Følg os på

Interviews

McNeil-topchef prioriterer synlighed: ”Hvis folk i din hjemby ikke ved, du eksisterer, så er der et gab”

Publiseret

 

Jody Lodge er adm. direktør i McNeil AB, som er et datterselskab til verdens største medicinalvirksomhed, amerikanske Johnson & Johnson. Foto: News Øresund

Synlighed og interaktion med lokalsamfundet og uddannelsesinstitutioner er vigtige redskaber for at rekruttere kompetencer i det lange løb. Det fortæller Jody Lodge, der er CEO på McNeil AB i Helsingborg, som er den største life science-virksomhed i Skåne. Han oplever ikke, at der er mangel på kompetencer i Øresundsregionen, men tror, at der kan blive udfordringer på længere sigt.

Som en af de få store life science-virksomheder i Skåne, er den mere end hundred år gamle lægemiddelsproducent i Helsingborg med omkring 665 fuldtidsansatte ledt af en person, som hverken er svensker eller dansker.

I stedet er virksomheden, der mest er kendt for at fremstille rygeafvænningsproduktet Nicorette, ledt af en amerikaner, Jody Lodge. Hans start i virksomheden tilbage i 2017 gav ham en vigtig erkendelse, fortæller han fra sit kontor på anlægget i Helsingborg.

– Da jeg først kom hertil, fortalte jeg lokale folk, hvor jeg arbejdede, men de vidste ikke, hvad jeg talte om. Jeg forklarede dem lokationen, og gav dem en adresse, og de vidste stadig ikke, hvad jeg snakkede om. Så spurgte jeg dem: Ved I, hvor McDonalds er, og alle vidste, hvor McDonalds var. Grunden til, at jeg bruger den historie er, at fordi McNeil har været her så længe, er virksomheden blevet så stor en del af miljøet og landskabet, så folk, der vokser op her, ikke engang ser den mere. Det er ikke en svaghed, men hvis folk i din hjemby ikke ved, at du eksisterer, så er der et gab, siger Jody Lodge.

Oplevelsen viste ham, hvor vigtigt det er som virksomhed at forbinde med lokalsamfundet og være et åbent sted. Derfor deltager virksomheden i forskellige karrieremesser i regionen og faciliterer sammen med Lunds universitet og et lokalt gymnasium programmet Bridge to Employment.

Et program, som den amerikanske medicinalkoncern Johnson & Johnson, der ejer McNeil, etablerede i 1992, og som siden har været et globalt initiativ for at inspirere gymnasieelever til at vælge en karriere inden for tekniske fag og i sundhedsindustrien.

– Over en 3-årig periode møder vi gymnasieelever på fast basis for at vise dem, hvordan universitetslivet ser ud, så de kan forestille sig, hvordan det vil være at forfølge en universitetsretning, og hvordan det linker til industrien, siger Jody Lodge.

McNeil er en af Helsingborgs største arbejdspladser og beskæftiger omkring 665 medarbejdere, hvilket også gør den til Skånes største life science-virksomhed målt på antal ansatte. Foto: McNeil

Den danske kobling
Historien om McNeil går tilbage til 1908 i København, hvor to apotekere købte Løveapoteket. Forretningen blev til Københavns Løveapoteks Kemiske Fabrik, som i dag er kendt som LEO Pharma.

I 1914 udvidede forretningen til Sverige med datterselskabet AB LEO i Helsingborg, hvor det første produkt var piller mod forstoppelse.

I løbet af det 20. århundrede varierede firmanavnet, ejerforhold og produktporteføljen, men siden 1978 har Nicorette været hovedproduktet, og i 2006 overtog Johnson & Johnson ejerskabet over Helsingborg-selskabet fra Pfizer.

I dag rummer anlægningen både produktions- og administrationsbygninger med 550 ansatte og et varedistributionscenter 10 km væk med omkring 30 ansatte.

Dertil kommer R&D-faciliteter med 85 ansatte, som er ansvarlige for at understøtte den globale produktudvikling inden for consumer health-kategorien i Johnson & Johnson-koncernen, som McNeil tilhører, og som tæller tre delområder: cough and cold, smoking cessation og digestive health.

Udover rygeafvænningsproduktet Nicorette, som bliver solgt i omkring 70 lande, fremstiller McNeil også Rhinocort, som er en allerginæsespray. Foto: McNeil

Automation forandrer
De seneste fem år er antallet af fuldtidsansatte på McNeil steget med ni procent. I 2015 var de 610 fuldtidsansatte.

For tiden er de ca. 665. Jody Lodge forventer ikke en signifikant stigning i antallet af medarbejdere på grund af det faktum, at selvom volumen forventes at stige, vil mere automation komme ind i produktionen på anlægningen.

En anlægning, der i øvrigt er Helsingbors tredjestørste private arbejdsplads efter Ica og Ikea og regnes i Øresundsregionen for at være en af de største producenter af såkaldte self care-produkter. Det vil sige håndkøbsmedikamenter, der kan købes uden recept i eksempelvis supermarkedet.

McNeils produktionsvolumen vil således vokse, fortæller Jody Lodge, da millionvis af rygere på verdensplan fortsat vil have brug for Nicorette i bestræbelserne på at stoppe med at ryge.

– Når vi kigger mod fremtiden, ser vi mere teknologi, end vi ser i dag, der involverer flere robotter og automatisering. Behovene for medarbejdere, der kan understøtte den teknologi, vil eksistere i fremtiden. Det betyder ikke, at vi ikke har den teknologi nu. Det betyder, at vi vil beskæftige os mere med det, siger han.

Johnson&Johnson valgte i 2019 at investere 20 mio. EUR i anlægningen i Helsingborg. Foto: News Øresund

Teknisk kompetence kan blive en mangelvare
Jody Lodge pointerer, at det generelt er tekniske kompetencer, som McNeil får brug for i de kommende år.

Særligt mennesker, der kan forstå og implementere tekniske løsninger på problemer, vil blive efterspurgt.

Rekrutteringsproblemer har McNeil dog ikke, pointerer han, men han har et indtryk af, at forsyningen på de tekniske kompetencer i fremtiden ikke kan følge med efterspørgslen fra virksomhederne i regionen.

– I denne region er der en høj koncentration af life science-virksomheder, og jeg tror, at efterspørgslen vil overgå forsyningen. Det er bare min fornemmelse, siger Jody Lodge.

Han er dog for nu ikke bekymret. Det skyldes, at McNeil har gode netværk og er forbundet til studentermiljøet, nævner Jody Lodge og dertil gør Helsingborg-virksomheden stort brug af at videreudvikle på de ansattes kompetencer, så de kan varetage nye opgaver, forklarer han.

– Vi har en god historik med at tage folk ind og udvikle dem i deres roller, og fordi vi har så diverse funktioner, kan folk blive her hele deres karriere og gøre forskellige ting. Resultatet er, at vi har ansatte, som har været her i over 40 år, siger Jody Lodge.

En anden faktor, der gavner McNeils rekrutteringsmuligheder, er Johnson & Johnson-koncernens anden tilstedeværelse i Stockholm og Uppsala, mener Jody Lodge, hvor tre datterselskaber, heriblandt Janssen, virker inden for de to resterende hovedgrupper i den amerikanske koncern: pharmaceuticals og medical devices.

– Vi kigger ikke nødvendigvis ud fra regionen efter kompetencer for vi tror, at Johnson & Johnson har mere at tilbyde både nord og syd i Sverige og ikke blot i små lommer, siger Jody Lodge og mener, at fremtiden for anlægningen i Helsingborg ser lys ud.

News Øresund – Kristoffer Dahl Sørensen

 


NEWS ØRESUND er et resultat af et udviklingsprojekt med Interregfinansiering, som blev gennemført i samarbejde mellem Roskilde Universitet, Lunds universitet og Øresundsinstituttet. Siden 2015 fortsætter udviklingen af News Øresund som en del af Øresundsinstituttet. I 2019-2020 forstærker News Øresund den uafhængige dækning af regionens life science-cluster gennem Øresundsinstituttets engagement i Interregprojektet GC life science analysis initiative

ØRESUNDSINSTITUTTET er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, fakta, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv i Danmark og Sverige.

Nyhederne fra News Øresund kan frit gengives, hvis News Øresund angives som kilde. 

Kontakt os: redaktion (at) newsoresund.org
Mere info: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.org

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur26. november 2021

Ingen mylder til Skånetrafikens ekstra busser over Øresundsbroen – ti-minutterstrafik som planlagt i midten af december

Der er stadig pladser på Skånetrafikens ekstrabusser over Øresundsbroen, som blev indsat for omkring en måned siden for at aflaste...

Infrastruktur26. november 2021

Øresundsbroens tunnelbelysning skal erstattes med energibesparende LED-lamper

I løbet af de kommende to uger skal Øresundsbroen erstatte 4.500 lysrør i tunnelen med energisparende og omkostningseffektive LED-lysrør –...

Samfund26. november 2021

Det svenske kronprinsessepar blev informeret om grænsependlernes situation under pandemien

Under en samtale om effekterne af coronapandemien i Skåne – herunder om den nuværende smittespredning, vaccinering, presset på sygehusvæsenet, men...

Arbejdsmarked26. november 2021

Dansk advokatvirksomhed har mistet 10 ud af 13 svenske medarbejdere under pandemien

Færre jobansøgninger fra den anden side af Øresund og HR-afdelinger, som funderer på, hvilke regler deres ansatte fra forskellige lande...

Life Science25. november 2021

Lægemiddelsproducent bygger ny fabrik i Malmø for 30 mio. svenske kroner og fordobler produktionskapacitet

Kontraktforskningsproducenten Bioglan i Malmø udvider produktionskapaciteten og bygger en ny fabrik i byen for 30 mio. svenske kroner. Fabrikken kommer...

Politik25. november 2021

Magdalena Andersson gik af efter bare syv timer som statsminister – Miljöpartiet forlod regeringen

Sveriges Riksdag valgte en ny statsminister onsdag formiddag. Den nye socialdemokratiske partileder Magdalena Andersson fik ikke et flertal imod sig...

Politik25. november 2021

Sveriges socialdemokratiske regering skal styre under en borgerlig finanslov

Samme dag som Magdalena Andersson (S) blev valgt til statsminister var der afstemning om regeringens finanslov. Den blev ikke godkendt...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.