
Arbejdsløsheden i Øresundsregionen august 2013. Kort: Örestat III
Arbejdsløsheden i Skåne er betydeligt højere end på Sjælland. En bedring på det danske arbejdsmarked kan betyde en forøgelse af pendlingen over Øresund.
”Når arbejdløsheden mindsker på Sjælland kan det lede til, at arbejdspendlingen fra Skåne stiger”, siger Daniel Svärd, projektkoordinator på statistikprojektet Örestat, til News Øresund.
Pendlingen over Øresund følger udviklingen på arbejdsmarkedet. Under lavkonjunkturen er pendlingen mindsket.
Mellem de første kvartaler af 2012 og 2013 mindskede antallet daglige pendlere fra Skåne til Sjælland og Bornholm med 7,2 procent til 14.483 personer ifølge Örestat. Nu peger de danske prognoser på en mindsket arbejdsløshed, hvilket forventes at påvirke pendlingen mellem Skåne og Sjælland.
Ved en konference om Øresundsregionens arbejdsmarked, som fredag arrangeres af Örestat i Malmö, vil Daniel Svärd præsentere en ny analyse om arbejdsløsheden i Øresundsregionen, som påviser store forskelle mellem Skåne og Sjælland.
I august 2013 var 125.476 personer i Øresundsregionen arbejdsløse. Til trods for at to tredjedele af regionens befolkning på 3,8 millioner indbyggere findes på den danske side, er antallet arbejdsløse der kun 6.000 flere end i Skåne. I Skåne var den officielle arbejdsløshed 7,5 procent i august, mens den var 4,2 procent i Region Hovedstaden og 3,2 procent i Region Sjælland.
I Malmö, Landskrona og Helsingborg lå arbejdsløsheden på mellem 7,9 og 10,9 procent, mens kun fem danske kommuner havde en arbejdsløshed på mere end fem procent.
I Skåne er flere mænd end kvinder arbejdsløse, mens forskellen mellem kønnene er marginal på Sjælland.
Den største forskel handler om ungdomsarbejdsløsheden, som ifølge Eurostat steg til 24 procent i Sydsverige i 2012, mens den var 15 procent i Region Sjælland og 14 procent i Region Hovedstaden med København. (News Øresund)
Arbejdsløsheden i Øresundsregionen
(august 2013)
København: 5,2%
Frederiksberg: 4,3%
Helsingør: 3,6%
Roskilde: 3,1%
Malmö: 10,1%
Lund: 4,1%
Landskrona: 10,9%
Helsingborg: 7,9%
Kilde: Örestat. Oplysningerne baseres på officielle arbejdsløshedstal fra Danmarks Statistik og SCB. Den Øresundsregionale statistik omfatter både åbent arbejdsløse og personer omfattet af arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger.