23 maj 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1A xx

Published on november 27th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Liberal partiformand åbner op for rød regering

2018-11-27:

Jan Björklund åbner for at støtte en socialdemokratisk regering med Stefan Löfven som statsminister. Fotocollage: News Øresund

Jan Björklund (L), partiformand for Sveriges liberale parti, har internt i riksdagsgruppen og partibestyrelsen plæderet for at slippe en socialdemokratisk-ledet regering frem, erfarer SVT Nyheter. Majoriteten af partifællerne er enige med formanden, selvom partiet egentlig gik til valg på at afsætte Stefan Löfven (S) som statsminister og den rødgrønne regering.

Dødvandet i svensk politik begynder at røre på sig, efter Liberalernas formand, Jan Björklund, åbner op for at støtte en S-ledet regering. Ingen officiel beslutning er blevet truffet endnu, men stemningen blandt partiets topmedlemmer synes at hælde i den socialdemokratiske Stefan Löfvens favør fremfor den borgerlige Ulf Kristerssons (M), skriver SVT Nyheter.

Det fremgår efter Liberalerna i løbet af weekenden har afholdt topmøder i Stockholm blandt partiets parlamentsmedlemmer samt partibestyrelsen. Under møderne efterspurgte Jan Björklund mandat til at forhandle med Socialdemokraterna om at slippe Stefan Löfven frem som statsminister.

Som alternativ fremførte partiets økonomisk-politiske talsmand, Mats Persson, det omvendte forslag, altså at holde døren fuldstændig lukket for en S-regering. Begge forslag blev trukket tilbage, og ingen afstemning fandt sted om partiets fremadrettede linje, og de afventer i stedet Centerpartiets linje for herefter at tage stilling.

Centerpartiets stillingtagen til spørgsmålet kan dermed få en afgørende rolle. For hvis Centerpartiet går sammen med Liberalerna om at støtte Stefan Löfvens regering, vil det sende rødgrøn blok et godt stykke over de 175 mandater, det kræves for at opnå flertal.

Men også Centerpartiet gik til valg på at få fjernet Stefan Löfven som statsminister, og en sådan støtte ville derfor med stor sandsynlighed skabe misklang mellem partiledelsen og baglandet.

Riksdagen skal med al sandsynlighed stemme om Stefan Löfven som statsminister d. 5. december. Den officielle dato fastsættes d. 3. december, siger talman Andreas Norlén ifølge Aftonbladet, der samtidig fremhæver, at afstemningen gerne skal finde sted inden budgetafstemningen 12. december.

(News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑