Bæredygtighed
Mindre virksomheder påvirkes også af EU’s klimadirektiv

“Det handler ikke kun om bæredygtighed, det handler om ren forretningsoverlevelse.” Denne skarpe opfordring blev leveret til små og mellemstore virksomheder på seminaret “Nye krav til bæredygtighedsrapporter – hvordan kan de bidrage til øget lønsomhed?” på Ystad Summit torsdag formiddag. Seminaret omhandlede det kommende EU-direktiv CSRD, som vil forpligte store virksomheder til at rapportere deres bæredygtighedsarbejde fra 2025, men som også indirekte vil påvirke mange små og mellemstore virksomheder.
EU-direktivet CSRD vil også få stor betydning for mindre virksomheder. Det var de tre eksperter, der deltog i Ystad Summit – Rebecka Jönsson fra organisationen 2050, Eva Vati fra Vati of Sweden og Maral Keyvani Myhr fra Pwc – sammen med moderator Yasemin Arhan Modeér, enige om.
– Rent juridisk ved vi ikke præcist endnu, hvordan kravene kommer til at se ud. Her vil EU udvikle en standard, der er tilpasset små og mellemstore virksomheder, siger Rebecka Jönsson.
Selv om det i første omgang kun er større virksomheder, som omfattes af CSRD-reglerne, vil mange mindre virksomheder også blive indirekte berørt af direktivet. Virksomheder, der er underlagt pligten til rapportering, skal gennemgå deres værdikæde og redegøre for, hvordan de arbejder med deres leverandørers og kunders bæredygtighedsarbejde. Det betyder, at selv mindre virksomheder med store kunder skal forholde sig til CSRD.
– Som lille virksomhed har man en form for relation til større firmaer, og så skal man jo være lidt på tæerne der. Hvis du ikke har hånd i hanke med det, vil du blive kørt ud på et sidespor, sagde Yasemin Arhan Modeér.
Fra æbler og pærer til gennemsigtighed
Større virksomheder har rapporteret om bæredygtighed i flere år, men på meget forskellige måder. Ifølge Maral Keyvani Myhr har det været som at sammenligne æbler med pærer. Det nye direktiv vil føre til større sammenhæng mellem rapporterne, da de skal følge samme metodik.
– Du skal se CSRD som en gennemsigtighedsramme, hvor du skal være transparent med oplysninger, hvilket du måske ikke behøvede at være før, sagde hun.
Eksperttips til små og mellemstore virksomheder
Rebecka Jönsson sagde, at det er vigtigt at involvere hele organisationen og “fordele ansvaret, så alle føler ejerskab. Et godt udgangspunkt for mindre virksomheder er at udarbejde en “dobbelt væsentlighedsanalyse”.
Dels handler det om at se på, hvordan ens aktiviteter påvirker for eksempel klima eller biodiversitet. Dels hvordan virksomheden påvirkes af forskellige bæredygtighedsaspekter samt hvilke risici, den står over for.
– Hvad gør vores interessenter, hvad forventer de, at vi gør? Det handler ikke kun om bæredygtighed, det handler om ren forretningsoverlevelse. Hvordan kan vi omstille vores virksomhed, så vi rent faktisk stadig er her i fremtiden? Du ønsker ikke at være den, der står tilbage på perronen, når alle andre er taget med toget,” sagde hun.
“Vis at vi er på vej”
Eva Vati sagde, det er vigtigt at fokusere på et par punkter for at komme i gang. Så kan virksomheden gradvist uddybe sit bæredygtighedsarbejde.
– Det vigtige er at integrere bæredygtighed som en naturlig del af forretningsstrategien. Vælg måske fem punkter og begynd at arbejde på dem. Det næste skridt er at højne det og vise, at “vi er i bevægelse, vi har disse fem fokusområder knyttet til vores forretningsstrategi,” sagde hun.
Vati ønskede også at fremme den internationale bæredygtighedsstandard ISO 26 000.
– Det er en god ramme med 50 spørgsmål, som du kan besvare og derigennem fortælle, hvordan du tackler dit bæredygtighedsarbejde. Hvis du får den verificeret, bliver den godkendes som bæredygtighedsrapport.
Tal med både kunder og leverandører
Et andet punkt, Eva Vati fremhævede, var at invitere større kunder og med leverandører til “interessentdialog” for at finde ud af, hvad der er vigtigt for dem.
– Det er ekstremt vigtigt for små og mellemstore virksomheder at have en dialog med deres kunder og leverandører for at forstå, hvad det er, der vil være vigtigt, og hvad jeg skal tage højde for, sagde hun, og Maral Keyvani Myhr var enig.
(News Øresund – Henrik Smångs)
Fakta: Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
CSRD står for “Corporate Sustainability Reporting Directive ” og er et EU-direktiv, det vil sige en handling, der skal implementeres i medlemslandets lovgivning. CSRD beskriver hvilke virksomheder, der er forpligtet til at rapportere om bæredygtigheden af deres aktiviteter.
Direktivet vil blive initieres fra regnskabsåret 2024 og gælder for virksomheder, der opfylder to af de tre krav 1) mere end 250 ansatte, 2) en omsætning på 40 millioner euro 3) 20 millioner euro i balancesum.
Direktivet vil gradvist blive udvidet og på sigt også gælde for små og mellemstore børsnoterede selskaber. Selv virksomheder, der ikke er direkte omfattet af direktivet, vil dog stadig skulle revidere deres bæredygtighedspraksis, hvis de har forretningsforbindelse til større virksomheder, da disse vil skulle oplyse om hele værdi- og distributionskæden.
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23