Følg os på

Politik

Mere end hver fjerde kommune i Sverige vil have nationalt forbud mod tiggeri

Publiseret

 

Göran Dahlström er blandt de borgmestre, som mener, at et omfattende forbud mod tiggeri er en god idé. Pressefoto: Katrineholm Kommune – Hanna Maxstad

Tiggeri skal forbydes, mener mere end hver fjerde svenske kommune. Det viser en spørgerunde i de svenske kommunalråd foretaget af SVT Nyheter. Det er primært borgerlige kommuner, der ønsker et forbud, men socialdemokratiske kommuner har også taget tanken om et forbud til sig. Malmø kommune har valgt ikke at besvare spørgsmålene.

Tilbage i 2015 kom det svenske politi frem til, at der er omkring 4.500 tiggere i landet. Tre år senere er tallet nogenlunde det samme, siger den svenske stat, men den store ændring er tonen i debatten. Også socialdemokratiske kommuner er begyndt at lege med tanken.

– Det er ikke værdigt for et menneske at knæle på et gadehjørne i et velfærdsland som Sverige. Desuden medfører det en masse andet, såsom prostitution og menneskehandel, siger Göran Dahlström (S), Katrineholms socialdemokratiske borgmester, til SVT Nyheter og tilføjer:

– Vi skal ikke have tiggere i Sverige. Det kan ikke være rigtigt, at Rumænien og Bulgarien eksporterer deres fattige mennesker til Sverige, siger han til SVT Nyheter.

Ifølge spørgerunden er det 26 procent af de adspurgte kommuner, som ønsker et nationalt forbud mod tiggeri. Ud af de 26 procent er det over halvdelen, 57 procent, som er borgerlige kommunalbestyrelser, der altså ser forbuddet som en god idé.

Majoriteten af de svenske kommuner er dog uenige. Spørgerunden viser nemlig, at 61 procent af de adspurgte kommuner er imod et forbud. Det er blandt andet Göteborg Kommune, som er imod, hvor borgmesteren, Ann-Sofie Hermansson (S), hverken går ind for lokalt eller nationalt forbud mod tiggeri.

– Det er både urimeligt og uanstændigt, at et menneske i nød ikke skal kunne bede et andet menneske om hjælp, siger Ann-Sofie Hermansson til SVT Nyheter.

Et nationalt forbud vil med stor sandsynlighed heller ikke blive til noget med den nuværende regering. For på den ene side er der regeringspartiet Miljøpartiet, som er direkte imod et forbud, men som samtidig kan forvente en mindre politisk rolle, når Sverige går til Riksdagsvalg til efteråret.

På den anden side er der regeringspartiet Socialdemokraterna, som delvist ønsker at sætte ind mod tiggeri – bare ikke med et omfattende forbud:

– Jeg er ikke sikker på, at det er det bedste forslag. Det er ikke sådan, at politiet skal lægge en masse ressourcer i at forhindre mennesker i at sidde foran et indkøbscenter og bede om hjælp, sagde Sveriges finansminister, Magdalena Andersson (S), til en spørgetime i Riksdagen i marts.

(News Øresund)

Fakta: Om spørgerunden

Spørgerunden er foretaget af SVT Nyheter. De har spurgt samtlige borgmestre i landet om deres holdning til et forbud. 168 ud af 290 har svaret på minimum et af spørgsmålene, hvilket giver en svarfrekvens på 58 procent. Malmøs borgmester, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), valgte ikke at svare, da hun principielt ikke besvare spørgerunder, siger hendes stabschef til SVT Nyheter.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Erhverv21. februar 2024

Erhvervsliv og kommuner protesterer mod forslaget om at afskaffe statsstøtten til Wonderful Copenhagen

Afskær ikke støtten til hotel- og restaurationsbranchens marketingorganisation Wonderful Copenhagen. Turismen i den danske hovedstad er en førsteklasses organisation med...

Politik21. februar 2024

Danmark yder mest støtte til Ukraine af de nordiske lande

Det fik stor opmærksomhed, da Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) i denne uge besøgte flådebasen Berga og talte om en...

Øresund21. februar 2024

Trafikrekord med 100.000 daglige passagerrejser med bil, tog og færge over Øresund i 2023 – trendbrud for togtrafikken

Togtrafikken over Øresundsbroen steg med 15,6 pct. i 2023 til godt 13 millioner passagerer – et markant højere niveau end...

Erhverv21. februar 2024

Dansk ekspertgruppe foreslår, at 58 ud af 200 statstilskud til erhvervslivet afskaffes – deriblandt Copenhagen Capacity og Wonderful Copenhagen

Mere end to milliarder af den samlede danske statsstøtte på 37 milliarder kroner kan afskaffes, mener en ekspertgruppe, der mandag...

Kultur21. februar 2024

Eurovision Song Contest Malmø øger efterspørgslen på hotelværelser i København

Når Eurovision Song Contest afholdes i Malmö Arena den 7. – 11. maj, vil det også komme københavnerne til gode,...

Infrastruktur21. februar 2024

Folketinget skal til at tage stilling til forlængelsen af den danske del af Öresundsbanan til Femern Bælt-tunnelen

Den danske del af Öresundsbanen mellem København H og Malmö C skal udvides, så der bliver plads til flere tog,...

Sverige21. februar 2024

Göteborg kan på 10 år gå fra seks særligt udsatte områder til et

I 2020 var der seks, i dag er der fire, og i 2030 er der måske kun ét “særligt udsat...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.