Følg os på

Interviews

LEO Pharma fik input til open innovation-platform fra danske og svenske biotek-selskaber i Øresundsregionen: ”Det er meget bedre langsigtet at have en symmetrisk relation”

Publiseret

 

Niclas Nilsson har været chef for LEO Pharmas open innovations-model siden 2015, men skal efter nytår været ny chef for LU Innovation. Foto: LEO Pharma

Svenske Niclas Nilsson starter den 17. januar som ny chef for LU Innovation. I mere end 15 år har han arbejdet hos LEO Pharma i Danmark, hvor han har været med til at skabe en open innovation-model på baggrund af inputs fra såvel danske biotekselskaber som mindre biotekselskaber på Medicon Village i Lund. Modellen har skabt grobund for mere life science-samarbejde i Øresundsregionen og globalt og foruden globale biotek- og pharmaselskaber benytter universiteter og studerende fra DTU og Lunds universitet sig af platformen. Niclas Nilsson oplever, at open innovation skaber mere holdbare netværksrelationer, og at dansk og svensk ledelseskultur er blevet mere ens de seneste år.

Tilbage i 2004 blev Niclas Nilsson ansat i LEO Pharma som forsker. Hans tværvidenskabelige baggrund inden for biologi og teknik gjorde ham attraktiv for LEO Pharma, og han har bemærket, at flere og flere svenskere gennem årene har fundet vej ligesom ham selv til life science-branchen i Danmark og tilføjet ekstra kompetencer. Særligt efter at AstraZeneca lukkede ned i Lund for ca. ti år siden, oplever han, at mange kompetencer fra Sydsverige er blevet relevante for virksomheder på den danske side af Øresund. Siden 2015 har Niclas Nilsson ledet arbejdet med til at opbygge en open innovation-platform i Danmarks ældste lægemiddelsvirksomhed.

Open innovation handler generelt om, at virksomheder åbent deler viden og ressourcer med langt mindre begrænsende juridiske kontrakter gennem eksterne partnerskaber for at løse komplekse udfordringer i erkendelse af, at ikke alle nødvendige kompetencer er internt i organisationen.

Gennem årene er open innovation blevet mere udbredt i videnstunge sektorer som netop biotek- og lægemiddelindustrien, og der gøres eksempelvis også brug af open innovation i Ideon Science Park i Lund og hos Novozymes i Københavnsområdet med Hello Science-platformen.

– De fleste virksomheder ønsker at samarbejde endnu mere med eksterne partnere, end hvad man gør, men kun få implementerer, hvad der skal til for at arbejde mere sammen. Der er open innovation et rigtig godt eksempel på, hvordan man kan få det til at ske, siger Niclas Nilsson, der mener, at deres model har været god til at få samarbejder i gang i praktisk.

Da LEO Pharma begyndte arbejdet med at opbygge en platform for open innovation, henvendte de sig blandt andre til en række biotekselskaber i Danmark og på Medicon Village i Lund. Formålet var at vide mere om, hvordan en samarbejdsplatform med en større lægemiddelvirksomhed bliver attraktiv set fra mindre biotekselskabers perspektiv. Et afgørende input var f.eks. at udvikle de praktiske processer med at sende og teste andres stoffer samt juridiske nøglepunkter for at minimere risici for biotekselskaber i at bruge open innovation.

Samme kulturforståelse er god forudsætning for samarbejde
Det at henvende sig til brancheaktører på begge sider af Øresund, hvor LEO Pharma i forvejen har kontor i Malmø, var en påmindelse om, at den gensidige forståelse og tillidsbaseret måde at arbejde på i både Sverige og Danmark har kulturel værdi for Øresundsregionen.

Netop den kulturelle nærhed gør, at der er gode forudsætninger for at øge samarbejdet i regionen, mener Niclas Nilsson, da det kan være nemmere at knytte bånd med andre i ens nærområde med nogenlunde samme kultur- og samarbejdsforståelse. Han oplever tilmed, at forskellene mellem dansk og svensk lederskab er blevet mindre de seneste 15 år, hvor han har arbejdet i den danske life science-industri i takt med, at det ifølge ham er blevet almindeligt og acceptabelt at have kollegaer fra den anden side af Øresund.

– Svensk lederskab har vokset i entreprenørskab og forretningsfokus fra tidligere at have været lidt mere akademisk, og det danske er blevet meget mere internationelt og globalt i mindset og action, siger han.

Danske og svenske biotekselskaber fra fx Medicon Village i Lund har givet inputs til LEO Pharmas open innovations-model, som blev lanceret i 2015. Foto: LEO Pharma

Nye partnerskaber i både Sverige og Danmark
Tre mål satte LEO Pharma fra begyndelsen med platformen: De ville starte flere konkrete, eksterne samarbejde, gøre samarbejdsprocesserne hurtigere og få sparring med andre om ny videnskab inden for dermatologi og inflammatoriske hudsygdomme.

Satsningen har frem til i dag medført, at LEO Pharma har samarbejdet med over 180 partnere i mere end 27 lande på alle kontinenter og gratist i deres laboratorier testet mere end 3000 molekyler, som eksterne aktører fysisk har sendt ind til LEO Pharmas laboratorier.

Omkring 5 ud af de 180 partnerskaber har været fra Sverige, mens mindst 20 har været fra Danmark. De danske og svenske partnere spænder fra universiteter, biotekselskaber og startups, og ca. 10 procent af de over 180 partnere, som har benyttet sig af LEO Pharmas åbne testmulighed, har medicinalvirksomheden drøftet videre forretningsmuligheder med. Eksempelvis blev en af de kommercielle aftaler om udvikling af to nye lægemiddelskandidater sidste år indgået med kontraktforskningsvirksomheden Ubiquigent fra Skotland.

Open innovation-modellen har leveret, nævner Niclas Nilsson, da det ikke kun handler om antallet af forretningskontrakter, men også om at lære at tænke på andre måde, få inputs til andre medicinske mål og knytte nye kontakter uden nødvendigvis at fylde pipelinen fra dag ét.

Derfor har f.eks. også specialeskrivende kemistuderende ved Lunds Universitet og DTU også anvendt test-infrastrukturen for at begrænse afstanden mellem akademi og industri. Universiteter i USA og Canada tager også del i laboratoriet.

– Dem, som har kemiske molekyler, kan teste dem i vores laboratorie helt uden forretningsmæssige og juridiske betingelser, siger Niclas Nilsson og tilføjer, at aktører selv får resultaterne tilbage.

Data tilhører dermed ikke LEO Pharma, og den model er unik, mener Niclas Nilsson, som har bemærket, at andre større pharmavirksomheder har lignende platforme, som dog i hans optik ikke nødvendigvis er helt åbne, da der kan være visse forbehold, rettigheder og forretningsvilkår hos pharmaselskaberne for at fortsætte samarbejdet.

– Alt det har vi fjernet, siger Niclas Nilsson.

Life science-studerende fra fx Lunds Universitet og Danmarks Tekniske Universitet har anvendt testinfrastrukturen i LEO Pharma open innovations-model. Foto: LEO Pharma

Open innovation skaber ligeværdige relationer
Niclas Nilsson fremhæver, at open innovation kan være med til at bløde op for en asymmetrisk relation mellem Big Pharma og mindre biotek-selskaber, hvor førstnævnte i højere grad har kunne diktere vikårene. En mere ydmyg og win-win-tilgang er mere gavnlig, hvis der reelt skal arbejdes med open innovation, mener Niclas Nilsson.

– Det er meget bedre langsigtet at have en symmetrisk relation, hvor begge tager den samme risiko og forpligter sig på samme måde. Det giver et langsigtet netværk og gør, at folk vender tilbage til dig og nemmere finder et match mellem værdi og behov, siger han og påpeger, at open innovation-modellen har været god branding, som hjælper med at styrke netværket, øget kendskabet til virksomheden og signalere, at LEO Pharma tør gøre tingene anderledes.

Det vigtigste, han har lært de seneste fem år i forhold til open innovation, er, at man skal tænke samarbejdet fra partnerens perspektiv, da det tydeliggør ens værdiskabelse.

– I stedet for at sige: Vi vil have din hjælp, skal man spørge, hvordan kan vi hjælpe dig.

Vær mere åben omkring behov og udfordringer
En måde at forbedre det tværregionale life science-samarbejde kan blandt andet ske ved, at virksomheder tør være mere transparente omkring problemer og behov, der kan føre til nye partnerskaber, mener Niclas Nilsson og fortæller, at LEO Pharma eksempelvis for nylig har meldt ud, at de er særligt interesseret i partnerskaber inden for protein-protein interactions (PPI) og et par specifikke drug targets – information som traditionelt er konfidentielt, nævner Niclas Nilsson, men åbner man op, øges muligheder for at finde nye partnerskaber.

Derfor vil det være gavnligt, hvis Øresundsregionen bliver en ”legeplads” for den tilgang, nævner Niclas Nilsson og foreslår, at det nyetablerede, åbne forskningssamarbejde ODIN (Open Discovery Innovation Network) mellem Aarhus Universitet og flere danske og internationale medicinalvirksomheder – heriblandt LEO Pharma – kan inspirere til en regional model. ODIN-projektet, som er støttet af Novo Nordisk Fonden med 54,5 mio. kr., har som ambition, at forskere og virksomheder kollektivt, men frivilligt udveksler viden, samarbejder og stiller data og resultater gratis til rådighed for omverdenen for at skabe lægemidler på en ny, åben måde, hvilket i Oxford i England har vist at have et stort potentiale.

– Denne model kan måske bruges lidt bredere i Øresundsregionen, så vi får en platform der muliggør videnskabelig dialog. For det, jeg tror, vi behøver i Øresundsregionen, er samtale-startere omkring videnskab og behov, og derefter vil der helt sikkert følger mere udveksling, siger Niclas Nilsson.

Kristoffer Dahl – News Øresund

 


NEWS ØRESUND er et resultat af et udviklingsprojekt med Interregfinansiering, som blev gennemført i samarbejde mellem Roskilde Universitet, Lunds universitet og Øresundsinstituttet. Siden 2015 fortsætter udviklingen af News Øresund som en del af Øresundsinstituttet. I 2019-2022 forstærker News Øresund den uafhængige dækning af regionens life science-cluster gennem Øresundsinstituttets engagement i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, fakta, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv i Danmark og Sverige.

Nyhederne fra News Øresund kan frit gengives, hvis News Øresund angives som kilde. 

Kontakt os: redaktion (at) newsoresund.org
Mere info: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.org

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Politik02. oktober 2024

Nationalt forbud mod tiggeri undersøges i Sverige

Den svenske regering iværksætter sammen med Sverigedemokraterna en undersøgelse af et nationalt forbud mod tiggeri. Undersøgelsen af et nationalt forbud...

Øresund27. september 2024

Forslag til sundhedsreform afskærer danske regioner fra at deltage i samarbejdet i Greater Copenhagen

Hvis forslaget til en ny dansk sundhedsreform gennemføres uden ændringer, vil de danske regioner ikke længere kunne deltage i det dansk-svenske politiske...

Bæredygtighed27. september 2024

Greater Copenhagen på ottendepladsen i OECD, når det gælder grønne patenter

Ifølge rapporten “The geography of green innovation hubs in OECD regions” er den dansk-svenske Greater Copenhagen-region blandt de mere succesfulde...

Arbejdsmarked26. september 2024

Mulige løsninger for tredjelandsmedborgere drøftet på OECD-konference

Problemet med tredjelandsmedborgere, der har opholdstilladelse i ét EU-land, men ikke kan arbejde i et andet, er ikke kun et...

Sverige27. september 2024

Svensk lovforslag om at indføre en forpligtelse for myndigheder, regioner og kommuner til at videregive oplysninger til retshåndhævende myndigheder

Danmark har gjort det i flere årtier. Nu vil Sverige følge trop. Den svenske regering har besluttet at sende sagen...

IT / Mobiltelefoni27. september 2024

Digital grænsehindring løst – Vipps MobilePay fungerer nu også i Sverige

En digital grænsehindring mellem Sverige og resten af Norden blev løst i denne uge – men ikke for alle svenskere....

Sverige27. september 2024

Region Skåne stopper med at ansætte vikarlæger inden for flere specialområder

Region Skåne indfører den 1. oktober et ansættelsesstop for vikarlæger til en række medicinske specialer i alle sundheds- og sygehusforvaltninger undtagen...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.