Følg os på

Life Science

Mette Frederiksen ønsker dansk vaccineproduktion mod coronavirus i 2022 – brancheaktører tvivler på tidsplan

Publiseret

 

Bavarian Nordic meddeler, at deres vaccine kan være klar til produktion i 2022. Foto: Bavarian Nordic

Forsyningssikkerhed er afgørende for statsminister Mette Frederiksen (S), der ønsker produktion af coronavacciner i Danmark fra næste år. Aktører i life science-branchen er skeptiske omkring tidsplanen, mens det danske biotekselskab Bavarian Nordic meddeler, at deres vaccine kan være klar til produktion i 2022.

I 2022 skal der foregå produktion af coronavaccine i Danmark, mener statsminister Mette Frederiksen (S).

Det skal ske for at øge forsyningssikkerheden, og derved er ambitionen om hjemlig vaccineproduktion ikke blot sundhedspolitik, men også sikkerhedspolitik, uddyber hun over for Børsen.

– Optimalt set får vi en produktion, der i de kommende år både kan sikre vacciner nok til at revaccinere den danske befolkning, at vi kan bidrage til den europæiske infrastruktur, og at vi kan være med til at afhjælpe en global efterspørgsel på vacciner, siger Mette Frederiksen (S) til Børsen.

Den danske regering vil nu igangsætte en markedshøring, som om et par uger skal lede til et egentlig udbud.

Den danske stat skal således ikke opføre en vaccineproduktionen, men i stedet forpligte sig til at opkøbe et vist antal vacciner fra private virksomheder til danskerne, uddyber statsministeren til avisen.

Markedshøringen med life science-branchen skal yderlige afdække, om Danmark skal producere vacciner fra eksempelvis Pfizer og Moderna via en licensaftale, eller om produktionen skal være baseret på en dansk-udviklet coronavaccine.

Statens Serum Institut og de danske biotekselskaber Bavarian Nordic og AdapVac samt Københavns Universitet udvikler i øjeblikket vacciner mod coronavirus.

Over for Finans fortæller Bavarian Nordic, at selskabets coronavaccine kan blive klar til produktion i 2022, hvis finansieringen af de sidste fase-3-forsøg lykkes, og forskningsresultaterne er lovende.

Regeringen har tidligere været i dialog med blandt andre Novo Nordisk Fonden om produktion af coronavacciner i Danmark.

Målet om dansk vaccineproduktion fra næste år møder støtte fra Dansk Industri (DI), Dansk Erhverv og Lægemiddelindustriforeningen (Lif), som dog tror, at etableringen af dansk vaccineproduktion vil tage længere tid.

– Set fra vores side så virker det ikke realistisk, at man allerede fra 2022 kunne etablere sådan noget, siger Ida Sofie Jensen fra Lif til DR.

I det saudisk-ejet vaccineselskab, AJ Vaccines, der i 2017 overtog Statens Serum Instituts vaccinefabrik i København, nævner adm. direktør Jesper Helmuth Larsen over for MedWatch, at et produktionsapparat med påfyldning og pakning af vacciner er realistisk at etablere til næste år.

Den type af produktion er den franske lægemiddelvirksomhed Valneva er i gang med at opbygge i Stockholm.

Omvendt bliver tidsplanen mere krævende at nå, hvis vaccinen skal produceres fra bunden.

– Skal den aktive ingrediens også produceres i Danmark, så er der mig bekendt ikke nogen, der har et ledigt produktionsapparat på nogle af de platforme, der er produceret covid-19 vaccine på, som er godkendt, siger adm. direktør Jesper Helmuth Larsen i AJ Vaccines til MedWatch.

I Øresundsregionen er kontraktproduktionsselskaberne PolyPeptide Laboratories i Malmø og Fujifilm Diosynth Biotechnologies med anlægning i Hillerød engageret i produktion af coronavaccine for det amerikanske vaccineselskab Novavax. (News Øresund)

Bavarian Nordic:

  • Bioteknologisk virksomhed
  • Stiftet i 1994 af erhvervsmanden Asger Aamund
  • Børsnoteret på Nasdaq OMX Copenhagen i 1998
  • Ansatte i Danmark: ca. 485
  • HQ: Hellerup, Storkøbenhavn

NEWS ØRESUND er et resultat af et udviklingsprojekt med Interregfinansiering, som blev gennemført i samarbejde mellem Roskilde Universitet, Lunds universitet og Øresundsinstituttet. Siden 2015 fortsætter udviklingen af News Øresund som en del af Øresundsinstituttet. I 2019-2021 forstærker News Øresund den uafhængige dækning af regionens life science-cluster gennem Øresundsinstituttets engagement i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, fakta, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv i Danmark og Sverige.

Nyhederne fra News Øresund kan frit gengives, hvis News Øresund angives som kilde. 

Kontakt os: redaktion (at) newsoresund.org
Mere info: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.org

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur22. oktober 2021

Ny undersøgelse viser mulige stationsplaceringer i Malmø for en Øresundsmetro

En Øresundsmetro mellem Malmø og København kunne også resultere i et metrosystem inde i Malmø. Der undersøges nu tre mulige...

Arbejdsmarked22. oktober 2021

600 svenske jobsøgende og 15 danske virksomheder ventes til jobmesse den 27. oktober

Onsdag den 27. oktober afholdes der en dansk-svensk jobmesse i Hyllie i Malmø, hvor der forventes at omkring 600 svenske...

Ejendomme22. oktober 2021

141 meter høj bygning kan blive realitet i Lund

I Lund er der planer om at opføre en 141 meter høj bygning til hotel og lejligheder på det næsthøjeste...

Infrastruktur22. oktober 2021

Fritidstrafikken over Øresundsbron er fortsat i bedring

Trafikken over Øresundsbron er fortsat i bedring og nærmer sig niveauet fra før coronapandemien. I uge 41 var fritidstrafikken over...

Interviews21. oktober 2021

Tidsperspektivet i lufthavnen blev ændret fra år til uger

I løbet af tre uger i begyndelsen af coronapandemien faldt indtægterne og passagertallet i Københavns lufthavn til fem procent af...

Politics22. oktober 2021

Sveriges regering præsenterer ny strategi for at styrke turistindustrien

Mandag præsenterede regeringen en ny turismestrategi, der skal styrke samarbejdet mellem aktørerne i turistbranchen. Sverige vil igen være et attraktivt...

Erhverv22. oktober 2021

Volvo Cars børsnoteres på Nasdaq i Stockholm

Den svenske bilproducent Volvo Cars, der er ejet af kinesiske Geely, vil blive noteret på Nasdaq-børsen i Stockholm den 28....

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.