Følg os på

Life Science

Medeon muliggør mere life science-vækst med ny bygning – men visse udfordringer hæmmer fortsat startups i regionen

Publiseret

 

Ulf G. Andersson har været direktør for Medeon Science Park siden 2014. Foto: News Øresund

Medeon Science Park & Incubator stræber efter at være et knudepunkt for life science. Ikke blot i Malmø, men i Øresundsregionen. Det fortæller Ulf G. Andersson, der er CEO på Medeon. Han mener, at bureaukrati og finansregler gør det svært særligt for små virksomheder i Skåne at rekruttere fra Danmark. Til gengæld glæder han sig over, at science parken har udvidet, så de mindre selskaber i og uden for Medeon får bedre vækstmuligheder.

For Ulf G. Andersson, som er CEO for Medeon, er der meget godt at sige om science parkens beliggenhed i Malmø. Den korte afstand til København, Lund, to lufthavne samt en række hospitaler og universiteter gør det attraktivt at være life science-selskab i parken, mener han. Beliggenheden gør, at Medeon ligger centralt i Greater Copenhagen-regionen.

– Vi føler os mere hjemme i Greater Copenhagen og i Medicon Valley end i national kontekst, siger Ulf G. Andersson og mener, at regionen overordnet i life science-øjemed er velfungerende.

Siden 2014 har han ledet Medeon, der med etableringen i 1985 er Sveriges ældste science park for udelukkende life science-selskaber. Spændvidden er stor: Diagnostik, medtech, farma og biotek udgør de primære fokusområder for science parkens omkring 60 virksomheder, hvortil egen incubator er tilknyttet.

Mellem 400-450 mennesker arbejder på området. Tre er fuldtidsansat i Medeon-organisationen dog med det forbehold, at et netværk af eksperter er ansat på konsulentbasis, så der i alt er 20-25 mennesker, der rådgiver firmaerne om virksomhedsdrift.

Medeon blev grundlagt i 1985 under navnet Ideon-Malmö, men skiftede navn til Medeon i 1998. Foto: News Øresund

Begrænsende faktorer
Det at vil interagere i grænseregionen kommer dog også med udfordringer. ID-kontrol, valutaforskel og offentlige finansieringspuljer, som på grund af statslige regler ikke må virke grænseoverskridende, er forhold, som ikke fremmer integrationen mellem Danmark og Sverige, vurderer Ulf G. Andersson.

Dertil mener han, at forskellige banksystemer og divergerende skatteregler for selvangivelser og honorar hindrer, at flere svenskere og danskere engagerer sig i virksomheder på den anden side af sundet ved at tage arbejde, herunder bestyrelsesposter. Det er en skam, mener han, for konsekvensen er, at rekrutteringsgrundlaget bliver mindre særligt for små selskaber.

– De store virksomheder som Novo Nordisk og Lundbeck løser det. De findes på begge sider. Men for de små selskaber er det et tungt arbejde at kortlægge danske og svenske kompetencer, siger Ulf G. Andersson.

Fokus på diabetes
Mens Lund traditionelt er stærk inden for kræftområdet, er Medeon og Malmø førerende inden for især diabetes, nævner han. Det kommer til udtryk ved, at Medeon driver netværket Diabetes Samverkan Sverige, hvor 120 private og offentlige aktører samarbejder om at styrke forskningen og behandlingen i sygdommen, som belaster ca. 500.000 svenskere.

Medeons engagement i diabetes sker også som sparringspartner i Novo Nordisks program Cities Changing Diabetes, hvor Malmø er en del af et netværk på 26 storbyer, der samarbejder om løsninger på området.

Endelig har Ulf G. Andersson en ambition i Skåne om at gøre besøget hos tandlægen til et førstudie for en række kroniske lidelser, heriblandt diabetes, ved at screene folk og opsnappe bekymrende tegn tidligt. Den øvelse mener han taler ind i det globale fokus i sundhedsvæsnet på forebyggelse frem for behandling.

Den nye bygning på Medeon-området hedder Forskeren 1, hvor virksomheden Galenica AB råder over halvdelen af kapaciteten med ca. 80 ansatte. Foto: News Øresund

Mere plads med ny bygning
I oktober i år har Medeon udvidet med en ny bygning. Ønsket om større kontorlokaler og mere laboratorieplads kommer fra Medeons selskaber, da science parken ifølge Ulf G. Andersson er ”propfyldt”.

Derfor er bygningen Forskaren 1 på 4.000 kvadratmeter bygget af ejendomsselskabet Wihlborgs, som ejer 40 procent af Medeon, mens Malmö stad, der samarbejder om udvidelsen, ejer 60 procent i science parken.

Malmö stad valgte i 2017 at øge støtten til Medeon for at styrke diabetesforskningen på området. I dag modtager forskerparken årligt knap 4 mio. SEK årligt af Malmö stad, mens Wihlborgs årligt bidrager med 2,8 mio. SEK. Endelig bidrager diverse private partnere og projekter årligt med mellem en halv til en hel million SEK.

Den nye bygning på området vil ifølge Ulf G. Andersson udelukkende være til gavn for Medeons omkring 60 virksomheder, der blandt andre tæller Biora AB og Galenica AB.

Sidstnævnte kommer som Medeons største virksomhed på omkring 80 ansatte til at råde over lidt over halvdelen af pladsen i den nye bygning, hvor en stor del af kapaciteten allerede er udlejet. Selskabet Swedencare AB vil også leje sig ind i Forskaren 1 til april.

Ekspansionen er vigtig pointerer Ulf G. Andersson, så der er en blanding af mindre selskaber og større, etablerede selskaber, og drøftelserne er allerede i gang om at bygge endnu en bygning.

– Når den første bygning er færdig, skal vi i gang med at prospektere den næste bygning. Og der bliver målsætningen at få nye virksomheder ind. Det kan være virksomheder fra Skåne og Danmark, men også udefra Medicon Valley, siger han.

Udover at være direktør for Medeon Science Park er Ulf G. Andersson også næstformand i bestyrelsen for clusterorganisationen Medicon Valley Alliance. Foto: News Øresund

Lad startups møde big pharma
I de mere end 30 år, Ulf G. Andersson har været i branchen, har han bemærket, hvordan der er kommet flere énmandsvirksomheder til. Det hænger blandt andet sammen med, at risikovilligheden er øget blandt folk til at starte deres eget, mener han.

At store farma-, medtech- og lægemiddelsvirksomheder ikke er så lukkede mere som tidligere og mere villige til at kigge på idéer udefra, har også betydning, mener han.

– Énmandsselskaberne har idéerne, siger Ulf G. Andersson og nævner, at de – udover innovationskraft – ofte har en række konsulenter tilknyttet, så der i virkeligheden arbejder en del flere personer på casen.

Det er hans forhåbning, at de mindre selskaber i Skåne i endnu større omfang kan samarbejde med de større virksomheder i Københavnsområdet. Dertil er Medeons plan at fortsætte det nære samarbejde med Medicon Valley Alliance, SmiLe Incubator og andre aktører inden for life science blandt andet gennem afholdelse af investeringsmøder, forhåbningsvist også på den danske side af sundet. Stærkere bånd til Copenhagen Bio Science Park (COBIS) og til det nordtyske branchenetværk Life Science Nord er også en ambition.

– Vi vil gerne arbejde os ind og få nye kontakter. Ikke for at spise middag, men for at koble selskab til selskab med fælles interesser og behov, siger Ulf G. Andersson.

News Øresund – Kristoffer Dahl Sørensen

 


NEWS ØRESUND er et resultat af et udviklingsprojekt med Interregfinansiering, som blev gennemført i samarbejde mellem Roskilde Universitet, Lunds universitet og Øresundsinstituttet. Siden 2015 fortsætter udviklingen af News Øresund som en del af Øresundsinstituttet. I 2019-2020 forstærker News Øresund den uafhængige dækning af regionens life science-cluster gennem Øresundsinstituttets engagement i Interregprojektet GC life science analysis initiative

ØRESUNDSINSTITUTTET er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, fakta, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv i Danmark og Sverige.

Nyhederne fra News Øresund kan frit gengives, hvis News Øresund angives som kilde. 

Kontakt os: redaktion (at) newsoresund.org
Mere info: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.org

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur24. april 2024

Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer

I februar meddelte Trafikverket, at reparationsarbejdet af E6 uden for Stenungsund forventedes at være færdigt og klar til trafik i...

Forskning24. april 2024

Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed

Kvinders sundhed skal sættes højere på dagsordenen. Det mener et panel bestående af sundhedspolitikere fra begge sider af sundet, da...

Infrastruktur24. april 2024

Ny rapport om Inlandsbanan – ruten er interessant for det svenske forsvar

I en ny rapport fra Trafikverket fremgår det, at det svenske forsvar “bør have større og tydeligere indflydelse på infrastrukturudviklingen af...

Infrastruktur24. april 2024

Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”

Kapaciteten på tværs af Øresund vil vare længe endnu, mens redundans allerede er en mangelvare. Det er en af konklusionerne...

Sverige19. april 2024

Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år

Mellem 2022 og 2023 steg den gennemsnitlige pensionsalder i Sverige med 1,2 år til 66,0 år, skriver Sydsvenskan baseret på...

Energi19. april 2024

Malmø starter forfra med sit eget energiselskab

Malmø Kommune starter sit eget energiselskab for at sikre en “tilstrækkelig og bæredygtig elforsyning til en overkommelig pris og samtidig...

Energi19. april 2024

Danmark og Sverige indgår aftale om eksport af CO2 til permanent oplagring

Opsamling og lagring af CO2 kaldes normalt CCS og anses af mange for at være en af mange måder at...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.