Følg os på

Politik

Mens en rekordlang regeringsdannelse i Sverige nærmer sig en afslutning, lyder startskuddet til Danmarks valgkamp 2019

Publiseret

 

Stefan Löfven, partileder Socialdemokraterna. Foto: News Øresund

Fredag d. 18. januar skal riksdagen stemme om Stefan Löfven (S) som kommende statsminister, der dermed kan tage hul på sin anden mandatperiode som statsoverhoved. Samtidig skal der afholdes Folketingsvalg i Danmark senest 17. juni 2019, og med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nye sundhedsreform kan man ane startskuddet på de danske valgkampe.  

Stefan Löfven skal for anden gang på fire måneder stå foran riksdagens medlemmer i en statsministerafstemning.

Fredag kan meget vel blive kulminationen på fire måneders politisk dødvande i svensk politik, hvor en blokoverskridende overenskomst – den såkaldte ’januaraftale’ – mellem Socialdemokraterna (S) og Miljöpartiet (MP) på den ene side og Centerpartiet (C) og Liberalerna (L) på den anden side kan have muliggjort en funktionsdygtig regering.

Vänsterpartiet (V), der traditionelt anses for at være støtteparti til S, blev med januaraftalen sat ud af spil, da aftalen dikterede, at V ikke skulle have politisk indflydelse, såfremt S og MP ville have C og L’s støtte i en statsministerafstemning.

Det betød samtidig, at V ikke umiddelbart var interesserede i at støtte S og Stefan Löfven i en given afstemning, hvilket giver koalitionen S+MP/C+L et samlet antal mandater på 167, hvilket ikke er nok til at opnå majoritet: 175 mandater.

Dermed kan oppositionspartierne Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) og Sverigedemokraterna (SD) i forlængelse af V modsætte sig en S+MP-regering ved at samle 182 nej-stemmer mod Stefan Löfven. Men V har nu forhandlet videre med S og vil efter formandens, Jonas Sjöstedt (V), udsagn stemme blankt – herved kan oppositionen kun mønstre 154 stemmer imod en Löfven-ledet regering, hvilket ikke er nok til at underkende den jævnfør reglen om negativ parlamentarisme.

Kongerunde

Som i Danmark skal den kommende statsminister, såfremt Löfven altså vinder afstemningen fredag, mødes med landets monark for officielt at blive statsminister. Det sker mandag d. 21. januar, hvortil Löfven også skal have forberedt en liste over de personer, han vil have som ministre i sin regering.

Det vides allerede nu, at visse personer i Löfvens første regering ikke ønsker at fortsætte i anden mandatperiode: Alice Bah Kuhnke (S), kultur- og demokratiminister, frafalder ministerlisten for i stedet at fokusere på at blive valgt ind i EU-parlamentet (der er valg til EU i 2019 også).

Derudover stopper Gustav Fridolin (MP), uddannelsesminister, helt som frontfigur for MP, og stiller dermed heller ikke op som fortsættende minister.

Folketingsvalg 2019 

Samtidig som flere og flere brikker for alvor falder på plads i svensk politik, lægges de første brikker i det kommende Folketingsvalgs puslespil. Der skal senest være valg i Danmark d. 17. juni, og man er allerede nu begyndt at ane konturerne for en kommende valgkamp.

Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede nemlig under ugen en længe ventet sundhedsreform. Sundhed er desuden et emne, der ligger øverst på listen over vigtige emner for danske vælgere.

I et Øresundsregionalt perspektiv er det bemærkelsesværdigt, at sundhedsreformen sigter på at nedlægge de fem regioner, der siden opførelsen af dem har stået for styringen af sundhedssektoren. For nedlægges regionerne, mister det dansk-svenske samarbejde Greater Copenhagen to centrale medlemmer – nemlig Region Hovedstaden og Region Sjælland. (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Øresund27. januar 2023

Snart bliver det billigere at pendle i bil over broen: “Du kan køre så meget du vil for en fast pris om måneden”

For at gøre det mere attraktivt at krydse Øresund vil Øresundsbro Konsortiet sænke prisen for dem, der pendler i bil...

Sverige27. januar 2023

Ulf Kristerssons (M) højre hånd, statssekretæren PM Nilsson, træder tilbage efter ulovligt ålefiskeri og løgn for politiet

Efter at være blevet taget i ulovligt ålefiskeri i Blekinge skærgård og derefter have benægtet anklagerne over for politiet har...

Energi27. januar 2023

Vestas’ administrerende direktør om corona-lukning af broen: “Det må aldrig ske igen”

Vestas er en af verdens største vindkraftproducenter med hovedkontor i Aarhus og kontorer i både København og Malmø. Det betyder,...

Okategoriserade27. januar 2023

Øresundsdebatten uge 4: Flere jernbanespor i Skåne før Fehmarn Bælt-tunnelen og dansk succes for Malmö Arena

Der er brug for flere jernbanespor i Sverige, når Fehmarn Bælt-tunnelen står færdig i 2029, og antallet af godstog, der...

Politik27. januar 2023

Greater Copenhagen lancerer årsrapport og ny hjemmeside

Den 31. januar præsenterer det dansk-svenske kommunal-regionale samarbejde Greater Copenhagen en ny hjemmeside og en ny årsberetning, som vil vise...

Sports27. januar 2023

Mere end 97 procent af tilskuerne var danskere, da 68.000 så det danske herrelandshold indlede VM i håndbold i Malmö Arena

Det blev en dansk succes, da det danske herrelandshold spillede de indledende runder af VM i håndbold i Malmö Arena....

Bæredygtighed27. januar 2023

Nyt lovforslag om Københavns Lufthavn i høring – forskydning af tværbanen giver plads til flere fly

Onsdag blev et lovforslag om rammerne for udviklingen af Københavns Lufthavn sendt i høring. En vigtig del af lovforslaget er,...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.