Følg os på

Forskning

Markedsføring og samarbejde skal løfte Norden som fremstående region for forskning og uddannelse

Publiseret

 

Helene Hellmark Knutsson (S), Sveriges minister for forskning og uddannelse. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Sammen er de nordiske lande en af verdens stærkeste forsknings- og uddannelsesregioner – men de skal blive bedre til at markedsføre dette over for studerende og forskere fra hele verden og til at lære mere af hinanden. Det mente Helene Hellmark Knutsson (S), Sveriges minister for forskning og uddannelse, i forbindelse med at hun mødte de øvrige nordiske landes uddannelsesministre i København mandag.

De nordiske uddannelsesministre mødtes mandag for at diskutere hvordan udbyttet indenfor forskning og videregående uddannelser kan forbedres mellem de nordiske lande. Til hjælp har de en ekspertgruppe der har præsenteret forslag til hvordan mobiliteten kan forbedres når det gælder videregående uddannelser og hvordan Nordens forskning og uddannelse skal markedsføres som en topregion.
– Norden har syv universiteter som ligger på top 100 i verden og per capita har vi den stærkeste forsknings- og udviklingsregionen i verden. Men det glemmer vi ofte at markedsføre – det vil sige, hvor stærke vi er sammen, siger Helene Hellmark Knutsson (S) til News Øresund efter at ministrenes formiddagsmøde med fokus på det nordiske samarbejde idenfor videregående uddannelser.

De forslag som præsenteres af ekspertgruppen dagen igennem tager Helene Hellmark Knutsson med videre til debat, når Sverige ved årsskiftet overtager stafetten som ordførende land i Nordisk Ministerråd.
– Vi planlægger at have en høring, ikke kun universiteterne og forskerne, men også med de myndigheder som har ansvaret for at fremme disse miljøer, såsom Universitets- och högskolerådet i Sverige. Så skal vi se på, hvordan vi mere konkret kan forbedre informationen og udbyttet mellem vores lande, siger hun.

Helene Hellmark Knutsson besøgte i 2015 forskningsanlægget MAX IV udenfor Lund. Foto: News Øresund

Det nordiske samarbejde indenfor forskning og uddannelse har bland andet ledet til de store investeringer i materialeforskningsanlæggene ESS og MAX IV, som lige nu bygges udenfor Lund, i et samarbejde med andre europæiske land og hvor Sverige og Danmark er værtslande. Det viser at en lille region, rent befolkningsmæssigt, kan skabe verdensførende forskning, bare man samarbejder, fremhæver Helene Hellmark Knutsson. Desuden lokker det virksomheder og investeringer til regionen mener hun.
– Hvis vi kan lokke internationale topforskere og studerende, så styrker vi Norden som videns region og så gør vi det også interessant for virksomheder at fortsætte med at investere her – ikke mindst netop idenfor forskning og udvikling.

Når Sverige overtager ordførerposten næste år, vil fokus være på hvordan Norden fortsat skal være en tryg velfærdsmodel og samtidig klare integration og inkludering uden at give afkald på åbenhed og innovation, fortæller Helene Hellmark Knutsson.
– Vi må lære af hinanden om hvordan vi kan blive bedre. Vi har ret ens samfundsmodeller og de nordiske lande hviler på stort set de samme vurderinger, hvilket indebærer at de reformer som fungerer godt i et land, ofte også fungerer godt i et andet. Derimod vælger vi at løse spørgsmål på forskellige måder, og der skal vi lære af hinanden, siger hun inden næste møde hvor de nordiske landes nationale forskningsråd skal diskutere hvordan forskningssamarbejdet mellem landene kan styrkes. (News Øresund – Sofi Eriksson)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Ejendomme22. marts 2024

Antallet af danske sommerhusejere i Sverige fortsætter med at falde

Sidste år var 9.645 sommerhuse i Sverige ejet af danskere. Det er et fald på to i forhold til 2022...

Bæredygtighed22. marts 2024

Ny national strategi for klimatilpasning skal effektivisere det lokale arbejde i Sverige

Den svenske regering har besluttet en ny revideret national strategi for klimatilpasning og kan konstatere, at der er behov for...

Okategoriserade22. marts 2024

Øresundsdebat uge 12: Forskellige holdninger til, at Sveriges nye danske fodboldlandstræner taler engelsk

Skal Sveriges nye danske fodboldlandstræner tale skandinavisk, dansk eller engelsk? Jon Dahl Tomassons beslutning om at tale engelsk har skabt...

Samfund22. marts 2024

Tusindvis af tyskere flytter til Sverige – “Schwedenhaus” er nyt hashtag på sociale medier

“En ny bølge af unge tyskere flytter til Sverige – og for denne generation er det noget mere end røde...

Forskning22. marts 2024

Svenske virksomheders ekspertise inden for udvikling af halvledere styrkes gennem samarbejde mellem Lunds Universitet og de tekniske universiteter i Göteborg og Stockholm

Små chips med halvledere spiller en stadig vigtigere rolle i samfundet og ikke mindst når det gælder deres anvendelse i...

Kultur22. marts 2024

91 svenske komponister bag 5.700 opdigtede kunstnernavne på Spotify

Mere end 40 pct. af sangene på den svenske musiktjeneste Spotifys 200 mest fulgte playlister inden for genrer som piano,...

Arbejdsmarked22. marts 2024

Malmøboen Kate Plaskonis er på Berlingskes Talent 100-liste

Da Berlingske blandt mere end 400 nominerede til sin årlige Talent 100-gennemgang faldt blikket på den 33-årige Malmø-borger Kate Plaskonis,...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.