Følg os på

Interviews

Med en musikalsk mission

Publiseret

 

To bandbookere i Helsingør og Helsingborg har fundet hinanden med det fælles mål at nedbryde barriererne mellem svensk og dansk musikliv. Rasmus Schrøder på Kulturværftet og Hasse Jönsson på The Tivoli har indtil videre etableret et koncertsamarbejde og samarbejder om en talentkonkurrence for nye bands i Skåne og på Sjælland. Men det nye makkerpars ambitioner er større end som så.

– Inden vi starter interviewet, vil jeg gerne vise dig noget, siger Rasmus Schrøder og sender elevatoren op til tagterrassen på kulturhuset Kulturværftet i Helsingør.

Efterårsvindene rykker let i hår og tøj, da han går hen til rækværket men det er tilpas varme til at han efterlod jakken indenfor. Kulturværftet ligger, som navnet antyder, ved vandet, med nogle hundrede meter til færgeterminalen. Skråt til venstre troner Kronborg, bag det ses en tynd stribe hav og derefter breder Sverige sig ud.

– Når jeg ser ud over vandet, føler jeg, at der er noget magisk over det, og at der ligger et uforløst potentiale i, at Helsingborg er så tæt på, siger han.

Der er kun 3,5 kilometer i fugleflugt mellem Helsingborg og Helsingør. ”Der ligger en uforløst potentiale i at Helsingborg er så tæt på”, siger Rasmus Schrøder. Foto: News Øresund – Anna Palmehag

Allerede da Rasmus Schrøder startede i jobbet som musikredaktør på Kulturværftet, vidste han, at han ville forsøge at arbejde på tværs af Øresund. Ambitionerne fandt deres udtryk da han mødte Hasse Jönsson, som grundlagde pop- og rockklubben The Tivoli i Helsingborg og nu arbejder der som bandbooker. De to klikkede både som personer og i en fælles vision om at øge mobiliteten og nedbryde barrierer inden for musikbranchen.

– Jeg synes, at det er helt galt, at vi ikke udnytter, at vi ligner hinanden så meget. Mange kunstnere ser ud i verden, men svenske kunstnere springer Danmark over og danske kunstnere ser i en helt anden retning end Sverige. Hvorfor spekulerer jeg meget over. Er vi bange for at mislykkes? Eller er der ingen, som har gjort det før? Vi er faktisk nødt til at bearbejde visse kunstnere, for at de vil arbejde i et andet land, siger Rasmus Schrøder.

Som et eksempel på hvor skarpe nationsgrænserne er inden for musikverdenen fortæller han om, da Hasse Jönsson bookede den svenske kunstner Laleh, som trak et publikum på 10.000 personer til sin koncert på Sofiero i Helsingborg.

– Jeg arbejder professionelt med musik, men havde ikke hørt tale om Laleh. Den idé har vi bygget hele vores samarbejde op omkring, siger Rasmus Schrøder.

Hasse Jönsson var med til at grunlægge pop- og rockklubben The Tivoli i Helsingborg, og arbejder i dag som dets booker. Foto: News Øresund – Mandus Örarbäck

Hasse Jönsson udtrykker et lignende syn på sagen, da han tager imod i den velfyldte bar på The Tivoli.

– Folk er så hjemme i deres eget og ser kun deres egen verden. Men vi vil jo se om vi kan bredde det her ud på en eller anden fantastisk måde, og også lade folk opleve en anden form for kultur. For at lykkes med det forstod vi hurtigt, at vi må have nogen, som flytter menneskerne, siger han.

Koncertsamarbejdet laves derfor i samarbejde med færgeoperatøren Forsea, som trafikerer ruten Helsingør-Helsingborg. Udgangspunktet er, at store danske kunstnere bookes til koncerter i Helsingborg – eller vice versa – og at færgeturen indgår i koncertbilletten. På den måde bliver det let for hjemmepublikummet at følge med over Sundet, og kunstnerne får så også mulighed for at møde et nyt publikum i nabolandet.

– Vi har for eksempel præsenteret danske Nephew og Dizzy Mizz Lizzy på The Tivoli som rummer 600 personer – og der var selvfølgelig helt udsolgt. Majoriteten af publikummet var danskere, men vi kunne stadig introducere nogle bands for en masse svenskere, som ikke kendte dem. Desuden præsenterede vi også The Tivoli for danskerne og viste, at her findes et rigtigt cool sted, hvor man kan tage hen og høre musik, siger Rasmus Schrøder.

Sammen kan The Tivoli og Kulturværftet også booke større internationale bands med mindre risiko, eftersom de kan markedsføre eventet og sælge billetter i begge lande.

Endnu et samarbejde de har opstod i 2019, hvor talentkonkurrencen Popkorn for første gang blev afholdt på begge sider af Øresund. Konkurrencen er blevet afholdt siden 2000 for unge, nyetablerede bands i Helsingborg-regionen og blev nu suppleret med en dansk modpart på Sjælland. De to bedste bands fra hvert land mødtes derefter i en fælles finale på The Tivoli. Ifølge Hasse Jönsson var den nye ordning ikke kun en mulighed for deltagerne for at udvikle og potentielt bryde igennem i to lande, men også for at løfte hele konkurrencen.

– Vi har fået en større bredde: Der har været flere mennesker, der har søgt, højere kvalitet, flere piger og flere bands. Indtil videre føles det meget positivt og som om det er den rigtige retning, siger han. Popkorn inkluderede også, at alle bands fik lov til at deltage i et seminar i Helsingør, hvor de mødte folk fra branchen og hørte om, hvordan man kan arbejde som musiker. Vinderne fik også coaching i, hvordan de kunne udvikle sig som kunstnere både musikalsk og på scenen, men også som en del af branchen. Kompetenceudvikling i musikbranchen er noget, som Hasse Jönsson og Rasmus Schrøder gerne vil arbejde endnu mere med i de kommende år.

– Det var kun en seminardag det første år, men vi forestiller os, at det i fremtiden kunne udvikle sig til en lidt større begivenhed i Region Skåne og Region Hovedstaden, hvor vi tager et større ansvar for regional kompetenceudvikling, siger Rasmus Schrøder og får støtte fra Hasse Jönsson, der endda gerne vil etablere en videregående uddannelse for musikere i det nordlige Øresund.

Målet med det dansk-svenske koncertsamarbejde er dels at lade danske bands spille i Sverige og vice versa, dels at sammen booke større, internationale kunstnere. Foto: Splitart / Kulturværftet

Rasmus Schröders overordnede ambition er at nedbryde barrierer og øge mobiliteten i de nordiske lande. Han drømmer om et indre nordisk marked for musik, hvor det er åbenlyst at bevæge sig på tværs af grænser. Øresundsbroen har bidraget til at skabe en naturlighed i at bevæge sig frem og tilbage mellem Sverige og Danmark, siger han, men også Helsingborg og Helsingør har en rolle at spille.

– Dette er det sted, hvor Danmark og Sverige er tættest på hinanden. Det er her, vi skal gøre det, det er her, vi skal lykkes. Vi ønsker, at det skal være naturligt for svenske og danske kunstnere at gå gennem os, hvis de vil ind i det andet land, siger han og fortsætter:

– Vi sælger ikke biler eller vaskemaskiner, men oplevelser. Musik er et meget taknemmeligt produkt at sælge, fordi vi ikke behøver at prakke nogen noget på i. Det er godt at bruge, når vi vil tale om mobilitet og større forståelse på tværs af grænserne.

Undervejs er de to entusiasters samarbejde blevet støttet af både den Nordisk Kulturfond og HH-samarbejdet mellem Helsingborg og Helsingør samt af Region Skåne. I 2020 bidrog disse aktører med over en halv million svenske kroner til projektet. I midten står imidlertid meget tydeligt Rasmus Schrøder og Hasse Jönsson. – Det er også nødvendigt, at nogen brænder for det. Det er som med så meget her i livet. Men der skal være nogen, der føler, at vi kan bygge videre på dette, siger Hasse Jönsson.

News Øresund – Anna Palmehag & Mandus Örarbäck

Interviewserie i News Øresund – Øresundsbroen 20 år

I år fylder Øresundsbroen 20 år. News Øresund sætter fokus på dette jubilæum, med en serie interviews med personer som lever og er aktive i regionen, eller som har spillet en vigtig rolle i dens udvikling.

De fleste af interviewsne indgår også i bogen ”Checkpoint 2020 – mennesker, grænser og visioner i Øresundsbrons tid” (Makadam förlag), der blev udgivet i maj af Øresundsinstituttet og Centrum för Öresundsstudier ved Lunds universitet.

Læs flere interviews i serien:

Tidligere adm. direktør: Det danske-svenske kulturmix giver et spændende udgangspunkt for virksomheder
Flytningen fra Stockholm åbnede hendes øjne for Øresundsregionen
Forskelle i dansk og svensk kultur giver dynamik i arbejdslivet
Biologen på Peberholm
København blev en fristad, da Malmø føltes for lille
Hun har base på begge sider af Sundet
Havnefusion gav mere end økonomisk gevinst
Ingvar Carlsson havde bestemt sig: ”Når jeg bliver statsminister skal broen bygges”
Han var med i beslutningen om Øresundsbroen
Med udsigt til Sverige
Akademiker flyttede fra Rumænien til Øresund – efterlyser en vej ind på arbejdsmarkedet
Øresundsbroens direktør opfordrer staterne til at tænke mere grænseoverskridende
”Danmark holder af sine fiskere – i Sverige ses vi som en pittoresk faggruppe”
Den skjulte vej over Øresundsbroen
Ung dansk skater lokket af kreativt gymnasium i Malmø
Svensk, dansk eller ”skandigrød”
Paskontrollant er et varmere job, end hun troede
Fra bromodstander til Øresundsentusiast
Togkontrolløren som er blevet Øresundspendlernes favorit

 

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Øresund01. november 2024

Nord 55° vil sætte en nordisk dagsorden i samfundsdebatten

Hvis vi i Norden bliver bedre til at tænke og debattere sammen om store samfundsspørgsmål, kan vi tage diskussionen til...

Samfund01. november 2024

Øresundsdebatten uge 44: Danmark vokser med udenlandsk arbejdskraft, og en anden fast forbindelse over Øresund lader vente på sig ifølge medierne

Når arbejdsstyrken vokser i Danmark, er næsten halvdelen ved hjælp af udenlandsk arbejdskraft, og det er en stor gevinst, konstaterer...

Danmark01. november 2024

Danske børnehaver et forbillede for Sverige, mener den svenske statsminister

Den svenske statsminister, Ulf Kristersson, ser de danske obligatoriske sprogbørnehaver som et forbillede. – Det vigtige er at nå de...

Integration01. november 2024

Nordisk Ministerråd får nyt samarbejdsprogram: “Nordiske værdier” skal spredes til hele verden

Den urolige verden omkring os med blandt andet klimaforandringer og krige i nærområdet er udgangspunktet for de 14 nye sektorpolitiske...

Danmark31. oktober 2024

Nyt biotekfirma satser på mælkeprotein uden køer

Mælkeprotein lavet uden køer, protein, der er tusind gange sødere end sukker, og superstærke silkeproteiner, der efterligner edderkoppespind. Det er...

Danmark30. oktober 2024

Tivoli i København melder om rekordresultat – trods færre svenske gæster

Årets sommersæson har været den bedste i Tivolis historie, på trods af færre besøgende fra både Sverige og Norge. Den...

Danmark25. oktober 2024

Danmarks minister for nordisk samarbejde vil gøre Øresundsregionen til en “testcase” for integration i hele Norden – debat i Folketinget

Den danske minister for nordisk samarbejde, Morten Dahlin (V), ønsker, at Øresundsregionen skal blive en “testcase” for, hvordan integrationen kan...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.