og Kristdemokraterna stemte ja til Ulf Kristersson som statsminister. Efter afstemningen beskrev både Kristdemokraternas ledare, Ebba Busch Thor, og Moderaternas, Ulf Kristersson, det som en tung dag for det borgerlige samarbejde, der siden valget 2006 kaldes Alliansen.
Annie Lööf, Centerpartiets leder, og Jan Björklund, Liberalernas leder, pointerede begge efter afstemningen at de fortsat vil se Ulf Kristersson som statsminister. Problemet med den regering som de netop har taget stilling til var at den ville blive afhængig af Sverigedemokraterna, mener de. Det var derfor de stemte nej denne gang.
Talmannen har nu givet Centerpartiets leder Annie Lööf til opgave at sondere mulighederne for at danne regering. Det indebærer muligheden for at hun kan blive Sveriges første kvindelige statsminister. Til svenske medier oplyser hun dog at hun starter sonderingen med at tale om konkret politik med de andre partiledere, ikke om hvem der skal være næste statsminister.
Ved denne tid på året præsenteres den svenske regering normalt deres budget for næste år. Men eftersom regeringsdannelsen har taget længere tid end normalt, er opgaven givet til overgangsregeringen, med Stefan Löfven (Socialdemokraterna) som statsminister.
Overgangsregeringens budgetforslag er en nedskaleret version uden partipolitiske indslag. Budgettet kan også blive kortlivet. Når en ny regering tiltræder kan den gennemføre store ændringer i budgettet under det kommende år. (News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23