Norden
Mentale grænsehindringer i Tornedalen undersøgt i ny rapport
Ved et arrangement i Tornio fredag lancerede Interreg-projektet Arbeta tillsammans, Nordkalottrådet och Nordkalottens grænsetjeneste en rapport om, hvordan mentale grænsehindringer påvirker arbejdspendling og mobilitet på tværs af grænsen i Tornedalen mellem Finland og Sverige. Rapporten er udarbejdet af Øresundsinstituttet. Et grænseløst Tornedalen, men med forskellige arbejdskulturer, nationale fortællinger og en følelsesladet sproghistorie, er nogle af konklusionerne i rapporten.
Det 2,5-årige interreg-projekt Arbeta tillsammans, der drives af Nordkalottrådet og svenske og finske uddannelsesaktører, har til formål at øge kendskabet til og bevidstheden om arbejdstageres mulighed for at bevæge sig over grænsen i Tornedalen-regionen. Derfor ønskede projektet sammen med partnere at undersøge mentale grænsehindringer mellem Finland og Sverige.
Rapporten er udarbejdet af Øresundsinstituttet og er baseret på 33 interviews med jobsøgende, studerende, virksomheder, andre arbejdsgivere og organisationer samt et spørgeskema, som 273 svenskere og finner, der bor i regionen, har besvaret. Rapporten identificerer seks mentale grænsehindringer, som kan påvirke mobiliteten mellem landene på forskellige måder.
Hindringer handler om forestillinger og opfattelser
Konkrete grænsehindringer som f.eks. skatteregler og problemer med pendling påvirker naturligvis også integrationen, men de mentale hindringer handler mere om tanker og forestillinger. Ligesom der er en fælles fortælling om det nationale, tanker om forskellige arbejdskulturer mellem landene, sproglige forskelle, der også har en historisk arv, national tiltrækningskraft og en opfattelse af, at der er en høj tærskel for at tage et job i et andet land.
– Der er et tydeligt billede af, at der ikke er nogen grænse i Tornedalen. Mange taler om et særligt nordligt fællesskab. Det skaber en fællesskabsfølelse, men samtidig er der historier om, at finner eller svenskere er på en bestemt måde, sagde Anna Palmehag, analytiker ved Øresundsinstituttet, under præsentationen af rapporten.
Kan også være positiv
Men mentale hindringer kan også være positive og lokkende. Forskelle i arbejdskultur, sprog og andre forskelle kan også opleves som spændende og udviklende.
Også coronapandemien har sat sit præg på regionen og har påvirket integrationen og muligheden for at arbejde i nabolandet, konstateres det i rapporten.
Lanceringen af rapporten blev efterfulgt af en paneldebat om, hvordan man kan styrke integrationen og tiltrække flere til at arbejde eller uddanne sig på den anden side af grænsen.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23