Følg os på

Interviews

Mange er i gang med at revidere deres kontorer og lokaler – men den hurtige digitale udvikling vil snart medføre nye arbejdsprocesser, forudser fremtidsforsker

Publiseret

 

Carsten Beck, fremtidsforsker og direktør for Copenhagen Institute for Future Studies. Foto:

Forventning fra medarbejderne om mere individuelle tilpasninger. Usikkerhed og budgetbegrænsninger med hensyn til, hvilke kontortilpasninger der er nødvendige og mulige. Hurtig udvikling af nye digitale løsninger, der betyder, at der om få år vil være helt andre værktøjer til, hvordan arbejdsprocessen kan se ud. Det er tendenser, som Carsten Beck, fremtidsforsker og direktør for Copenhagen Institute for Future Studies, fremhæver lige nu. Hans råd til ejere af ejendomme er at samarbejde med alle mulige aktører, der kan bidrage til visionen der findes.

– Det, vi ser i vores analyser, er, at medarbejderne har en forventning om, at der vil blive taget mere individuelle hensyn til deres arbejds- og familieliv. I gennemsnit forventer de at arbejde hjemmefra to dage om ugen, hvor det er muligt, mange arbejdspladser kræver, at man er på stedet hele tiden. Arbejdsgivernes billede er ofte et andet, de giver meget forskellige svar, og der er stor forskel på, hvordan dette håndteres. Nogle mener, at det er op til den enkelte teamleder at beslutte det, mens andre udarbejder en corporate policy for, hvordan det skal se ud fremover. Vi er ikke færdige med corona, og vi kommer til at leve med det i et stykke tid til, så vi tror, at det næste år for mange vil handle om at finde en strategi, gennemgå deres kontor og lokaler for at finde ud af, hvad de skal gøre, siger Carsten Beck, fremtidsforsker og direktør for Copenhagen Institute for Future Studies, og fortsætter:
– Det er ikke sådan, at medarbejdernes forventninger er den eneste retning. Det koster tid og penge at tilpasse kontorerne til nye aktiviteter. Der er budgetbegrænsninger.

Udgangspunktet i det individuelle er en udfordring, mener Carsten Beck.

– Nogle mener, at de bedst kan udføre et dybdegående og koncentreret arbejde hjemme i fred og ro, mens andre ikke kan koncentrere sig hjemme på grund af børn eller fordi de har brug for leben omkring sig. Jeg tror, at det bliver en af de største udfordringer, for vi har en forventning om, at arbejdslivet i højere grad vil være designet efter hvilke behov jeg har som individ. Det er let at sige, men svært i virkeligheden.

Kreativiteten og samarbejdet, der opstår, når vi mødes fysisk, er det, som mange mennesker har savnet og fremhæver som udfordringer ved at arbejde digitalt under coronapandemien, siger Carsten Beck. Samtidig går den digitale udvikling hurtigt i takt med efterspørgslen.

– Vi må ikke glemme, at de digitale løsninger, som vi har brugt under corona, platforme og funktionalitet, vil udvikle sig yderligere i de kommende år. Løsninger, der kan lette klassiske problemer som kreativitet, forhandling og velkomst af nye medarbejdere.  Både vores fysiske kontor og digitale løsninger udvikler sig utroligt hurtigt. Om to til fire år vil vi have værktøjer, som gør at arbejdsprocessen kan se helt anderledes ud, siger Carsten Beck.

Han kan ikke se en klar tendens i Danmark til, at virksomheder vælger at dele organisationer op på flere lokationer.

– Jeg kan ikke se mange steder omkring København, hvor der er lavet satellitter. Det meste af det handler om hybride arbejdsprocesser og arbejdspladser, om at arbejde hjemmefra som et alternativ og at undgå at pendle. Medarbejderne sætter pris på, at de ikke skal pendle 1-2 timer om dagen, siger Carsten Beck.

Radhuspladsen. Foto: News Øresund

I fremtiden tror han, at sundhed og forebyggende sundhedspleje vil komme endnu mere i fokus.

– Jeg tror, at forebyggelse vil komme mere i fokus i fremover. De Økonomiske Vismænd satte i starten af foråret fokus på færdigheder og sundhed som vigtige for den fremtidige arbejdsstyrke. Hvis vi skal fortsætte med at arbejde senere i livet, er sundhed det første krav. At vi er mentalt og fysisk i stand til at arbejde hele livet, kommer i fokus.

Til ejendomsejere og udviklere er rådet at fokusere på samarbejde.

– Der skal være et samarbejde på kryds og tværs, med lejerne og alle tænkbare aktører, der kan levere løsninger og bidrage til den vision der findes.

Han kan ikke se, at den hybride tilgang og den ændrede efterspørgsel vil have nogen umiddelbar indvirkning på byernes tiltrækningskraft.

–Alt andet lige er det sådan, at hvis det er kreativitet og innovation, vi har brug for, så sker det der, hvor folk er på forhånd. Det taler for de store byer. Jeg har svært ved at forestille mig, at de store byer skulle have alvorlige problemer med tomme kontorlokaler, men for sekundære kontorlokaler kan der være en tendens til, at det vil gå dårligere, siger Carsten Beck.

(News Øresund – Jenny Andersson)

 

Dette interview er lavet i forbindelse med analysen: Kontorsmarknaden i Öresund som blev publiceret af Øresundsinstituttet i september 2021.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur05. juli 2022

Det videre udviklingsarbejde for en højhastighedsjernbane mellem Göteborg og Oslo begynder

I 2028 kan en højhastighedsjernbane, Skagerrakbanan, mellem Göteborg og Oslo stå klar med en rejsetid på en time, hvis alt...

Bæredygtighed04. juli 2022

Bymessen H22 City Expo i Helsingborg er afsluttet

Den 35 dage lange bæredygtighedsmesse H22 City Expo i Helsingborg er afsluttet. Mellem den 30. maj og 3. juli blev...

Interviews30. juni 2022

Han portrætterer Øresundsregionen fra et krimibogs-perspektiv

Efter at have dækket Øresundsregionen i årtier som journalist har Keld Broksø, der bor i København, nu skrevet sin syvende...

Life Science30. juni 2022

45 mia. DKK investeres i den danske del af Medicon Valley – 4000 nye job på vej

Life science-virksomhederne i den danske del af Medicon Valley slår ny investeringsrekord. 15 større anlægsinvesteringer gennemføres nu og i de...

Samfund30. juni 2022

Den svenske styringsrente hæves til 0,75 procentenheder

Den svenske styringsrente hæves med 50 procentenheder til 0,75 procent. Det meddelte Riksbanken torsdag. Det er den største renteforhøjelse i...

Life Science30. juni 2022

Fujifilm øger investeringen i sin danske medicinfabrik med 11 mia. DKK

Fujifilm Diosynth Biotechnologies (FDB) fortsætter investeringerne i den dansk-svenske life science-klynge Medicon Valley. Yderligere knap 11 mia. danske kroner investerer...

Norden29. juni 2022

Det nordiske samarbejde i krisesituationer styrkes i ny erklæring

De nordiske samarbejdsministre vil få et styrket mandat til at fremme det nordiske perspektiv og sikre, at den frie bevægelighed...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.