Følg os på

Ugebrev

Læs News Øresunds ugebrev 48

Publiseret

 

Grænsependlere med job i Sverige risikerer titusinder af kroner i ekstra skat

Øresundspendere som bor i Danmark og arbejder i Sverige risikerer at blive hårdt ramt af de dansk-svenske skatteregler, hvis de arbejder hjemmefra under coronakrisen. Det kan handle om titusindvis af kroner i ekstra skat for 2020 – samtidig med at andre i stedet får lavere skat. Mange pendlere vælger derfor at fortsætte med at tage toget over Øresund, til trods for at det frarådes på grund af smitterisikoen, for at sikre at deres privatøkonomi kan hænge sammen.

I henhold til den dansk-svenske Øresundsaftale skal pendlere arbejde mindst 50 procent i beskæftigelseslandet for at blive beskattet der. Men under coronakrisen er mange blevet anbefalet eller tvunget til at arbejde hjemmefra i lange perioder, hvilket betyder, at de skal betale skat i begge lande – ikke samtidigt, men i forskellige perioder af året. Der kommer ingen undtagelser under pandemien, ifølge de ansvarlige ministre i begge lande.
For mange af de grænsependlere, der bor i Sverige og arbejder i Danmark, vil hjemmearbejdet give et plus i kassen, fordi skatten er lavere i Sverige end i Danmark. Personerne vil være i stand til at foretage grundfradrag i begge lande, og sandsynligheden for, at de vil stige over niveauerne for topskat og respektive statslig skat i Danmark og Sverige, er mindre, fordi indkomsten er delt mellem to lande.
For grænsependlere, der bor i Danmark og arbejder i Sverige, ser det derimod mørkere ud, i det mindste hvis de arbejder hjemmefra i længere tid. De betaler ofte en såkaldt særlig indkomstskat i Sverige, SINK-skat, hvilket er 25 procent uden mulighed for fradrag. Men de kan også vælge at betale almindelig svensk skat på i gennemsnit 32 procent og få lov til at foretage fradrag – forudsat at de betaler skat i Sverige af mindst 90 procent af den årlige indkomst. Forskellen er stor sammenlignet med det danske skatteniveau.

Til skatten i Danmark kommer også AM-bidraget, der tælles som en skat. Da det svenske og det danske system fungerer forskelligt, skal Øresundspendlere, der bor i Danmark, betale AM-godtgørelse for den del af indkomsten, de beskattes for i Danmark, selvom deres svenske arbejdsgiver allerede har betalt arbejdsgiverbidrag – den omtrentlige svenske pendant – for samme periode.
Samtidig indebærer grundfradragene i den danske skat, at grænsependlere, der bor i Danmark og arbejder i Sverige, faktisk kan beskattes mindre i Danmark end i Sverige, hvis det drejer sig om en kortere periode. Fordelen bliver større, jo lavere lønnen er, og det kan dreje sig om adskillige tusinde kroner. En anden gevinst, som grænsependlerene deler med alle andre, der arbejder hjemmefra, er at de undgår pendlingsomkostninger.
Mange af de mellem 1.000 og 2.000 Øresundspendlere, der bor i Danmark og arbejder i Sverige, har dog en så høj løn, at det øger risikoen for et solidt skattesmæk på titusindvis af kroner, viser statistik fra Ørestat. For at det kan være økonomisk givende for en person, der bor i Danmark at tage et job i Sverige, er der sandsynligvis behov for en relativt høj løn, set ud fra svensk standard, kombineret med lav skat. Der er da også mange danske ledere i Skåne, såsom mindst syv tunge kulturchefer og 20 administrerende direktører for life science-virksomheder.

Hvis Øresundspendleren, der arbejder i Sverige, tjener 500.000 danske kroner om året – en månedsløn på 41.700 kroner – vil den ekstra skat på seks måneders hjemmearbejde blive cirka 16.900 kroner – 7.000 kroner i nettotab, efter at de sparede pendlingsomkostninger med tog er trukket fra. Ingen skattefradrag er taget med i beregningen.
Anna Larsson, der bor i Danmark og arbejder som erhvervsadvokat i et datterselskab til Sveriges kommuner og regioner (SKR), er en af ​​de Øresundspendlere, der har valgt at fortsætte med at rejse over til arbejde. Hun vil understrege, at hun er taknemmelig for stadig at have et job, og at sundhed altid skal komme først, men er kritisk over for, at der ikke blev lavet en skatteundtagelse under coronapandemien – som det blev gjort inden for socialsikringsområdet.
– Det er meget vigtigt for os, der pendler i denne retning, at have en lav skat, fordi vi har vores indkomst i svenske kroner og udgifter i danske kroner. Nu skal man afveje skattepengene mod at fortsætte med at pendle og måske udsætte både sig selv og andre for smitterisiko, samtidig med at man går imod anbefalingerne i både Sverige og Danmark. Det føles ikke godt. Og det handler kun om at bytte det ene skrivebord ud med det andet, siger hun.


Øresundspendlere: “Jeg har lært, at du kan komme i klemme, og at ingen bekymrer sig om det”

Snyd, manglende tillid til myndigheder og politikere og et valg mellem smadret personlig økonomi og at udsætte sig selv og andre for smitterisiko. Det er nogle af konsekvenserne af, at der ikke blev indført en undtagelse på skatteområdet under coronakrisen, ifølge Øresundspendlere, der bor i Danmark og arbejder i Sverige. De risikerer at skulle betale titusinder af kroner mere i skat, hvis de arbejder hjemmefra i henhold til anbefalingerne.

– Det har virkelig undermineret min tro på skattemyndighederne, og på at de forsøger at sørge for at det er retfærdigt for alle. Da jeg begyndte at arbejde i Sverige, tænkte jeg, at hvis jeg bare følger reglerne, er det fint, men nu har jeg lært, at du kan få problemer, og at ingen bekymrer sig om, hvordan det går for dig. Så har man ikke længere tillid, siger Magnus Stahl, der bor i København, men arbejder hos IKEA i Malmø.


Region Skåne trækker beslutning tilbage om, at dansk mad skal defineres som lokaltproduceret

Da regionstyrelsen i Region Skåne for nylig etablerede en definition af lokalt produceret mad, blev mad fra hele Danmark også inkluderet. Nu har de skånske regionale politikere trukket beslutningen tilbage. Det “har forstyrret mange og betød, at formålet med definitionen er blevet misforstået,” skriver de regionale ledere for Moderaterna, Liberala og Centerpartiet i en debatartikel i Sydsvenskan. De retfærdiggør tilbagekaldelsen af ​​beslutningen ved at sige, at ”Vi undervurderede den symbolske værdi af, at Danmark var en del af den definition af lokaltproduceret, som regionalbestyrelsen for nylig vedtog. Og hvis den symbolske værdi nu tilslører, hvad vi prøver at opnå – at Region Skåne skal have en definition, der gør det muligt at måle, hvor godt regionen lever op til målet om at prioritere lokalt produceret – så er det uklogt af os at holde fast ”. (News Øresund)

Klik her for at læse det danske ugebreve

Klik her for at læse det svenske ugebrev


Klik her for en fri prenumeration på News Øresunds svenske ugebrev

Klik her for en fri prenumeration på News Øresunds danske ugebrev


News Øresund startede i 2012 som et interregprojekt mellem Øresundsinstituttet, Lunds universitet og Roskilde Universitet med finansiering fra EU og regionale aktører. Fra 2015 er News Øresund en del af Øresundsinstituttet.

Øresundsinstituttet er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, netværksmøder og vores nyhedsbureau News Øresund bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

E-postadress

Aktuelle nyheder

Life Science21. januar 2021

Forskere fra Portugal skaber lovende biotekselskab med dansk-svensk støtte i Lund

Biotekvirksomheden Asgard Therapeutics AB i Lund blev etableret i 2018 som et spinout fra Lund Universitet og er udviklet med...

Arbejdsmarked18. januar 2021

Mandag fik skånske grænsependlere adgang til gratis hurtigtest for covid-19

Mandag morgen klokken syv begyndte den første aktivitet med en gratis hurtigtest for covid-19 beregnet til skånske øresundspendlere, der ikke...

Øresund15. januar 2021

Region Skåne udbyder gratis covid-19-test for grænsependlere til Danmark

Skåninger, der pendler til arbejde i Danmark, skal have hjælp fra Region Skåne med en gratis hurtigtest for covid-19. I...

Samfund15. januar 2021

Malmø protesterer mod Region Skånes planer om at blive partner i en HH-forbindelse

Ja til en fast forbindelse mellem Helsingborg og Helsingør. Nej til at Region Skåne indgår som medejer og medfinansierer af...

Danmark18. januar 2021

Pølsevognen fylder 100 år – havde storhedstid i 1960-ere og 70-ere

Nu fylder den danske pølsevogn 100 år. Den 18. januar 1921 rullede seks pølsevogne ud på gaderne i København. I...

Sverige15. januar 2021

Færre skyderier og eksplosioner i Malmø

Siden højdepunktet i 2017 er antallet af skyderier og eksplosioner i Malmø støt faldet, rapporterer Sydsvenskan, som har læst statistikker...

Samfund15. januar 2021

Sverige gør en undtagelse fra indrejseforbuddet for børn fra Danmark på vej til forældre i Sverige eller på Bornholm

Den svenske regering har taget kritikken af at det svenske indrejseforbud deler familier med delt forældremyndighed for børn, over grænsen...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.