Følg os på

Infrastruktur

Lunds sporvej indvies lørdag: “Dette er den første nye sporvejslinje i Sverige i over 100 år”

Publiseret

 

Pernilla von Strokirch är Lunds kommuns projektchef för spårvägen som invigs till helgen. Foto: Lunds kommun

Tre spørgsmål til Pernilla von Strokirch, Lund kommunes projektleder for sporvejen, om planlægningen af ​​byens sporvognstrafik til at køre i løbet af den kommende weekend. Der har været lange forberedelser, hvor blandt andet erfaringer fra andre svenske sporvognsbyer er samlet, siger hun. Nu er alle godkendelser og tilladelser klar, og lørdagens indvielse bliver en digital begivenhed.

 

Spårvägen i Lund. Foto: Lunds kommun

Hvad er planerne for denne weekends indvielse og trafikstart?

– På grund af coronarestriktioner vil der være en digital indvielse og begivenhed lørdag kl 11, som man kan følge på projektets digitale kanaler og via kommunens hjemmeside.

– Sporet blev afsluttet i slutningen af ​​sidste år. De første vogne ankom efter sommeren, og før det blev førerne uddannet andre steder. I løbet af efteråret har der været en masse test af vogne og uddannelse af førerne, og der har været testkørsler for at få vognene godkendt. Nu har vi alle tilladelser og godkendelser på plads, så vi kan starte trafikken i denne weekend.

 

Hvad er de vigtigste erfaringer fra implementeringen af ​​projektet, hvis du opsummerer planlægning og byggetid?

– Det er en lang proces fra planlægning og finansiering, indtil anlægget er på plads. Når det kommer til sporvejen, er der mange forskellige dele i projektet. Der har vi en nøglefaktor ved, at kommunen og regionen har arbejdet tæt sammen, haft forskellige ansvarsområder og at det har fungeret godt.

– Dette er den første nye sporvognslinje i Sverige i over 100 år. I starten af ​​projektet handlede det meget om at opbygge erfaringer fra andre nye sporvejssystemer, vi bragte erfaringer fra blandt andet Frankrig og Norge, hvor nye moderne jernbanesystemer er blevet bygget og også fra svenske byer, der udvider deres systemer. Der har vi haft stor gavn af de andre sporvejsbyer.

– Udfordringen har været at bygge en sporvej i en eksisterende by, der skal fungere i mellemtiden. Der har været trange miljøer, hvor projektet skal gennemføres.

 

Utbyggnadsområdet Brunnshög i Lund. Foto: News Øresund

Hvad er prognoserne for rejser med sporvogn?

– Nu med coronarestriktionerne er anbefalingen ikke at rejse med offentlig transport, så rejser i starten vil ikke være som beregnet. Men sporvejen er planlagt til at være en rygrad langs Kunskapsstråket fra centrum til Brunnshög, og at byen skal vokse ved siden af ​​den bane. Siden beslutningen blev taget om sporvejen er der det sydlige Brunnshög bebygget, og næsten alle de planlagte 700 boliger er på plads eller i gang.

– Derudover er flere områder omkring stoppestederne ved Brunnshög i konstruktionsstartfasen. Rejseudvikling påvirkes af byudvikling langs ruten. Der var en masse rejser i området før, fordi der er flere store regionale arbejdspladser som LTH, hospitalet og Ideon. Med fortætning af den eksisterende rute øges rejsebasen yderligere. At sporvejen også er på plads, før mange af beboerne flytter ind i Brunnshög, betyder, at det bliver et naturligt valg med det samme, inden man begynder at tage bilen. Det er vigtigt, hvis målet om en tredjedel biltrafik og to tredjedele offentlig transport og cykling i området skal nås.

– Det, jeg synes er vigtigt, er at sporvejen er en del af det regionale transportsystem. Det er ikke kun for lokale rejsende, det er regional trafik til store regionale arbejdspladser. Slutstationerne er placeret ved de store forskningsfaciliteter, der tiltrækker forskere fra hele verden – der vil være en direkte forbindelse fra Kastrup med tog og sporvogn. Så der er en lokal, regional, national og endda international forbindelse.

 

(News Øresund – Jenny Andersson)

 

Fakta: Lunds sporvej

Investeringen vil være Skånes og Øresundsregionen / Greater Copenhagens, første færdige sporvej (letbane). Strækningen er 5,5 kilometer lang og løber mellem Lund centralstation og Brunnshög-udviklingsområdet i det nordøstlige Lund, hvor forskningsfaciliteterne MAX IV og ESS bygges. Den passerer blandt andet Universitetshospitalet og Lund Universitet, LTH. Sporvejen vil blive indviet lørdag den 12. december ved en digital begivenhed, og den næste dag starter trafikken.

Det første spadestik blev taget i februar 2017. Opførelsen af ​​sporvognsdepotet i Brunnshög blev forsinket, hvilket betød, at den oprindelige trafikstart i august 2020 blev udsat til december. Med hensyn til investering forventes projektets endelige omkostninger at være ca. 890 svenske millioner kroner for infrastrukturen, 297 millioner svenske kroner for køretøjerne og 270 millioner svenske kroner for depotet.

Skånetrafiken er ansvarlig for sporvogne, depoter og trafik og Lund Kommune for byggeriet og infrastruktur. Entreprenøren til konstruktionen har været Skanska, og operatøren for trafikken vil være Vy.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Bæredygtighed02. oktober 2023

Øresundsinstituttet og Sparbanken Skåne udgiver ny rapportserie om bæredygtighed – kommunernes arbejde er først i rækken

Skåne har reduceret udledningen af drivhusgasser hurtigere end landet som helhed – 41 pct. sammenlignet med 33 pct. i gennemsnit...

Sverige29. september 2023

Sveriges rigspolitichef åbner for hjælp fra militæret i kampen mod bandevold – men kun for aflastning og ekspertrådgivning

September er den dødeligste måned med hensyn til våbenvold i Sverige siden december 2019, rapporterer SVT, og nu kan det...

Bæredygtighed29. september 2023

Malmø Kommune og lokal byggebranche underskriver klimakontrakt

Malmø Kommune og LFM30, et lokalt initiativ, der samler mere end 200 virksomheder og organisationer i bygge- og ejendomsbranchen, underskriver...

Sverige29. september 2023

Første sag om hadetale efter koranafbrænding starter i Jönköpings Tingsrätt

Torsdag den 28. september startede en retssag i Jönköpings Tingsrätt mod en 27-årig mand, der er tiltalt for at have...

Arbejdsmarked29. september 2023

Svenske ministre: Vi er tæt på ny skatteaftale for Øresund

I halvandet år har der været forhandlinger i gang om den dansk-svenske skatteaftale, Øresundsaftalen, mellem Danmark og Sverige. Forhandlingerne går...

Kultur29. september 2023

Folkemusiktrioen Dreamer’s Circus vinder Dansk-Svensk Kulturfonds kulturpris

Den dansk-svenske trio Dreamer’s Circus, bestående af danske Rune Tonsgaard Sørensen og Nikolaj Busk samt svenske Ale Carr, har spillet...

Norden29. september 2023

Anders Ahnlid bliver Sveriges nye repræsentant i Grænsehindringsrådet

Anders Ahnlid, generaldirektør for Kommerskollegium, bliver ny svensk repræsentant i Nordisk Ministerråds Grænsehindringsråd for fri bevægelighed over grænserne, når han...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.