Følg os på

Life Science

Mette Frederiksen ønsker dansk vaccineproduktion mod coronavirus i 2022 – brancheaktører tvivler på tidsplan

Publiseret

 

Bavarian Nordic meddeler, at deres vaccine kan være klar til produktion i 2022. Foto: Bavarian Nordic

Forsyningssikkerhed er afgørende for statsminister Mette Frederiksen (S), der ønsker produktion af coronavacciner i Danmark fra næste år. Aktører i life science-branchen er skeptiske omkring tidsplanen, mens det danske biotekselskab Bavarian Nordic meddeler, at deres vaccine kan være klar til produktion i 2022.

I 2022 skal der foregå produktion af coronavaccine i Danmark, mener statsminister Mette Frederiksen (S).

Det skal ske for at øge forsyningssikkerheden, og derved er ambitionen om hjemlig vaccineproduktion ikke blot sundhedspolitik, men også sikkerhedspolitik, uddyber hun over for Børsen.

– Optimalt set får vi en produktion, der i de kommende år både kan sikre vacciner nok til at revaccinere den danske befolkning, at vi kan bidrage til den europæiske infrastruktur, og at vi kan være med til at afhjælpe en global efterspørgsel på vacciner, siger Mette Frederiksen (S) til Børsen.

Den danske regering vil nu igangsætte en markedshøring, som om et par uger skal lede til et egentlig udbud.

Den danske stat skal således ikke opføre en vaccineproduktionen, men i stedet forpligte sig til at opkøbe et vist antal vacciner fra private virksomheder til danskerne, uddyber statsministeren til avisen.

Markedshøringen med life science-branchen skal yderlige afdække, om Danmark skal producere vacciner fra eksempelvis Pfizer og Moderna via en licensaftale, eller om produktionen skal være baseret på en dansk-udviklet coronavaccine.

Statens Serum Institut og de danske biotekselskaber Bavarian Nordic og AdapVac samt Københavns Universitet udvikler i øjeblikket vacciner mod coronavirus.

Over for Finans fortæller Bavarian Nordic, at selskabets coronavaccine kan blive klar til produktion i 2022, hvis finansieringen af de sidste fase-3-forsøg lykkes, og forskningsresultaterne er lovende.

Regeringen har tidligere været i dialog med blandt andre Novo Nordisk Fonden om produktion af coronavacciner i Danmark.

Målet om dansk vaccineproduktion fra næste år møder støtte fra Dansk Industri (DI), Dansk Erhverv og Lægemiddelindustriforeningen (Lif), som dog tror, at etableringen af dansk vaccineproduktion vil tage længere tid.

– Set fra vores side så virker det ikke realistisk, at man allerede fra 2022 kunne etablere sådan noget, siger Ida Sofie Jensen fra Lif til DR.

I det saudisk-ejet vaccineselskab, AJ Vaccines, der i 2017 overtog Statens Serum Instituts vaccinefabrik i København, nævner adm. direktør Jesper Helmuth Larsen over for MedWatch, at et produktionsapparat med påfyldning og pakning af vacciner er realistisk at etablere til næste år.

Den type af produktion er den franske lægemiddelvirksomhed Valneva er i gang med at opbygge i Stockholm.

Omvendt bliver tidsplanen mere krævende at nå, hvis vaccinen skal produceres fra bunden.

– Skal den aktive ingrediens også produceres i Danmark, så er der mig bekendt ikke nogen, der har et ledigt produktionsapparat på nogle af de platforme, der er produceret covid-19 vaccine på, som er godkendt, siger adm. direktør Jesper Helmuth Larsen i AJ Vaccines til MedWatch.

I Øresundsregionen er kontraktproduktionsselskaberne PolyPeptide Laboratories i Malmø og Fujifilm Diosynth Biotechnologies med anlægning i Hillerød engageret i produktion af coronavaccine for det amerikanske vaccineselskab Novavax. (News Øresund)

Bavarian Nordic:

  • Bioteknologisk virksomhed
  • Stiftet i 1994 af erhvervsmanden Asger Aamund
  • Børsnoteret på Nasdaq OMX Copenhagen i 1998
  • Ansatte i Danmark: ca. 485
  • HQ: Hellerup, Storkøbenhavn

NEWS ØRESUND er et resultat af et udviklingsprojekt med Interregfinansiering, som blev gennemført i samarbejde mellem Roskilde Universitet, Lunds universitet og Øresundsinstituttet. Siden 2015 fortsætter udviklingen af News Øresund som en del af Øresundsinstituttet. I 2019-2021 forstærker News Øresund den uafhængige dækning af regionens life science-cluster gennem Øresundsinstituttets engagement i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, fakta, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv i Danmark og Sverige.

Nyhederne fra News Øresund kan frit gengives, hvis News Øresund angives som kilde. 

Kontakt os: redaktion (at) newsoresund.org
Mere info: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.org

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.