Følg os på

Danmark

Lægemiddelbranchen: Succes i Danmark og krise i Sverige

Publiseret

 

Tablets, Oral Insulin, Novo Nordisk

I Danmark er lægemiddeleksporten øget fra 38 milliarder kroner i 2005 til 71 milliarder kroner sidste år. Pressefoto: Novo Nordisk.

Mens fremgangen fortsætter for den danske lægemiddelindustri er Sverige dårligst i klassen. Det viser en ny analyse fra Øresundsinstituttet. I analysen sammenlignes lægemiddelbranchen i 16 europæiske lande. Analysen peger på det danske fonds- og stiftelsesejerskab som en årsag til fremgang. I Sverige har ejerskabet i de største lægemiddelselskaber forladt landet med store lukninger til følge.

Den svenske lægemiddeleksport gik sidste år tilbage med en milliard til modsvarende 47 milliarder danske kroner. Det er det dårligste niveau i ti år. I Danmark er lægemiddeleksporten øget fra 38 milliarder kroner i 2005 til 71 milliarder kroner sidste år. Alene i 2013 steg den danske lægemiddeleksport med fire milliarder kroner.

Sammenligningen mellem de 16 lande viser, at antallet ansatte i lægemiddelbranchen i Sverige faldt med godt 40 procent mellem 2003 og 2012. Det er dårligst i klassen.

I Danmark er antallet beskæftigede i lægemiddelbranchen øget fra 11.560 personer i 2000 til 21.150 personer. Alene det seneste år er der skabt 1.611 nye lægemiddeljob i Danmark. Og hvis branchegiganten Novo Nordisks planer holder, vil branchen øge til 27.000 ansatte indenfor otte år.

I Sverige er antallet ansatte i lægemiddelbranchen faldet fra 21.230 ansatte i 2001 til 10.787 ansatte. Alene i 2013 forsvandt 1.416 stillinger.

”Fejlen kan ikke forklares med dårligt held,” skriver analysens forfatter, Øresundsinstituttets senioranalytiker Anders Olshov.

Han peger på, at forudsætningerne i Danmark og Sverige er sammenlignelige. En stor forskel findes dog, når det gælder ejerskabet. I Sverige var de to store lægemiddelselskaber Astra og Pharmacia børsnoterede og blev solgt til udlandet af sine tidligere ejere, Wallenbergfamilien og den svenske stat. I Danmark er de store lægemiddelselskaber som Novo Nordisk, Lundbeck og Ferring kontrollerede af fonde, som betyder, at den danske indflydelse består trods det, at de to førstnævnte selskaber er børsnoterede.

Siden år 2000 har AstraZeneca mindsket sin svenske medarbejderstyrke med 5.100 personer, et fald på 46 procent.
AstraZeneca har nedlagt sine forsknings- og udviklingsafdelinger i Lund og Södertälje. I Lund er dele af beskæftigelsen dog reddet med bygningernes overtagelse af fondsejede Medicon Valley gennem en donation fra byggevirksomheden PEABs hovedejer Mats Paulsson og gennem aktive indsatser fra Lunds Universitet og Region Skåne.

For Novo Nordisk har udviklingen været den modsatte. Antallet ansatte i Danmark er siden år 2000 øget med 96 procent eller 8.435 personer til 17.202. Frem til år 2022 planlægger virksomheden at ansætte yderligere 6.000 personer alene i Danmark. (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Ugebrev29. november 2021

News Øresunds ugebrev uge 47

Klik her for at læse det danske ugebrev uge 47 Klik her for at læse det svenske ugebrev uge 47...

Interviews29. november 2021

Dansk chef sætter pris på svensk kulturs åbenhed for samarbejde og samtænkning

To nye udstillinger åbnede på Malmö Konstmuseum i juni. Chefen, danske Kirse Junge-Stevnsborg, er meget tilfreds med resultatet. Hun ser...

Arbejdsmarked26. november 2021

Dansk advokatvirksomhed har mistet 10 ud af 13 svenske medarbejdere under pandemien

Færre jobansøgninger fra den anden side af Øresund og HR-afdelinger, som funderer på, hvilke regler deres ansatte fra forskellige lande...

Infrastruktur26. november 2021

Øresundsbroens tunnelbelysning skal erstattes med energibesparende LED-lamper

I løbet af de kommende to uger skal Øresundsbroen erstatte 4.500 lysrør i tunnelen med energisparende og omkostningseffektive LED-lysrør –...

Infrastruktur26. november 2021

Ingen mylder til Skånetrafikens ekstra busser over Øresundsbroen – ti-minutterstrafik som planlagt i midten af december

Der er stadig pladser på Skånetrafikens ekstrabusser over Øresundsbroen, som blev indsat for omkring en måned siden for at aflaste...

Samfund26. november 2021

Det svenske kronprinsessepar blev informeret om grænsependlernes situation under pandemien

Under en samtale om effekterne af coronapandemien i Skåne – herunder om den nuværende smittespredning, vaccinering, presset på sygehusvæsenet, men...

Life Science25. november 2021

Lægemiddelsproducent bygger ny fabrik i Malmø for 30 mio. svenske kroner og fordobler produktionskapacitet

Kontraktforskningsproducenten Bioglan i Malmø udvider produktionskapaciteten og bygger en ny fabrik i byen for 30 mio. svenske kroner. Fabrikken kommer...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.