Ejendomme
Martin Spangdahl-Fafara leder svenske Croisettes danske satsning
Den svenske ejendomsrådgiver Croisette Real Estate Partner meddelte tidligere i år, at den ønsker at starte aktiviteter op i Danmark. Martin Spangdahl-Fafara er blevet ansat til at lede projektet og arbejder i øjeblikket på at etablere et kontor, ansætte personale og få de første aftaler i hus. I første omgang er der fokus på udlejning og transaktioner, men næste skridt vil være at tilføje værdiansættelse og analyse.
– Jeg er i gang med at opbygge den danske afdeling og vil snart kunne præsentere de første færdige projekter inden for udlejning og transaktioner. Det er en god kombination af det hele på én gang, etablering af kontorer, ansætte medarbejdere og gode projekter i pipeline,” siger Martin Spangdahl-Fafara, der i sidste uge blev præsenteret som landechef for Croisette Real Estate Partners danske selskab, til News Øresund.
Croisette Real Estate Partner startede i Malmø i 2015 og er siden vokset i hele landet med kontorer i Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Stockholm og Uppsala. I november sidste år startede virksomheden sine aktiviteter i Island og i foråret i Danmark.
– Målet er helt klart at blive landsdækkende i Danmark og Sverige. Inden for få år forventer vi at åbne flere filialer i resten af Danmark. Vi åbner et fysisk kontor i København i de første måske to år, men er ikke geografisk begrænset som mægler. Sådan har jeg også arbejdet tidligere, siger han.
Martin Spangdahl-Fafara kommer fra en stilling som transaktionschef hos STAD Erhverv i København, men har tidligere også arbejdet som mægler på det private marked. Croisette arbejder bredt med ejendomsrådgivning i Sverige og vil med tiden også gøre det i Danmark.
– I første omgang vil fokus være på transaktioner og udlejning. Dernæst værdiansættelse og analyse. Det afhænger lidt af de profiler, vi ansætter, hvor hurtigt vi kan tilføje værdiansættelse og analyse, siger han og fortsætter:
– Croisette kan lide unge talenter, der tænker innovativt, men det behøver ikke at afhænge af alder. Men ønsket om at lære, at bidrage til at skabe noget nyt og at være innovativ er den rette indstilling og profil for at arbejde hos os.
Croisette har kontorer i flere lande og forventer at skabe merværdi for både købere og sælgere.
– Ideen er at bygge en bro mellem markederne. Det er en styrke, at der er en lokal transaktionsmægler i Stockholm, som kan præsentere sig for de svenske kunder. Forhåbentlig vil dette skabe værdi for både vores kunder, som vi repræsenterer, ved at nå bredere ud, men også for køberne ved at udvide deres horisont. Vi oplever en stor interesse for det danske marked, men det er ikke ofte, at svenske kunder når i mål. Der er mange, der vil købe i Danmark, men det er primært de store spillere, der har succes. Det vil vi at ændre på, siger han.
Martin Spangdahl-Fafara mener, at der er mange ligheder mellem det svenske og det danske ejendomsmarked, men også nogle væsentlige forskelle. En lovændring har f.eks. betydet, at der er en femårig ventetid for købere af ældre ejendomme, før de kan renovere og dermed hæve huslejen.
– Det har afskrækket nogle investorer og hurtige udviklere, men for dem med en længere tidshorisont har det ikke den store effekt. Det har ikke påvirket priserne. Jeg tror faktisk, at det er sundt for markedet, at det kan stabilisere sig en smule.
I Danmark er udbytterne faldet i takt med den store interesse.
– Det danske marked har tiltrukket sig stor international opmærksomhed, hvilket har lagt pres på udbytterne og fået dem til at falde. Spørgsmålet er, hvor længe investorerne vil være med, men så længe der er negative renter i banken, vil de sandsynligvis være der. Mange betragter det danske marked som yderst stabilt, ikke mindst politisk set. Det gør Danmark interessant, siger han.
– Vi kan se, at investorerne har bevæget sig uden for København i de sidste par år. Helst inden for en time fra København, så de tør investere – det gjorde de ikke for tre år siden, siger han.
Kontormarkedet er igen varmt med stort set ingen ledige lokaler i mindre kontorejendomme. Det andet område, der klarer sig godt, er lager- og logistikområdet, mener Martin Spangdahl-Fafara.
– Det er en generel trend i verden, men med Femern Bælt-forbindelsen i sigte er det blevet endnu mere attraktivt, og vi ser en markant højere aktivitet på Sjælland og logistikcentre, der bygges omkring København. Der er også en øget interesse fra udenlandske investorer, siger han.
Byggeriet har generelt været højt i København, og det har også bredt sig til mindre byer rundt om byen.
Med hensyn til efterspørgslen efter kontorlokaler mener Spangdahl-Fafara, at der kan være en påvirkning fra virksomheder, der nedskalerer, selv om den dialog, han har, primært er med virksomheder, der er i vækst.
– Jag tror att vi kommer att få se fler intelligenta byggnader, med bättre klimatoptimering och efterfrågan på nya kontorshus. Vi har sett många kontor och kontorsbyggnader i den gamla massan i centrala lägen som delas upp i mindre delar och blir kontorshotell. Den tendensen har satt ännu mer fart, säger han.
(News Øresund – Jenny Andersson)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23