Følg os på

Danmark

Lægemiddelbranchen: Succes i Danmark og krise i Sverige

Publiseret

 

Tablets, Oral Insulin, Novo Nordisk

I Danmark er lægemiddeleksporten øget fra 38 milliarder kroner i 2005 til 71 milliarder kroner sidste år. Pressefoto: Novo Nordisk.

Mens fremgangen fortsætter for den danske lægemiddelindustri er Sverige dårligst i klassen. Det viser en ny analyse fra Øresundsinstituttet. I analysen sammenlignes lægemiddelbranchen i 16 europæiske lande. Analysen peger på det danske fonds- og stiftelsesejerskab som en årsag til fremgang. I Sverige har ejerskabet i de største lægemiddelselskaber forladt landet med store lukninger til følge.

Den svenske lægemiddeleksport gik sidste år tilbage med en milliard til modsvarende 47 milliarder danske kroner. Det er det dårligste niveau i ti år. I Danmark er lægemiddeleksporten øget fra 38 milliarder kroner i 2005 til 71 milliarder kroner sidste år. Alene i 2013 steg den danske lægemiddeleksport med fire milliarder kroner.

Sammenligningen mellem de 16 lande viser, at antallet ansatte i lægemiddelbranchen i Sverige faldt med godt 40 procent mellem 2003 og 2012. Det er dårligst i klassen.

I Danmark er antallet beskæftigede i lægemiddelbranchen øget fra 11.560 personer i 2000 til 21.150 personer. Alene det seneste år er der skabt 1.611 nye lægemiddeljob i Danmark. Og hvis branchegiganten Novo Nordisks planer holder, vil branchen øge til 27.000 ansatte indenfor otte år.

I Sverige er antallet ansatte i lægemiddelbranchen faldet fra 21.230 ansatte i 2001 til 10.787 ansatte. Alene i 2013 forsvandt 1.416 stillinger.

”Fejlen kan ikke forklares med dårligt held,” skriver analysens forfatter, Øresundsinstituttets senioranalytiker Anders Olshov.

Han peger på, at forudsætningerne i Danmark og Sverige er sammenlignelige. En stor forskel findes dog, når det gælder ejerskabet. I Sverige var de to store lægemiddelselskaber Astra og Pharmacia børsnoterede og blev solgt til udlandet af sine tidligere ejere, Wallenbergfamilien og den svenske stat. I Danmark er de store lægemiddelselskaber som Novo Nordisk, Lundbeck og Ferring kontrollerede af fonde, som betyder, at den danske indflydelse består trods det, at de to førstnævnte selskaber er børsnoterede.

Siden år 2000 har AstraZeneca mindsket sin svenske medarbejderstyrke med 5.100 personer, et fald på 46 procent.
AstraZeneca har nedlagt sine forsknings- og udviklingsafdelinger i Lund og Södertälje. I Lund er dele af beskæftigelsen dog reddet med bygningernes overtagelse af fondsejede Medicon Valley gennem en donation fra byggevirksomheden PEABs hovedejer Mats Paulsson og gennem aktive indsatser fra Lunds Universitet og Region Skåne.

For Novo Nordisk har udviklingen været den modsatte. Antallet ansatte i Danmark er siden år 2000 øget med 96 procent eller 8.435 personer til 17.202. Frem til år 2022 planlægger virksomheden at ansætte yderligere 6.000 personer alene i Danmark. (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur24. april 2024

Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer

I februar meddelte Trafikverket, at reparationsarbejdet af E6 uden for Stenungsund forventedes at være færdigt og klar til trafik i...

Forskning24. april 2024

Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed

Kvinders sundhed skal sættes højere på dagsordenen. Det mener et panel bestående af sundhedspolitikere fra begge sider af sundet, da...

Infrastruktur24. april 2024

Ny rapport om Inlandsbanan – ruten er interessant for det svenske forsvar

I en ny rapport fra Trafikverket fremgår det, at det svenske forsvar “bør have større og tydeligere indflydelse på infrastrukturudviklingen af...

Infrastruktur24. april 2024

Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”

Kapaciteten på tværs af Øresund vil vare længe endnu, mens redundans allerede er en mangelvare. Det er en af konklusionerne...

Sverige19. april 2024

Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år

Mellem 2022 og 2023 steg den gennemsnitlige pensionsalder i Sverige med 1,2 år til 66,0 år, skriver Sydsvenskan baseret på...

Energi19. april 2024

Malmø starter forfra med sit eget energiselskab

Malmø Kommune starter sit eget energiselskab for at sikre en “tilstrækkelig og bæredygtig elforsyning til en overkommelig pris og samtidig...

Energi19. april 2024

Danmark og Sverige indgår aftale om eksport af CO2 til permanent oplagring

Opsamling og lagring af CO2 kaldes normalt CCS og anses af mange for at være en af mange måder at...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.