Øresund Magazine
Manglende kontrol da Danmarks Radio og SVT Uppdrag granskning testede grænsekontrollerne
Da Danmarks Radio og desuden Sveriges Televisions program Uppdrag granskning testede grænsekontrollerne kom de let ind i landene uden at blive kontrollerede. Ved 13 af 14 tysk-danske grænseovergange ved Sønderjylland blev de aldrig kontrollerede. Uppdrag gransknings reporter Lena Sundström kunne i fire tillfælde komme ind i Sverige via bil, båd og fly uden at få sin identitet kontrolleret. I aften sender Uppdrag granskning deres undersøgende reportage ”När gränsen är nådd”, og for to dage siden sendte DR1 Dokumentar programmet ”Hvor går grænsen”.
Sveriges Television og Danmarks Radio har haft kontakt med hinanden, delt oplysninger og i nogle tilfælde også optagelser. Det oplyser Uppdrag gransknings reporter Lena Sundström til News Øresund.
I en granskning viser Danmarks Radio hvordan Danmarks grænsekontrol mod Tyskland har kostet 270 millioner kroner gennem det seneste år, i form af lønninger, overtidsbetaling og omkostninger til rejser, hotel og to hidtil ubrugte teltlejre. Det danske team testede desuden grænsekontrollen mellem Tyskland og Danmark ved Sønderjylland, og opdagede at 13 af 14 grænseovergange enten var ubemandede eller lod dem kører igennem i bil uden kontrol.
Adspurgt af Danmarks Radios reporter svarer mange af de forbikørende danskere med en positiv holdning til grænsekontrollerne, men der lyder også kritiske røster ift. omkostningerne. Indehaveren af en spillehal i Kruså, ramt af et indbrud uden at politiet havde tid til at gribe ind, er kritisk overfor at politiet ved en grænsekontrol nogle kilometer derfra ikke kunne rykke ud til indbruddet. Totalt er omkring 420 danske betjente afsat til grænsekontrol og terrorovervågning, hvilket gør at ressourcerne til bekæmpelse af kriminalitet er blevet mindsket og færre forbrydelser er blevet opklarede.
Klik her for at se Danmarks Radios DR1 Dokumentar: Hvor går grænsen
Danmarks Radio viser i programmet også hvordan ID- og grænsekontrollerne har gjort hverdagen mere besværlig for to Øresundspendlere. En dansk kvinde, der har boet i Malmø i elleve år med mand og tre børn og som arbejder i Tårnby på Amager, tvinges til at lade sine børn være i dagplejeinstitutioner i ti timer i træk. En dansk mand bosat i København vælger at droppe sit job hos Region Skåne efter at ID- og grænsekontroller har gjort rejsen fra boligen i København til jobbet i Malmø besværligere med togskift, forsinkelser, trængsel og længere rejsetid.
I aftenens udsendelse fra Sveriges Televisions Uppdrag granskning viser reporteren Lena Sundström fire eksempler på hvordan hun kunne rejse fra Danmark til Sverige uden at vise legitimation: med fly til Stockholm, med privat båd over Øresund, gemt under et tæppe i en bil og helt enkelt ved at hoppe ud af bilen på svensk jord inden grænsekontrollen ved betalingsstationen i Lernacken.
Uppdrag granskning følger blandt andet den svenske Øresundspendler Barbro Lundqvist som er socionom og arbejder i Københavns Kommune, og enlig mor i Malmø med to børn på 12 og 15 år. Da hun den 1. februar deltog i et møde i Riksdagshuset i Stockholm, for at fortælle om sin oplevelse af ID- og grænsekontrollerne, var 14 riksdagsmedlemmer på plads og lyttede. Af riksdagsmedlemmerne kom de tre fra andre dele af landet end Skåne.
– Man havde jo kunnet ønske at der var lidt flere politikere fra andre dele af landet. Og det viser vel på en måde manglen på interesse blandt folk på nationalt niveau for Skåne og Øresundsregionen, siger Mats Persson, riksdagsmedlem for Liberalerna som kommer fra Lund, til Uppdrag Granskning.
Barbro Lundqvist fortæller hvordan hun føler sig låst mellem et godt og vellønnet job i København og børnene i Malmø, som hun nu har mindre tid til at være sammen med.
– Jeg føler på en måde, at jeg er gået i en fælde, siger hun i programmet.
Mødet i Riksdagshuset var arrangeret i et samarbejde mellem Nordisk Råd, Länsstyrelsen Skåne og Øresundsinstituttet for at give blandt andet riksdagsmedlemmerne en mulighed for at få saglig information om effekterne af ID- og grænsekontrollerne.
Medieinteressen for grænsekontrollerne er stor i denne uge og udover de ovenævnte tv-programmer har DR P1 Debat også sendt radioprogrammet ”Skadelig grænsekontrol”.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23