21 maj 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1B xx

Published on november 28th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Mange svenske jobmuligheder som præst og skoleleder men få som kommunikatør og kurator

2018-11-28:

At arbejde som kommunikatør kan i fremtiden blive presset på grund af høj konkurrence, viser en prognose fra foreningen Saco. Foto: News Øresund – Anna Wahlgren

Fremtidens akademiske arbejdsmarked viser lav konkurrence indenfor arbejdsområder som præst, skoleleder og socionom. Omvendt vil der være stor konkurrence indenfor kommunikation samt museums- og kulturmiljøområdet, viser ny prognose fra Sveriges akademikers centralorganisation.

Sveriges akademikers centralorganisation (Saco) har taget pulsen på 55 akademiske arbejdsområder for at tjekke, i hvilken retning man med fordel kan uddanne sig.

– Det vigtigste er, at kommende studenter foretager et informeret karrierevalg på baggrund af korrekt viden. Sådan undgår de ubehagelige overraskelser, siger Göran Arrius, formand for Saco, i en pressemeddelelse.

Et af de konkurrencemættede områder er kommunikationsbranchen, der for indeværende også er præget af stor konkurrence. Og den konkurrence kommer kun til at blive større i takt med at en fremtidig lavkonjunktur breder sig over landet, påpeger prognosen.

Omvendt vil uddannede teologer blandt andet have let ved at finde job som præst, ligesom socionomer, psykologer og skoleledere også vil have lav konkurrence om arbejdspladserne på fremtidens marked.

Der er også en række arbejdsområder, der i prognosen klassificeres som balancerede, hvor der i alt indgår 20 områder. Disse er blandt andet kiropraktorer, jurister, landskabsarkitekter og så videre.

Uanset om det givne arbejdsområde er præget af høj eller lav konkurrence, understreger Saco, at akademikere er den del af samfundet, som har den laveste grad af arbejdsløshed over tid. Derfor er lange uddannelser en fornuftig investering, mener foreningsformanden Göran Arruis:

– En akademisk eksamen er en investering for livet. Det er den særskilt bedste forsikring mod arbejdsløshed, siger han i pressemeddelelsen.

Prognosen fra Saco inddeler arbejdsområderne efter den forventede konkurrence på området set fem år frem i tiden. Prognosen opererer med kategorierne lav, mellem og høj konkurrence. Lav konkurrence betyder færre antal uddannede end formodede arbejdspladser, mellem betyder god balance i udbud og efterspørgsel, mens høj betyder flere uddannede end arbejdspladser.

I alt 55 områder er blevet analyseret, hvor 30 falder indenfor kategorien lav konkurrence, 20 indenfor mellem konkurrence og fem indenfor høj konkurrence.

(News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑