Følg os på

Forskning

Malmö Högskola får status af universitet i 2018

Publiseret

 

malmo-hogskola-foto-news-oresund-johan-wessman

Malmö Högskola får 90 millioner svenske kroner i forskningstilskud, når det opgraderes til at have universitetsstatus. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Malmö Högskola får 90 millioner svenske kroner i forskningstilskud, når det opgraderes til at have universitetsstatus. Den 1. januar 2018 sker den formelle ændring, slår regeringen fast i sin forskningsproposition, som også foreslår øgede satsninger på forskning og innovation med tre milliarder svenske kroner frem til år 2020.

I en debatartikel i Dagens Nyheter skriver Sveriges forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) at tilskuddene til forskning og forskeruddannelser som går direkte til universiteterne øges med 1,3 milliarder kroner frem til år 2020.

”Regeringens formål med øgningen er ikke at øge antallet forskere. Formålet er at højne kvaliteten og at give mere plads til forskning idet ansættelserne samt en tydelig karrierestruktur”, skriver hun. Svenske forskere får i dag betydeligt mindre tid til forskning end eksempelvis danske forskere.

Læs mere: Svenske professorer forsker mindre end de danske

I 2016 har bevillingerne som går direkte til læreranstalternes forskning og forskeruddannelser været på 14,2 milliarder. Men historisk set har bevillingerne været højere, og med regeringens satsning kommer de næremere niveauet i 2013, hvor de lå på 15,7 milliarder svenske kroner.

Totalt, inklusiv bevillingerne til andre myndigheder som fordeler forskningsmidler ud fra ansøgninger og bevillingerne til innovation, øger regeringen altså satsningen på forskning og innovation med godt tre milliarder frem til år 2020.

I det indgår de 90 millioner til det kommende Malmö Universitet, som kommer til at kunne udbygge sin forskning fra og med 2018.

– Gennem at give Malmö Högskola forudsætninger for at udvikle til universitet, kan selv tilvækst og udviklingskraft i den voksende Skåneregionen styrkes, siger Helene Hellmark Knutsson i en pressemeddelelse.

(News Øresund – Anna Palmehag)

Fakta: Forskellen på Högskola og universitet

En ”högskola” er en uddannelsesinstitution med eftergymnasiale kurser og uddannelser på lige fod med et universitet. Forskellen mellem de to er at universiteterne har mulighed for at eksaminere studerende på forskningsniveau. Visse ”högskoler” kan haver et til at eksaminere på enkelte områder, mens universiteterne har ret til at eksaminere på alle områder. Det er Riksdagen som beslutter hvor mange universiteter og högskoler, der skal være og ligeledes om omdannelse af ”högskola” til universitet. Der er cirka 50 universiteter og såkaldte ”högskoler” i Sverige. De fleste er statslige, men drives som selvstændige myndigheder.

Kilde: Universitetskanslersämbetet

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked11. april 2024

Øresundspendlingen steg med mere end 10 procent i 2022

Pendlingen steg for andet år i træk i 2022, efter et fald i pandemiens første år. Stigningen er mærkbar i...

Energi12. april 2024

Ørsted planlægger rekordstor batteripark i Trelleborg til lagring af vindenergi

Efter at have modtaget Länsstyrelsen Skånes anbefaling til den svenske regering om at opføre Skånes havvindmøllepark i Østersøen 22 kilometer...

Kultur12. april 2024

Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København

Tirsdag lanceredes et nyt nordisk mediepolitisk initiativ ved navn Nord 55° med sekretariat i JP/Politikens Hus i København og med...

Arbejdsmarked12. april 2024

Google-rapport: 300.000 svenske job kan blive helt eller delvist erstattet af AI

I løbet af de næste ti år kan seks procent af jobbene i Sverige blive helt eller delvist erstattet af...

Infrastruktur12. april 2024

Danske Regioner henter inspiration i Skåne med hensyn til billetpriser og zoneinddeling i den kollektive trafik

Skånes billetpriser og zoneinddeling er forbilledet når Danske Regioner går over til digitale billetsystemer og samtidig ønsker at øge brugen...

Samfund12. april 2024

Sidste år flyttede flere fra Østdanmark til Skåne end på ti år

For andet år i træk steg antallet af flytninger fra Østdanmark til Skåne i 2023, og med 1.642 flytninger er...

Danmark12. april 2024

Pendlere på Kystbanen ærgrer sig over længere rejsetid: “Hvorfor var det så vigtigt at klippe Sverige fra?”

Pendlere på Kystbanen, som omfatter de fem kommuner Helsingør, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm og Gentofte, har de seneste år oplevet længere...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.