Følg os på

Samfund

Malmø er blevet Sveriges yngste storby – halvdelen af borgerne er under 35 år

Publiseret

 

Katrin Stjernfeldt Jammeh, Malmøs borgmester og Jens Möller, stedfortrædende regionsdirektør i Syd på Trafikverket, tager det første spadestik for Station Rosengård sammen med børnehavebørn fra området. Billedet er fra januar 2018. Foto: News Øresund – Sofi Eriksson

Med en gennemsnitsalder på godt 38 år er indbyggerne i Malmø yngre end indbyggerne i storbyerne Stockholm og Göteborg. Tidligere har situationen ellers været lige omvendt, skriver Sydsvenskan.

Mens gennemsnitsalderen generelt er stigende i Sverige, er udviklingen stik modsat i Malmø, der nu kan kalde sig selv for landets yngste storby.

For mens gennemsnitsalderen i Malmø er 38,4 år, er det nationale gennemsnit omkring tre år højere. Herudover er halvdelen af Malmøs borgere under 35 år gamle, viser Sydsvenskans gennemgang af forskellige demografiske statistikker.

At Malmøs befolkning bliver yngre og yngre hænger blandt andet sammen med, at flere og flere unge mennesker vælger at flytte fra mindre byer og landdistrikter til fordel for storbylivet, hvilket er et længe kendt fænomen, forklarer Karl McShane, samfundsstrateg hos Malmø Kommune.

– Unge mennesker flytter ind til storbyerne, og sådan har det nok altid været. Jeg har tjekket tilbage til 1969, og det er samme mønster som nu: Unge er altid den gruppe med det største antal nettoflytninger ind til byerne, siger han ifølge Sydsvenskan.

Nettoflytninger skal her forstås som den samlede mængde af unge, der flytter til Malmø modregnet den mængde af unge, der flytter fra Malmø til et andet sted – og i Malmø er unges nettoflytning altså positiv.

Malmø har dog ikke altid været Sveriges yngste storby. I store dele af 80’erne, 90’erne og 00’erne var gennemsnitsalderen for indbyggerne i Malmø højere end gennemsnittet i storbyerne Stockholm og Göteborg.

Danmark indtager også en særlig plads i Malmøs ungdomsstatistik. Blandt unge mennesker, der enten flytter til Malmø fra udlandet, eller flytter fra Malmø til udlandet, er Danmark det hyppigste sted at flytte til eller fra i begge henseender, viser Sydsvenskans gennemgangaf flyttestatistikker.

I 2017 valgte 361 danskere i alderen 18-29 at flytte til Malmø, mens 389 svenskere i samme periode og aldersgruppe flyttede fra Malmø til Danmark.

Selvom ungdommen på sin vis trives i Malmø, er der alligevel kritiske faldgruber i form af en relativt høj arbejdsløshed blandt de unge Malmøboere. Arbejdsløsheden blandt unge i Malmø ligger nemlig på 15,7 procent, hvilket er markant højere end det nationale gennemsnit på 8,8 procent, viser tal fra Arbetsförmedlingen oktober 2018 ifølge Sydsvenskan.

Omtrent 60.000 borgere i Malmø er mellem 18-29 år, et aldersinterval der statistisk set klassificeres som ’ung voksen’. I denne gruppe har 39 procent gymnasiet som højeste uddannelse, mens 16 procent kun har færdiggjort grundskolen. Knap halvdelen af de unge indbyggere er født udenfor Sverige.

I tredje kvartal af 2018 boede der i alt 338.230mennesker i Malmø, viser Sveriges officielle befolkningsstatistikudarbejdet af Statistiska centralbyrån. Det betyder, at unge i alderen 18-29 år udgør knap 18 procent af Malmøs samlede befolkning.

(News Øresund)

Kommunerne i Sverige med laveste gennemsnitsalder (2017)

  1. Knivsta, 36,3 år.
  2. Huddinge, 37,3 år.
  3. Botkyrka, 37,5 år.
  4. Sundbyberg, 37,6 år.
  5. Sigtuna, 38,0 år.
  6. Haninge, 38,2 år.
  7. Habo, 38,4 år.
  8. Malmø, 38,4 år.
  9. Upplands-Bro, 38,4 år.
  10. Lund, 38,6 år.

Kilde: Sydsvenskan

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Samfund09. juni 2023

“Malmøs udfordringer er ikke enestående, men kræver en bred palet af tiltag”

54 forslag til initiativer præsenteres i den endelige rapport fra Malmøs vækstkommission. Det er ikke en løsning, der med et...

Arbejdsmarked09. juni 2023

Formidlingscenter med fokus på danske arbejdspladser blandt anbefalingerne fra Malmö Tillväxtkommission

Man kan med fordel lette pendlingen til København, grænsehindringer bør fjernes, og Malmø Kommune bør overveje at åbne et formidlingscenter...

Politik09. juni 2023

Det svenske regeringsgrundlag haler ind i ny meningsmåling

Støtten til oppositionspartierne i Riksdagen er stadig større end til de partier, der udgør grundlaget for regeringen. Men føringen er...

Arbejdsmarked09. juni 2023

14 danske arbejdspladser beskæftigede mere end 100 Øresundspendlere sidste år

Næsten halvdelen af alle Øresundspendlere, som bor i Sverige og arbejder i Danmark, har job i Københavns Kommune, efterfulgt af...

Politik09. juni 2023

Danmarks største demokratifestival – Folkemødet på Bornholm finder sted torsdag den 15. -17. juni

Med over 2.800 events fordelt på 200 scener på tre dage er der lagt op til et informationsmarathon med alt...

Samfund08. juni 2023

Malmø kåret til Sveriges bedste bymidte

Malmø modtog prisen som Årets Stadskärna på Svenska Stadskärnors årskongres i Helsingborg den 31. maj. “Kultur spiller en stor rolle,...

Turisme/kultur06. juni 2023

Væksten aftager for Skånes turistindustri efter stærk genopretning

I løbet af årets første fire måneder registrerede Skånes hoteller, vandrerhjem, feriebyer og campingpladser i alt 1,42 millioner turistovernatninger ifølge...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.