Danmark
Miljøminister åbner for sandsugningsforbud i Øresund
Et lovforslag skal give den danske miljøminister mulighed for at forbyde sandsugning i Øresund, hvis det er en trussel mod miljøet. Forslaget er kun et lille fremskridt for naturen, mener Miljöpartiets Riksdagsmedlem fra Helsingborg, der ønsker en marin nationalpark i Øresund.
Den danske miljøminister Kirsten Brosbøl vil nu give sig selv magt til at forbyde sandsugning i Øresund, der skader miljøet. Det fremgår af et lovforslag, som den danske Naturstyrelse torsdag har sendt i høring hos en lang række danske virksomheder og miljøorganisationer med interesse i brug eller beskyttelse af Øresund. Mens sugning og gravning efter sand og grus er forbudt i den svenske side af sundet, som er fredet, har byggevirksomheder haft adgang til at fjerne over en million kubikmeter sand fra den danske side til byggeri i Københavnsområdet. Det har medført store protester fra fiskere og miljøinteresser, der ønsker en begrænsning eller fredning af området.
Læs mere: Øresundfiskere i protest mod sandsugning
En igangværende undersøgelse af havmiljøet vil give ministeren grundlag for at sætte et stop for indvinding af råstoffer i Øresund, hvis den gør væsentlige skader på miljøet.
”Når undersøgelserne er færdige, vil jeg se på, om der er grundlag for at begrænse eller helt forbyde indvinding af råstoffer i Øresund, siger miljøminister Kirsten Brosbøl i en pressemeddelelse.
Sandet er hidtil blevet suget fra områder som Disken og Lappegrunden i den nordlige del af Øresund mellem Helsingør og Helsingborg. Det har medført protester og anklager om, at fiskelivet er forsvundet med sandet.
Miljöpartiet kræver nationalpark
Det danske lovforslag får behersket modtagelse hos Rickard Persson, nyvalgt riksdagsmedlem for Miljöpartiet fra Helsingborg. Partiet ønsker en marin nationalpark, der strækket sig over begge sider af Øresund. Han så hellere, at miljøministeren blev holdt udenfor processen, så beslutningen om et stop blev faglig i stedet for politisk.
”Loven vil være et lille skridt, men ikke særlig langt i den rigtige retning, for den vil ikke fungere, når politikere kommer til at gøre afvejninger overfor de virksomheder, der fjerner sandet. Det ville være bedre, hvis det var sagkyndige og ikke en minister, der traf afgørelsen,” siger Rickard Persson til News Øresund.
I marts gik hundredvis af især danske og enkelte svenske fiskere i protest i København til Miljøministeriet. Dengang sagde daværende svensk europaparlamentariker og netop udpeget bistandsminister Isabella Lövin til News Øresund, at beskyttelse af Øresund var et fælles anliggende.
”Torsken er ikke en dansk eller svensk fisk, men fra Øresund. Det er den samme fiskebestand på begge sider, så vi har et ansvar for at opnå en god miljøtilstand i havet,” sagde Isabella Lövin til News Øresund.
Når høringssvarene er kommet ind sidst i oktober, vil miljøministeren inden jul fremsætte lovforslaget i Folketinget. Indtil da forventer ministeriet, at sandfirmaerne må vente på at få nye tilladelser. (News Øresund – Peter Mulvany)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23