Følg os på

Ejendomme

Malmøs Form/Design Center ser over Øresund med ny dansk direktør

Publiseret

 

Dorte Bo Bojesen, adm. direktør Form/Design Center. Foto: News Øresund – Jenny Andersson

Da den svenske regering satte design og arkitektur på dagsordenen med en ny politik på området, blev Form/Design Center i Malmø udnævnt til nationalt mødested i det sydlige Sverige. Med 9 mio. svenske kroner i ekstratilskud, udvider virksomheden nu med flere foredrag, workshops og samarbejder udover de udstillinger, der er inkluderet i den oprindeligt stillede opgave.Dorte Bo Bojesen kom til som ny adm. direktør i efteråret og vil bruge sit danske netværk til at øge Form/Design Centers forbindelser over Øresund på længere sigt.

Et særligt mødested for arkitektur, form og design i det sydlige Sverige. Sådan lød den nye opgave Form/Design Center i Malmø fik i forbindelse med regeringens budget for 2018. Med ni millioner ekstra i et budget over en treårsperiode laves der nu flere investeringer.
–  Fremover skal vi have tre ben: udstillinger, forskellige arrangementer og projektudvikling med kultur, industri og bæredygtighedsperspektiv. Udstillingsaktiviteterne er Form / Design Centers DNA, så det er primært programmet og projektudvikling, som vi nu har skruet op for. Samtidig er det også vigtigt, at vi formidler hvad vi laver – vi skal være et sted for vidensudvikling, men også sprede viden. Vi har derfor investeret i kommunikationsafdelingen, i forhold til sociale medier og i forhold til filme og streame hvad vi laver for at nå ud, siger adm. Direktør Dorte Bo Bojesen.
Programinitiativet omfatter blandt andet flere foredrag, workshops og speedating, og med projektudvikling investerer Form/Design Center i et øget samarbejde med andre aktører i det sydlige Sverige. Ændringerne vil også blive bemærket af de besøgende.
– Ja, det er mit mål generelt. Form/Design Center er også et vigtigt udstillingsvindue ud mod offentligheden. Det er unikt i Sverige og der findes ikke noget lignende i de nordiske lande, siger hun.

| Læs dette interview i pdf |

Form/Design Center i Malmö. Foto: News Øresund – Jenny Andersson

Form/Design Center har til huse i Hedmanska gården ved Lilla Torg i Malmø. Fire etager med udstillinger, butik, café og kontorer. Det er næsten et halvt år siden, at Dorte Bo Bojesen begyndte sin nye opgave som administrerende direktør for organisationen, der drives som en nonprofitorganisation. Men hun har en baggrund i Sverige, der går meget længere tilbage end det. Hun startede sin karriere hos en dansk tekstilvirksomhed, hvor hun arbejdede i 12 år, før hun blev headhuntet til stillingen som chefdesigner hos et tekstilfirma i Borås, Sverige. Siden da har hun også været rektor ved Textilskolen i samme by og arbejdet hos flere andre designfirmaer i Boråsområdet og i Skåne.
– For mig var det et valg. Jeg skal udvikle mig både i mit lederskab og som designer i forhold til teknikker, materialer og æstetik samt andre forretningsmodeller og kulturer, siger hun.

Hun har kun været tilbage i Danmark i en treårs periode, siden da. Da arbejdede hun på Designskolen i København, KADK, men boede stadig i Skåne og pendlede over broen hver dag. Det har været en rød tråd i hendes karriere at arbejde med virksomheder og organisationer, der er i forandringsprocesser, men opgaven på Form/Design Center adskiller sig fra de tidligere på andre.
– Udfordringen er at jeg ikke har arbejdet med politik og i en offentlig organisation på denne måde før. Det er en helt anden opgave, men som samtidig kombinerer min erfaring fra erhvervslivet og den akademiske verden, og giver mig mulighed for at bringe min viden og erfaring i virksomheden, “siger hun.
Når det kommer til at forandringsarbejdet, understreger hun vigtigheden af ​​tid.

– Vi prioriterer ofte forandring, men vi glemmer forankring. At lade tingene tage tid, implementere, tid til forankring og tid til refleksion. Det handler meget om timing.

Påvirker det en virksomhed at bringe nogen ind i ledelsen eller bestyrelsen fra den anden side af Sundet?
– Det tror jeg helt sikkert. Det er vigtigt, at man udnytter de forskellige kvaliteter, man har. Der kommer en anden dynamik ind, som er utrolig vigtig. Man har brug for åbenhed fra begge parter, for at imødekomme det og det afhænger også af hvor forandringsklar din organisation er. Skal man arbejde interregionalt kræver det en åbenhed og nysgerrighed overfor hinanden og over for hvorfor der er forskelle, siger Dorte Bo Bojesen. Hun mener for eksempel, at Form/Design Center vil drage fordel af at hun er dansk ved også at kunne udnytte hendes netværk i Danmark.

Dorte Bo Bojesen ser ikke sproget som en barriere og tænker ikke på, om hun læser eller lytter på svensk eller dansk.
– Mit første job i Sverige var på engelsk, så jeg tog mig aldrig tid til at lære svensk grammatik, det er på gehør. Det er lidt en udfordring og man har sin accent med sig hele tiden. Jeg tror, ​​det er det samme for mange, der er flyttet over Sundet, man tager sig ikke tid til at lære og det går jo tilstrækkeligt godt alligevel, siger hun og tilføjer, at det kan gøre at man bliver misforstået, fordi man misser det subtile og detaljerne i sproget.

Når det gælder forskelle mellem svensk og dansk erhvervskultur, ser hun blandt andet, at man sommetider går rundt om et problem i Sverige i stedet for at tage fat i den direkte.
– Hvis du havde spurgt mig for 19 år siden, ville jeg have nok have ment, at der var større forskel. Nu har jeg tilpasset den svenske model og erhvervskultur, for hvordan man arbejder i en organisation. Det er klart, at den store forskel er den flade organisations- og konsensusstrukturen i Sverige. Der er et lidt mere hierarki i Danmark, siger hun og uddyber:
– Jeg plejer at sige, at man går fra tanke, til hjerte, til ben. Du får en ide, føler efter og går så til handling. Der føler jeg, at man i Sverige bliver meget længere i hjertet, fordi du har denne konsensusstrukturen, mens vi danskere er meget mere handlingsorienterede og ret hurtigt går ned i benet. Vi går i gang, får erfaring og kan derefter justere. Her har jeg til tider stået og stampet i jorden i Sverige, og tænkt at vi skal videre, og har været frustreret. Nu har jeg arbejdet her så længe og lært mig det. Hvis du finder balancen, kan det fungere, men det kræver, at man har indsigt, forståelse og respekt, for at der er forskelle, og at man ikke bare kaster sig ud i det med fuld fart på, siger hun.

Fremover vil Dorte Bo Bojesen gerne have at Form/Design Center skal satse mere på de yngre generationer, og blandt andet bidrage til at man samarbejder mere mellem forskning, design og arkitektur, og nedbryder de gamle silostrukturer.
– Der skal vi være brobygger og et mødested, der støtter diversitet, integration og bæredygtighedsproblemer, siger hun og fortsætter:
– Vi vil gerne ud og nå børn og unge, vi er ved at udvikle en mobil værktøjskasse. Når det kommer til et bæredygtigt forbrug, er det ikke nok, at vi starter på gymnasieniveau, vi skal starte i børnehaven, siger hun.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Dorte Bo Bojesen
Aktuel: adm. direktør for Form/Design Center
Tidligere: Hun kommer fra en stilling som designleder for tekstilselskabet Svensson og har tidligere været studieleder ved Borås Textilhögskola og Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, KADK.

Form/Design Center
Form/Design Center er rettet mod arkitektur, design og kunsthåndværk med udstillinger, workshops, butik og café i lokalerne på bygningen Hedmanska gården ved Lilla Torg i Malmø. Centeret drives af non-profitforeningen Svensk Form Syd med støtte fra Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne og Statens kulturråd. I tre år modtager virksomheden særlig støtte i form af ni millioner svenske kroner indenfor rammerne for den nye politiske indsats Gestaltad livsmiljö. Form/Design Center er her udset til knudepunkt inden for organisationens fokusområder i Sydsverige.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur24. april 2024

Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer

I februar meddelte Trafikverket, at reparationsarbejdet af E6 uden for Stenungsund forventedes at være færdigt og klar til trafik i...

Forskning24. april 2024

Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed

Kvinders sundhed skal sættes højere på dagsordenen. Det mener et panel bestående af sundhedspolitikere fra begge sider af sundet, da...

Infrastruktur24. april 2024

Ny rapport om Inlandsbanan – ruten er interessant for det svenske forsvar

I en ny rapport fra Trafikverket fremgår det, at det svenske forsvar “bør have større og tydeligere indflydelse på infrastrukturudviklingen af...

Infrastruktur24. april 2024

Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”

Kapaciteten på tværs af Øresund vil vare længe endnu, mens redundans allerede er en mangelvare. Det er en af konklusionerne...

Sverige19. april 2024

Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år

Mellem 2022 og 2023 steg den gennemsnitlige pensionsalder i Sverige med 1,2 år til 66,0 år, skriver Sydsvenskan baseret på...

Energi19. april 2024

Malmø starter forfra med sit eget energiselskab

Malmø Kommune starter sit eget energiselskab for at sikre en “tilstrækkelig og bæredygtig elforsyning til en overkommelig pris og samtidig...

Energi19. april 2024

Danmark og Sverige indgår aftale om eksport af CO2 til permanent oplagring

Opsamling og lagring af CO2 kaldes normalt CCS og anses af mange for at være en af mange måder at...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.