Arbejdsmarked
Mange svenske jobmuligheder som præst og skoleleder men få som kommunikatør og kurator
Fremtidens akademiske arbejdsmarked viser lav konkurrence indenfor arbejdsområder som præst, skoleleder og socionom. Omvendt vil der være stor konkurrence indenfor kommunikation samt museums- og kulturmiljøområdet, viser ny prognose fra Sveriges akademikers centralorganisation.
Sveriges akademikers centralorganisation (Saco) har taget pulsen på 55 akademiske arbejdsområder for at tjekke, i hvilken retning man med fordel kan uddanne sig.
– Det vigtigste er, at kommende studenter foretager et informeret karrierevalg på baggrund af korrekt viden. Sådan undgår de ubehagelige overraskelser, siger Göran Arrius, formand for Saco, i en pressemeddelelse.
Et af de konkurrencemættede områder er kommunikationsbranchen, der for indeværende også er præget af stor konkurrence. Og den konkurrence kommer kun til at blive større i takt med at en fremtidig lavkonjunktur breder sig over landet, påpeger prognosen.
Omvendt vil uddannede teologer blandt andet have let ved at finde job som præst, ligesom socionomer, psykologer og skoleledere også vil have lav konkurrence om arbejdspladserne på fremtidens marked.
Der er også en række arbejdsområder, der i prognosen klassificeres som balancerede, hvor der i alt indgår 20 områder. Disse er blandt andet kiropraktorer, jurister, landskabsarkitekter og så videre.
Uanset om det givne arbejdsområde er præget af høj eller lav konkurrence, understreger Saco, at akademikere er den del af samfundet, som har den laveste grad af arbejdsløshed over tid. Derfor er lange uddannelser en fornuftig investering, mener foreningsformanden Göran Arruis:
– En akademisk eksamen er en investering for livet. Det er den særskilt bedste forsikring mod arbejdsløshed, siger han i pressemeddelelsen.
Prognosen fra Saco inddeler arbejdsområderne efter den forventede konkurrence på området set fem år frem i tiden. Prognosen opererer med kategorierne lav, mellem og høj konkurrence. Lav konkurrence betyder færre antal uddannede end formodede arbejdspladser, mellem betyder god balance i udbud og efterspørgsel, mens høj betyder flere uddannede end arbejdspladser.
I alt 55 områder er blevet analyseret, hvor 30 falder indenfor kategorien lav konkurrence, 20 indenfor mellem konkurrence og fem indenfor høj konkurrence.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23