Samfund
Meget tæt på at Danmark indfører rejsesrestriktioner mod Skåne – 12 svenske regioner i karantæne
Da Statens Serum Institut torsdag meddelte, at smittespredningen i Sverige er steget, så tolv svenske regioner nu er blevet erklæret i karantæne, var det meget tæt på, at der også blev indført rejsebegrænsninger for Skåne. Det danske grænseniveau for at erklære et land eller en nordisk region i karantæne ligger på 30 nye infektioner med covid-19 pr. 100.000 indbyggere i gennemsnit per uge i de sidste to uger. I Skåne er tallet 29,8. At flere svenske regioner er erklæret i karantæne af Danmark betyder, at Udenrigsministeriet fraråder unødvendige rejser dertil, og at indbyggere i de pågældende regioner ikke længere kan rejse frit til Danmark. Til trods for, at tolv svenske regioner nu er erklæret i karantæne, har Danmark dog endnu ikke genindført fast grænsekontrol, men arbejder med udvidet stikkontrol af indrejsende.
I sidste uge meddelte de danske myndigheder, at spredningen af covid-19 er steget i Sverige, så antallet af nye konstaterede tilfælde gennemsnitligt var 32,4 per 100.000 indbyggere i gennemsnit per uge i måleperioden 23. september til 6. oktober. Da det danske grænseniveau er 30,0 smittede, betød det, at Danmark igen erklærede Sverige i karantæne, og at der blev indført en såkaldt nordisk mekanisme, hvilket betyder, at det er smittespredningen i hver enkelt svenske region, der bestemmer, om den skal være åben eller i karantæne. Otte svenske regioner blev derefter sat i karantæne af Danmark. Nu, en uge senere, er smittespredningen steget til 39,6 tilfælde per 100.000 indbyggere per uge, mens antallet af regioner, der er erklæret i karantæne på grund af stor smittespredning, er steget til tolv. Det var meget tæt på, at Skåne også blev erklæret i karantæne, da antallet af nye infektioner pr. 100.000 indbyggere udgjorde 29,8 personer per ugen.
Meddelelsen om lande og regioner, der er klassificeret som åbne eller i karantæne, gives på torsdage og træder i kraft på lørdage. Når et land eller en region er erklæret i karantæne, skal infektionsspredningen reduceres til mindre end 20 nye tilfælde per 100.000 indbyggere i gennemsnit per uge i løbet af de sidste to uger, for at blive betegnet som åben af Danmark. Først da fjernes rejsebegrænsninger.
For personer, der er bosiddende i Danmark, fraråder Udenrigsministeriet nu unødvendige rejser til de tolv svenske regioner, der er erklæret i karantæne, fordi smittespredningen der overstiger det danske grænseniveau for covid-19. Undtagelser gælder for transitture og besøg på egne ødegårde. Forretningsrejser klassificeres normalt som nødvendige rejser. Danskere, der ikke følger Udenrigsministeriets råd, anbefales at gå i selvisolering i 14 dage efter hjemkomsten til Danmark.
Enhver, der rejser til Danmark fra Skåne eller en hvilken som helst af de andre åbne svenske regioner, skal nu ud over et pas også medbringe et personligt identitetskort med angivelse af, hvor de bor. Ifølge politi.dk kan nordiske borgere også identificere sig med kørekort eller nationalt ID-kort.
For dem, der bor i de tolv svenske regioner, der nu er blevet erklæret i karantæne igen, gælder det, at de kan fortsætte med at foretage en transitrejse gennem Danmark, hvis de skal på ferie i et andet land eller har et andet såkaldt anerkendelsesværdigt med transitrejsen. Det er også tilladt at rejse til Danmark fra et karantæneområde, hvis du opfylder de anerkendelsesværdige formål, listet på politi.dk såsom: arbejde i Danmark – også som au pair, jobsamtale, studier eller praktik i Danmark, forretningsrejse, levering af varer, de som er diplomater, sømænd eller besætningsmedlemmer på fly. Det gælder også dem der er gift, kæreste eller forælder til bosiddende i Danmark, har samværsret med et mindreårigt barn eller skal besøge alvorligt syge mennesker eller gå i begravelse, får adgang. For beboere i grænseregioner, der er i karantæne, i øjeblikket Halland og Blekinge, er der også mulighed for at komme ind i Danmark, og man har en udfyldt specialformular, hvor læge attesterer, at der i løbet af de sidste 72 timer er gennemført en negativ covid-19-prøve. (News Øresund)
Fakta: Kun 16 lande i verden er åbne at rejse til, ifølge det danske udenrigsministerium
Cypern, Estland, Finland, Grækenland, Letland, Norge, Tyskland er de eneste åbne lande i EU, Schengen og Storbritannien, hvor danskerne i øjeblikket har lov til at tage til på såkaldte unødvendige ture. Dette fremgår af den ugentlige opsummering fra Statens Serum Institut. Yderligere ni lande i resten af verden er udpeget som åbne: Australien, Canada, Georgien, Japan, New Zealand, Sydkorea, Thailand, Tunesien og Uruguay. Kilde: coronasmitte.dk
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23