26 mars 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1A xx

Published on november 7th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Manglende regering skaber usikkerhed om milliardsatsning på svensk militær

2018-11-07:

Nordiske soldater til fælles militærøvelse i Sverige, Åhus hamn. Foto: Johannes Jansson – (CC BY 2.5 DK)

Uden en regering træder et overgangsbudget i kraft, og her er der ikke sat ekstra penge af til militæret, som der ellers var bred politisk enighed om at gøre. Tre mia. svenske kroner ekstra skulle de have haft, skriver Sveriges Radio.

Stagnationen i svensk regeringsdannelse kan potentielt lede til landets første overgangsbudget nogensinde. Med dette hører også nye udfordringer til, der blandt andet kan understreges af den prækære situation, militæret nu befinder sig i.

Forventninger om ekstra tilskud på tre milliarder svenske kroner, der på nuværende tidspunkt regelmæssigt havde været forhandlet på plads i regeringsbudgettet, er erstattet af usikkerhed. Penge der blandt andet skulle have været brugt på udstyr, materielindkøb og lønninger.

Og det skaber dårlige forudsætninger for militærets virksomhed, mener Mikael Oscarsson, forsvarspolitisk ordfører for Kristdemokraterna:

– Det her kommer til at få konsekvenser for både planlagte træningsøvelser, at man ikke kan have tilstrækkeligt med soldater og det vil også udsætte vigtige materielindkøb, siger han til Sveriges Radio.

Også selvom en regering stables på benene, der indfører et ændringsbudget med forhøjede tilskud til militæret, er skaden sket. De planlagte forstærkninger af militæret er nemlig allerede forsinkede, siger Allan Widman, medlem af forsvarsudvalget, fra Liberalerna.

– Allerede nu tvinges myndighederne til at forberede sig på en utilstrækkelig økonomi, og jo længere beskeden trækker ud, desto mere skade lider vores formåen, siger han ifølge Sveriges Radio.

Sverige havde i 2016 et forsvarsbudget på godt 43 milliarder SEK svarende til én procent af landets BNP, viser tal fra den svenske myndighed Försvarsmakten.

(News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑