25 juni 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1A xx

Published on januar 8th, 2019 | by Nicklas Andersen

0

Malmø er blevet Sveriges yngste storby – halvdelen af borgerne er under 35 år

2019-01-08:

Katrin Stjernfeldt Jammeh, Malmøs borgmester og Jens Möller, stedfortrædende regionsdirektør i Syd på Trafikverket, tager det første spadestik for Station Rosengård sammen med børnehavebørn fra området. Billedet er fra januar 2018. Foto: News Øresund – Sofi Eriksson

Med en gennemsnitsalder på godt 38 år er indbyggerne i Malmø yngre end indbyggerne i storbyerne Stockholm og Göteborg. Tidligere har situationen ellers været lige omvendt, skriver Sydsvenskan.

Mens gennemsnitsalderen generelt er stigende i Sverige, er udviklingen stik modsat i Malmø, der nu kan kalde sig selv for landets yngste storby.

For mens gennemsnitsalderen i Malmø er 38,4 år, er det nationale gennemsnit omkring tre år højere. Herudover er halvdelen af Malmøs borgere under 35 år gamle, viser Sydsvenskans gennemgang af forskellige demografiske statistikker.

At Malmøs befolkning bliver yngre og yngre hænger blandt andet sammen med, at flere og flere unge mennesker vælger at flytte fra mindre byer og landdistrikter til fordel for storbylivet, hvilket er et længe kendt fænomen, forklarer Karl McShane, samfundsstrateg hos Malmø Kommune.

– Unge mennesker flytter ind til storbyerne, og sådan har det nok altid været. Jeg har tjekket tilbage til 1969, og det er samme mønster som nu: Unge er altid den gruppe med det største antal nettoflytninger ind til byerne, siger han ifølge Sydsvenskan.

Nettoflytninger skal her forstås som den samlede mængde af unge, der flytter til Malmø modregnet den mængde af unge, der flytter fra Malmø til et andet sted – og i Malmø er unges nettoflytning altså positiv.

Malmø har dog ikke altid været Sveriges yngste storby. I store dele af 80’erne, 90’erne og 00’erne var gennemsnitsalderen for indbyggerne i Malmø højere end gennemsnittet i storbyerne Stockholm og Göteborg.

Danmark indtager også en særlig plads i Malmøs ungdomsstatistik. Blandt unge mennesker, der enten flytter til Malmø fra udlandet, eller flytter fra Malmø til udlandet, er Danmark det hyppigste sted at flytte til eller fra i begge henseender, viser Sydsvenskans gennemgangaf flyttestatistikker.

I 2017 valgte 361 danskere i alderen 18-29 at flytte til Malmø, mens 389 svenskere i samme periode og aldersgruppe flyttede fra Malmø til Danmark.

Selvom ungdommen på sin vis trives i Malmø, er der alligevel kritiske faldgruber i form af en relativt høj arbejdsløshed blandt de unge Malmøboere. Arbejdsløsheden blandt unge i Malmø ligger nemlig på 15,7 procent, hvilket er markant højere end det nationale gennemsnit på 8,8 procent, viser tal fra Arbetsförmedlingen oktober 2018 ifølge Sydsvenskan.

Omtrent 60.000 borgere i Malmø er mellem 18-29 år, et aldersinterval der statistisk set klassificeres som ’ung voksen’. I denne gruppe har 39 procent gymnasiet som højeste uddannelse, mens 16 procent kun har færdiggjort grundskolen. Knap halvdelen af de unge indbyggere er født udenfor Sverige.

I tredje kvartal af 2018 boede der i alt 338.230mennesker i Malmø, viser Sveriges officielle befolkningsstatistikudarbejdet af Statistiska centralbyrån. Det betyder, at unge i alderen 18-29 år udgør knap 18 procent af Malmøs samlede befolkning.

(News Øresund)

Kommunerne i Sverige med laveste gennemsnitsalder (2017)

  1. Knivsta, 36,3 år.
  2. Huddinge, 37,3 år.
  3. Botkyrka, 37,5 år.
  4. Sundbyberg, 37,6 år.
  5. Sigtuna, 38,0 år.
  6. Haninge, 38,2 år.
  7. Habo, 38,4 år.
  8. Malmø, 38,4 år.
  9. Upplands-Bro, 38,4 år.
  10. Lund, 38,6 år.

Kilde: Sydsvenskan


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑