Interviews
Livet som ”kærlighedsflygtning”
Yildiz Yazan flyttede med sin mand over Øresund til Skåne i 2009 og blev såkaldt ”kærlighedsflygtning”. Men de syv år i Sverige blev præget af udfordringen om at finde et arbejde. ”Måske var det på grund af sproget, men jeg oplevede, at der var flere jobmuligheder i Danmark”, siger hun og er glad for, at familien nu er faldet til i Ballerup.
Indvandringsreglerne i Danmark medførte, at flere hundrede danske kærlighedsflygtninge flyttede til Sverige i løbet af 2000’erne. Det skyldes de danske betingelser for at opnå familiesammenføring med en partner fra et land uden for EU, heriblandt 24-årsreglen, som dikterer, at ægtefællerne som udgangspunkt skal være over 24 år for at blive familiesammenført. Derudover er der krav om eksempelvis selvforsørgelse, tilknytningskrav og sprogkundskaber. Yildiz Yazan bestemte sig for at benytte sig af den grænseregionale regions muligheder og det faktum, at de to lande har forskellige regelværk. Da hun flyttede sammen med sin mand fra Tyrkiet, etablerede de sig, ligesom hundredvis af andre danske par, i Malmøområdet for at kunne bo sammen.
– Jeg var 20 år dengang, og jeg tænkte, at en familiesammenføring i Danmark var umulig. Mange sagde, at det var svært, og jeg ville ikke have nogle problemer. Jeg hørte også, at man kunne få et godt liv i Sverige, siger hun.
De flyttede først til Arlöv uden for Malmø, men planen var at flytte tilbage til Danmark relativt hurtigt. Yildiz uddannede sig til økonomiassistent i Kastrup, men da hun var færdig med sin uddannelse, viste det sig, at det var svært at få job. Måske var det sproget, som gjorde det svært at komme ind på det svenske arbejdsmarked, tænker hun i dag.
Det var også svært at finde en bolig i Sverige, og i løbet af syv år flyttede hun og familien fem gange.
– Der tror jeg, at chancerne er lidt bedre i Danmark, og at der findes flere boligselskaber at vælge imellem, siger Yildiz Yazan.
Da hendes mand fik svensk statsborgerskab i 2016, begyndte tankerne om at flytte tilbage til Danmark igen at vokse, og året efter gik flyttebilen til Ballerup, hvor Yildiz Yazan selv er vokset op.
Kort tid efter, at hun var flyttet tilbage til Danmark, fik hun job som tolk fra dansk til tyrkisk. I dag har hun to job, både som tolk og som SOSU-assistent.
Hvad fik jer til at flytte tilbage til Danmark til sidst?
– Frem for alt fordi det var så svært at finde et job i Malmø. Men jeg savnede også min familie. I Sverige havde vi ingen forældre eller venner, som kunne hjælpe os med at passe børnene, når vi havde brug for det. Men jeg er glad for, at jeg fik mulighed for at lære det svenske sprog, siger hun.
News Øresund – Erik Ottosson
Danske kærlighedsflygtninge i Sverige
I 2002 skærpede Danmark sin lovgivning, så det blev sværere for personer i Danmark at flytte sammen med en partner fra et andet land udenfor EU, forudsat at de ville bo i Danmark. Det kræver blandt andet, at begge personer er over 24 år, at de har en lejlighed på mindst 40 kvadratmeter, og at de har over 100.000 kroner i banken.
Da Sveriges lovgivning har været mere generøs, og der er fri bevægelighed inden for såvel Norden som EU, har tusindevis af danskere i de seneste to årtier valgt at flytte til Sverige for
at kunne bo sammen med en partner fra et land udenfor EU eller Norden. For at få opholdsret i Sverige kræves det, at EUmedborgeren i parret kan forsørge sig gennem arbejde, studier, pension eller andet.
Læs mere på:
www.aegteskabudengraenser.dk
www.nyidanmark.dk
www.migrationsverket.se
Interviewserie i News Øresund – Øresundsbroen 20 år
I år fylder Øresundsbroen 20 år. News Øresund sætter fokus på dette jubilæum, med en serie interviews med personer som lever og er aktive i regionen, eller som har spillet en vigtig rolle i dens udvikling.
De fleste af interviewsne indgår også i bogen ”Checkpoint 2020 – mennesker, grænser og visioner i Øresundsbrons tid” (Makadam förlag), der blev udgivet i maj af Øresundsinstituttet og Centrum för Öresundsstudier ved Lunds universitet.
Læs flere interviews i serien:
Den administrerende direktør da broen åbnede: ”Det var et magisk øjeblik!”
Forskningsanlæg gjorde tyske Ralf Trant til Øresundsborger
Med en musikalsk mission
Tidligere adm. direktør: Det danske-svenske kulturmix giver et spændende udgangspunkt for virksomheder
Flytningen fra Stockholm åbnede hendes øjne for Øresundsregionen
Forskelle i dansk og svensk kultur giver dynamik i arbejdslivet
Biologen på Peberholm
København blev en fristad, da Malmø føltes for lille
Hun har base på begge sider af Sundet
Havnefusion gav mere end økonomisk gevinst
Ingvar Carlsson havde bestemt sig: ”Når jeg bliver statsminister skal broen bygges”
Han var med i beslutningen om Øresundsbroen
Med udsigt til Sverige
Akademiker flyttede fra Rumænien til Øresund – efterlyser en vej ind på arbejdsmarkedet
Øresundsbroens direktør opfordrer staterne til at tænke mere grænseoverskridende
”Danmark holder af sine fiskere – i Sverige ses vi som en pittoresk faggruppe”
Den skjulte vej over Øresundsbroen
Ung dansk skater lokket af kreativt gymnasium i Malmø
Svensk, dansk eller ”skandigrød”
Paskontrollant er et varmere job, end hun troede
Fra bromodstander til Øresundsentusiast
Togkontrolløren som er blevet Øresundspendlernes favorit
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23