Forskning
Malmö Högskola får status af universitet i 2018
Malmö Högskola får 90 millioner svenske kroner i forskningstilskud, når det opgraderes til at have universitetsstatus. Den 1. januar 2018 sker den formelle ændring, slår regeringen fast i sin forskningsproposition, som også foreslår øgede satsninger på forskning og innovation med tre milliarder svenske kroner frem til år 2020.
I en debatartikel i Dagens Nyheter skriver Sveriges forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) at tilskuddene til forskning og forskeruddannelser som går direkte til universiteterne øges med 1,3 milliarder kroner frem til år 2020.
”Regeringens formål med øgningen er ikke at øge antallet forskere. Formålet er at højne kvaliteten og at give mere plads til forskning idet ansættelserne samt en tydelig karrierestruktur”, skriver hun. Svenske forskere får i dag betydeligt mindre tid til forskning end eksempelvis danske forskere.
Læs mere: Svenske professorer forsker mindre end de danske
I 2016 har bevillingerne som går direkte til læreranstalternes forskning og forskeruddannelser været på 14,2 milliarder. Men historisk set har bevillingerne været højere, og med regeringens satsning kommer de næremere niveauet i 2013, hvor de lå på 15,7 milliarder svenske kroner.
Totalt, inklusiv bevillingerne til andre myndigheder som fordeler forskningsmidler ud fra ansøgninger og bevillingerne til innovation, øger regeringen altså satsningen på forskning og innovation med godt tre milliarder frem til år 2020.
I det indgår de 90 millioner til det kommende Malmö Universitet, som kommer til at kunne udbygge sin forskning fra og med 2018.
– Gennem at give Malmö Högskola forudsætninger for at udvikle til universitet, kan selv tilvækst og udviklingskraft i den voksende Skåneregionen styrkes, siger Helene Hellmark Knutsson i en pressemeddelelse.
(News Øresund – Anna Palmehag)
Fakta: Forskellen på Högskola og universitet
En ”högskola” er en uddannelsesinstitution med eftergymnasiale kurser og uddannelser på lige fod med et universitet. Forskellen mellem de to er at universiteterne har mulighed for at eksaminere studerende på forskningsniveau. Visse ”högskoler” kan haver et til at eksaminere på enkelte områder, mens universiteterne har ret til at eksaminere på alle områder. Det er Riksdagen som beslutter hvor mange universiteter og högskoler, der skal være og ligeledes om omdannelse af ”högskola” til universitet. Der er cirka 50 universiteter og såkaldte ”högskoler” i Sverige. De fleste er statslige, men drives som selvstændige myndigheder.
Kilde: Universitetskanslersämbetet
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23