Følg os på

Politik

Malmø og Lund åbner for en ny løsning for samarbejdet på tværs af Øresund

Publiseret

 

GreaterCph debatt webb dkNogle timer efter Københavns overborgmester Frank Jensen (S) i et interview med Danmarks Radio i mandags, havde meddelt, at han ville ”vinke farvel” til det nuværende dansk-svenske samarbejde i Öresundskomiteen, lancerede Malmø og Lund en ny alternativ løsning. De forslår, at Öresundskomiteen bliver lavet om til en skånsk organisation, der skal være pendant til Greater Copenhagen. Formålet er at skabe to ligeværdige organisationer, som kan samarbejde på tværs af Øresund.

Et nyt forslag til en løsning på det dansk-svenske samarbejde på tværs af Øresund blev præsenteret sent mandag eftermiddag af Malmø og Lund. Hvis det ikke er muligt at blive enige om at danne en ny fælles samarbejdsorganisation på tværs af Øresund, kan det være et alternativ at omdanne Öresundskomiteen til en skånsk pendant til det danske samarbejde i Greater Copenhagen. Den nye skånske samarbejdsorganisation skulle kunne ”indgå et stærkt fælles partnerskab med Greater Copenhagen” men også lobbye overfor den svenske regering, hvor det for eksempel handler om at løse grænsehindringer.

”På den måde skulle Skåne kunne samles på samme måde, som den danske side. Et samlet og stærkt Skåne er godt for København og Danmark og den fælles regions vækst.” var budskabet i en debatartikel, som blev publiceret online på Sydsvenskan mandag eftermiddag, nogle timer efter Københavns overborgmester Frank Jensen (S) i et interview med Danmarks Radio havde udtalt, at han vil ”vinke farvel” til Öresundskomiteen og i stedet satse på Region Hovedstadens samarbejde Greater Copenhagen. Han mener ikke, at samarbejdet med Sverige er tilstrækkeligt til at skabe job og vækst i det danske hovedstadsområde.

Debatartiklen fra Malmø og Lund var underskrevet af Malmøs borgmester Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) og næstformand Torbjörn Tegnhammar (M) sammen med Lunds borgmester Anders Almgren (S). Selvom de i debatartiklen foreslår et alternativ, hvor samarbejdet deles op i en dansk og en svensk organisation, så fremhæver de skånske politikere allerede i overskriften, at de vil fortsætte samarbejdet på tværs af Øresund: ”Vi er positive overfor et partnerskab mellem skånske aktører og et dansk Greater Copenhagen”.

I debatartiklen skriver de blandt andet ”Vi er overbevist om, at et udvidet fokus på markedsføring er godt, men at det kan og skal kombineres med et fortsat engagement i spørgsmål som konkret knytter Sjælland og Skåne nærmere til hinanden. Det handler ikke mindst om et fælles arbejdsmarked og vækst, men også om grænsehindringer, bedre infrastruktur, kultur, miljø og klima”.

De tre skånske politikere skriver, at de håber, at skillelinjerne kan overbygges og at samarbejdet bør organiseres mere efter indhold end efter hvordan regionerne er organiserede på Sjælland og i Skåne.

Forhandlingerne om at slå Öresundskomiteen sammen med det danske samarbejde Greater Copenhagen har været i gang siden 2014. I foråret blev forslaget om at danne the Greater Copenhagen and Skåne Committee præsenteret. Forhandlingerne trækker i langdrag og i den seneste tid føres diskussionen ikke kun ved forhandlingsbordet, men også i debatartikler og interviews i danske og svenske medier.

I interviewet med Danmarks Radio siger Frank Jensen, at det stadig er ”nødvendigt at samarbejde med Sverige”. I interviewet medvirker Region Hovedstadens regionrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) også. Hun fremhæver, at de stadig arbejder for at ”få Skåne og de 33 kommuner dér til at omdanne Öresundskomiteen til et nyt Greater Copenhagen samarbejde”. (News Øresund)

 

Læs debatartiklerne her:

Malmö og Lunds debatartikel på Sydsvenskan.se den 12. oktober 2015 og i den trykte avis den 13. oktober:  ”Vi är positiva till ett partnerskap mellan skånska aktörer och ett danskt Greater Copenhagen” 

Danmarks Radios interview med Københavns overborgmester Frank Jensen (S) og Region Hovedstadens regionrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) 12. oktober : ”København vil skifte Øresunds-samarbejdet ud”

Region Hovedstadens debatartikel i Sydsvenskan 7. oktober 2015: ”Greater Copenhagen är också Skåne”

 

 

 

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked11. april 2024

Øresundspendlingen steg med mere end 10 procent i 2022

Pendlingen steg for andet år i træk i 2022, efter et fald i pandemiens første år. Stigningen er mærkbar i...

Energi12. april 2024

Ørsted planlægger rekordstor batteripark i Trelleborg til lagring af vindenergi

Efter at have modtaget Länsstyrelsen Skånes anbefaling til den svenske regering om at opføre Skånes havvindmøllepark i Østersøen 22 kilometer...

Kultur12. april 2024

Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København

Tirsdag lanceredes et nyt nordisk mediepolitisk initiativ ved navn Nord 55° med sekretariat i JP/Politikens Hus i København og med...

Arbejdsmarked12. april 2024

Google-rapport: 300.000 svenske job kan blive helt eller delvist erstattet af AI

I løbet af de næste ti år kan seks procent af jobbene i Sverige blive helt eller delvist erstattet af...

Infrastruktur12. april 2024

Danske Regioner henter inspiration i Skåne med hensyn til billetpriser og zoneinddeling i den kollektive trafik

Skånes billetpriser og zoneinddeling er forbilledet når Danske Regioner går over til digitale billetsystemer og samtidig ønsker at øge brugen...

Samfund12. april 2024

Sidste år flyttede flere fra Østdanmark til Skåne end på ti år

For andet år i træk steg antallet af flytninger fra Østdanmark til Skåne i 2023, og med 1.642 flytninger er...

Danmark12. april 2024

Pendlere på Kystbanen ærgrer sig over længere rejsetid: “Hvorfor var det så vigtigt at klippe Sverige fra?”

Pendlere på Kystbanen, som omfatter de fem kommuner Helsingør, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm og Gentofte, har de seneste år oplevet længere...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.