Følg os på

Interviews

Med bordtennistasken over Øresundsbron

Publiseret

 

Petra Sörling server et point hjem i Frederiksborgcentret i Hillerød, Danmark. Foto: Emil Persson

Cirklen er lukket for svenske Petra Sörling. Tyve år efter sin første tid hos bordtennisholdet i Hillerød, Danmark, kæmper hun igen for medaljer til Hillerød GI Bordtennis. Meget har ændret sig siden hendes første år i klubben, både for Petra Sörling, bordtennis og Øresundsregionen. Selvom benene var lidt hurtigere som 28-årig end som 48-årig, er kærligheden til bordtennis og Danmark dog stærkere end nogensinde.

– Det bliver utroligt sjovt at spille i dag, siger en tændt Petra Sörling. Da jeg spillede Europa cup-kampene i 90’erne, var der en anden type stress, det er den største forskel for mig i dag. Klart, jeg var tyve år yngre og hurtigere i ben og fødder dengang, men bordtennis er en meget mental sport. Man kan vinde meget på at være den klogeste spiller ved bordet, fortsætter hun.

Bordtennisboldene rammer bordene i Frederiksborgcentrets bordtennishal i et stadigt stigende tempo, mens holdet varmer op. På en af de to nordtennisområder løber to rumænske spillere rundt og småsnakker, mens et par kvindelige italienske spillere ser beslutsomme og fokuserede ud. På tribunerne og ved cafébordene bag stolerækkerne er stemningen mere munter. Mellem mundfulde af kaffe høres tilskuernes latter, de fleste her har kendt hinanden i lang tid. Hillerød GI Bordtennis er for andet år i træk vært for en af grupperne i Europa cup-turneringen i bordtennis. Et rumænsk og to italienske hold besøger de regerende danske mestre i Frederiksborgcentret. Hillerøds højt profilerede hold inkluderer landsholdsspiller og tidligere olympisk spiller Mie Skov, veteran-verdensmester Pia Toelhøj og formand for det svenske bordtennisforbund, der blev verdensmester sammen med Pia Toelhøj, Petra Sörling.

I slutningen af 1990’erne pendlede Petra Sörling med Flyvebådene til bordtennisklubben i Hillerød. I dag eksisterer kun terminalen til Flyvebådene i København. Foto: News Øresund – Jenny Andersson

I dag bor Petra Sörling uden for Trelleborg, i Skåne, men hun hendes første erfaringer med at spille i Danmark, fik hu nallerede da hun boede i Malmø i slutningen af 90’erne. Efter flere år i Malmö FFs bordtennisafdeling flyttede Petras dobbeltpartner Pia Toelhøj hjem til Danmark. Petra Sörling fulgte efter, men da hun fortsat boede i Skåne, måtte hun pendle. En oplevelse, der var anderledes dengang, før Øresundsbron eksisterede.

– Jeg tog flyvebåden fra Malmø til København og derefter bussen til Hovedbanegården. Der blev jeg enten hentet eller måtte tage toget til Hillerød. Det var en utrolig omstændig rejse. Rigtig mange gange, når man kom hjem kampe, missede man lige netop båden, og så måtte man sidde og vente en time, indtil den næste kom. Det skete også, at jeg missede den sidste båd. Så måtte jeg ringe til en klubkammerat i Hillerød, tage toget tilbage og sove hos dem, siger Petra Sörling.

Sammenlignet med den tidligere spilleperiode i klubben, har Petra Sörling været i stand til at træne mere i Danmark, noget hun i 90’erne i højere grad måtte gøre alene.

– Det er anderledes med broen. Dengang var der ikke mange af os, der pendlede for at dyrke idræt i Danmark. Jeg husker en fyr ved navn Anders Svensson, han spillede først hockey i Malmø, men begyndte at spille i Danmark (Rødovre, red.anm.) da han blev lidt ældre. Mange gange var det kun os, der tog den sidste båd hjem, han med sin hockeytaske og jeg med min bordtennistaske, siger Petra Sörling.

I dag tager flere turen over Øresund for at dyrke idræt. Hillerøds herre bordtennishold har svensk træner, Ola Lindberg, der ligesom Petra Sörling har stor erfaring med den danske idrætsbevægelse. Herreholdet inkluderer også svenske Hugo Törngren, Christoffer Kjelsson og Patrick Skarsholm, og kvindeholdet inkluderer Petra Sörling ledsaget af Annie Hedlund.

– Annie spiller i Eslöv, men er også reserve hos os. Du kan spille i to lande nu, det kunne du ikke, da jeg var barn. Det er virkelig sjovt, at man kan gøre det, og det gør det også lettere for os at man nu også må være flere end fire på ét hold.

Petra Sörling har mange bolde i luften: hun har ikke kun været formand for det svenske bordtennisforbund siden 2003, hun er også vicepræsident for den internationale bordtennisforbund og administrerende direktør for Rosengård Fastigheter i Malmø, der arbejder for en socialt bæredygtig byudvikling. Men selvom bordtennis altid har været til stede for Petra Sörling, var hendes bordtenniskarriere på pause i mange år. Efter 18 år væk fra bordtennisbanen blev et veteranmesterskab sammen med den tidligere holdkammerat, Pia Toelhø,j en vej tilbage til at spille igen.

– I 1998 blev vi nummer to i den højeste serie og tog sølv sammen. Det var det bedste klubben nogensinde har opnået – indtil 2018. Derefter var to tredjedele igen de samme spillere. Tanterne kom tilbage og vandt guld, siger Petra Sörling med et smil.

Pia Toelhøj har også en dansk-svensk bordtenniskarriere. Hun og Petra Sörling mødtes, da de var elleve år, da Petra Sörling fik lov til at deltage i en dansk juniorlandsholdslejr i Olofström. De blev venner, og efter mange års korrespondance begyndte Pia Toelhøj at spille i Malmö FFs bordtennisafdeling. Idræt på tværs af grænserne er noget, der ligger hendes hjerte tæt på.

– Bara titta i hallen i dag, är det inte fantastiskt? Her er danske, italienske, rumænske, serbiske og svenske spiollere. Det gør hverdagen lidt sjovere. Og broen har gjort det så meget lettere end da jeg spillede i Malmø i 90erne. Derfor får broen altid lidt ekstra kærlighed fra mig, siger Pia Toelhøj.

Petra Sörling er administrerende direktør for Rosengård fastigheter. Gennem sin sport på den anden side af Sundet har hun fået viden og erfaringer, som hun har kunnet tage med over i sit erhvervsliv. Foto: Jenny Andersson

Det dansk-svenske bordtennis-samarbejde strækker sig langt ud over Hillerød. Petra Sörling møder ofte svenskere i det danske seriesystem, og der er også samarbejde på forbundsniveau.

– Vi i det svenske bordtennisforbund har et tæt samarbejde med det danske, og det er selvfølgelig blevet endnu bedre takket være det faktum, at jeg spiller i Danmark. Nogle gange har man gjort ting i Danmark, som man ikke gør i Sverige, så der er gode eksempler at sprede, så har jeg kontaktet mine kolleger i det danske forbund. Vi har over 50.000 medlemmer i det svenske forbund, og i Danmark er der lige under 10.000, så vi har mange gange været et godt eksempel for danskerne. Samtidig føler vi på det internationale niveau, at vi altid har god støtte fra Danmark i større spørgsmål. Vi hjælper hinanden i hverdagen, men også i vigtige strategiske spørgsmål, siger Petra Sörling.

Petra Sörling oplever, at der er forskel på at spille i Danmark og Sverige, forskelle hun også har medbragt i sit erhvervsliv.

– Den største forskel er mentaliteten. Hvis du tænker noget, om et holdvalg eller hvordan vi skal handle i klubben, er du ekstremt direkte og ligefrem her. Jeg griner normalt og siger, at hvis du havde været lige så direkte på et damehold i Sverige, så ville de piger aldrig have mødtes igen. Det er hurtige beslutninger her, mens man i Sverige vil føle efter og søge konsensus. Jeg har set det på forbundsniveau, klubniveau, holdniveau og også i erhvervslivet. Det er den største forskel.

At dyrke idræt på den anden side af Øresund har givet Petra Sörling kontakter, netværk og viden om Danmark, som hun har kunnet tage med sig i hendes erhvervsliv. Derudover føler hun, at hun har fået en dybere forståelse, ved at bevæge sig i et andet miljø end det svenske, både af sig selv og andre.

– Hvad der kan se ud på en måde, er ikke altid tilfældet, når du kommer under overfladen. Du forstår, hvorfor ting gøres på en bestemt måde, eller hvorfor man synes og tænker som man gør. Vi er ret forskellige, selvom vi bor så tæt på hinanden, siger hun.

– Jeg har lært at se, hvor utydeligt vi svenskere kan opfattes. Jeg har lært at være mere tydelig. Det gør heller ikke ondt, hvis alle nogle gange ikke synes det samme. Der kan vokse noget ud af det, når man tør prøve at se tingene på en ny måde, siger Petra Sörling.

Efter sine mange år i dansk bordtennis oplever Petra Sörling Danmark som hjemme.

– København er bestemt meget mere hjemme for mig end Stockholm. Skal man lave et eller andet, gør man det i København, og jeg har mange venner i Danmark. København er bestemt min hovedstad, siger hun.

Hun føler, at regionens store infrastrukturinvesteringer har gjort det lettere at se mere af hele Danmark.

– Selv da jeg spillede i Hillerød i 90’erne, var vi i Esbjerg og spillede turneringer. Men på det tidspunkt var det med mange både at komme derhen, det føltes som om man skulle til Indien, ler hun.

Forrest i billedet ses Petra Sörling med sine holdkammerater Mie Skov, der spillede olympisk bordtennis for Danmark, og Pia Toelhøj, der vandt veteran-VM sammen med Petra Sörling. Foto: Emil Persson

Stjernen Mie Skov er ikke nok i det sidste sæt. Efter at have brilleret i sin første single-kamp, bliver hun frustreret over at se sig selv besejret af italienske Quattro Moro Cagliaris skarpeste spiller Andreea Clapa. På trods af nederlaget, har Mie Skov dog budt publikum på god underholdning. Periodevist fint spil med hårde smash og snedige skruer, blandet med hendes jubel sammen med publikum over vundne bolde, og næsten lige så høje råb ved de tabte bolde. Men da både Pia Toelhøj og Petra Sörling har trukket det korteste strå i deres kampe, er Hillerøds tab i første holdkamp en kendsgerning. På trods af det minus i regningen, er stemningen i hallen god, og der er to holdkampe tilbage for Hillerød inden weekenden kan opsummeres.

– De kommer næste gang igen, siger Karen Margrethe Hansen, som er frivillig i klubben og mor til holdleder Brian Hansen, og fortsætter:

– Men du skal vide, at Petra er guld værd. Hun hjælper altid og stiller altid op.

Da Petra Sörling hører om rosen, slipper irritationen over tabet sit greb. Hun smiler, men nedtoner sin egen rolle.

– Sådan fungerer det for mig. Jeg ville have været her i dag, også selvom jeg ikke havde spillet. Vi er jo et hold.

News Øresund – Emil Persson

 

Interviewserie i News Øresund – Øresundsbroen 20 år

I år fylder Øresundsbroen 20 år. News Øresund sætter fokus på dette jubilæum, med en serie interviews med personer som lever og er aktive i regionen, eller som har spillet en vigtig rolle i dens udvikling.

De fleste af interviewsne indgår også i bogen ”Checkpoint 2020 – mennesker, grænser og visioner i Øresundsbrons tid” (Makadam förlag), der blev udgivet i maj af Øresundsinstituttet og Centrum för Öresundsstudier ved Lunds universitet.

Læs flere interviews i serien:
Göran Persson: “Få steder i Europa har bedre forudsætninger end denne region”
Helsingborgs-top tror på en fremtid med to forbindelser – mindst
”Jeg vil bo hvor tingene sker”
International rekruttering løftede dansk e-handelskæmpe i Malmø
Optimistiske borgmesterveteraner mener at hverdagen gør en forskel
”Du vil også se mig stå på ølkassen”
Livet som ”kærlighedsflygtning”
Den administrerende direktør da broen åbnede: ”Det var et magisk øjeblik!”
Forskningsanlæg gjorde tyske Ralf Trant til Øresundsborger
Med en musikalsk mission
Tidligere adm. direktør: Det danske-svenske kulturmix giver et spændende udgangspunkt for virksomheder
Flytningen fra Stockholm åbnede hendes øjne for Øresundsregionen
Forskelle i dansk og svensk kultur giver dynamik i arbejdslivet
Biologen på Peberholm
København blev en fristad, da Malmø føltes for lille
Hun har base på begge sider af Sundet
Havnefusion gav mere end økonomisk gevinst
Ingvar Carlsson havde bestemt sig: ”Når jeg bliver statsminister skal broen bygges”
Han var med i beslutningen om Øresundsbroen
Med udsigt til Sverige
Akademiker flyttede fra Rumænien til Øresund – efterlyser en vej ind på arbejdsmarkedet
Øresundsbroens direktør opfordrer staterne til at tænke mere grænseoverskridende
”Danmark holder af sine fiskere – i Sverige ses vi som en pittoresk faggruppe”
Den skjulte vej over Øresundsbroen
Ung dansk skater lokket af kreativt gymnasium i Malmø
Svensk, dansk eller ”skandigrød”
Paskontrollant er et varmere job, end hun troede
Fra bromodstander til Øresundsentusiast
Togkontrolløren som er blevet Øresundspendlernes favorit

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Politik02. oktober 2024

Nationalt forbud mod tiggeri undersøges i Sverige

Den svenske regering iværksætter sammen med Sverigedemokraterna en undersøgelse af et nationalt forbud mod tiggeri. Undersøgelsen af et nationalt forbud...

Øresund27. september 2024

Forslag til sundhedsreform afskærer danske regioner fra at deltage i samarbejdet i Greater Copenhagen

Hvis forslaget til en ny dansk sundhedsreform gennemføres uden ændringer, vil de danske regioner ikke længere kunne deltage i det dansk-svenske politiske...

Bæredygtighed27. september 2024

Greater Copenhagen på ottendepladsen i OECD, når det gælder grønne patenter

Ifølge rapporten “The geography of green innovation hubs in OECD regions” er den dansk-svenske Greater Copenhagen-region blandt de mere succesfulde...

Arbejdsmarked26. september 2024

Mulige løsninger for tredjelandsmedborgere drøftet på OECD-konference

Problemet med tredjelandsmedborgere, der har opholdstilladelse i ét EU-land, men ikke kan arbejde i et andet, er ikke kun et...

Sverige27. september 2024

Svensk lovforslag om at indføre en forpligtelse for myndigheder, regioner og kommuner til at videregive oplysninger til retshåndhævende myndigheder

Danmark har gjort det i flere årtier. Nu vil Sverige følge trop. Den svenske regering har besluttet at sende sagen...

IT / Mobiltelefoni27. september 2024

Digital grænsehindring løst – Vipps MobilePay fungerer nu også i Sverige

En digital grænsehindring mellem Sverige og resten af Norden blev løst i denne uge – men ikke for alle svenskere....

Sverige27. september 2024

Region Skåne stopper med at ansætte vikarlæger inden for flere specialområder

Region Skåne indfører den 1. oktober et ansættelsesstop for vikarlæger til en række medicinske specialer i alle sundheds- og sygehusforvaltninger undtagen...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.