Følg os på

Arbejdsmarked

Misforståelse førte til at pendlere fik forkert information

Publiseret

 

Øresunddirekt beklager, at Øresundspendlerne og deres arbejdsgivere, på grund af en misforståelse, har fået forkerte oplysninger om hvad der gælder omkring den sociale sikring for dem der arbejder hjemmefra. Foto: News Øresund - Johan Wessman

Försäkringskassan fejlfortolkede brevene om socialsikringsundtagelse for Øresundspendlere under coronapandemien – svært fortolkede regler, der hurtigt blev sat sammen i begyndelsen af pandemien. Det førte til, at Øresunddirekt i begyndelsen af oktober gav fejlagtige oplysninger til grænsependlere og deres arbejdsgivere om, at undtagelsen var ophørt. For et stykke tid siden opdagede Försäkringskassan deres fejl, og Øresunddirekt har også udsendt et dementi. Det korrekte er, at undtagelsen i det sociale sikringssystem fortsat gælder, i hvert fald indtil årets udgang.

Malin Dahl, virksomhedsansvarlig hos Øresunddirekt, beklager, at pendlere og arbejdsgivere har fået fejlagtig information.

– Det er trist på flere niveauer, men det er især trist for de pendlere, som har tilpasset sig på baggrund af de forkerte oplysninger, siger hun til News Øresund.

Øresundspendlere, der bor i Sverige, er fortsat dækket af social sikringen i arbejdslandet Danmark, selv om de arbejder hjemmefra i 25 procent eller mere – og omvendt – fordi landene følger en anbefaling fra Europa-Kommissionen om en undtagelse fra de normale regler.

Misforståelsen skyldtes, at undtagelsen, som blev skrevet ret hastigt, da behovet opstod i begyndelsen af pandemien, var vanskelig at fortolke. Da både Danmark og Sverige i det tidlige efterår fjernede deres anbefalinger om hjemmearbejde, tolkede Försäkringskassan det som om, at det indebar at undtagelsen ikke længere var gældende. Men da Försäkringskassan senere gravede dybere ned i reglerne, indså man, at det er arbejdsgiverens vurdering, der er grundlaget for fritagelsen, og ikke den generelle anbefaling i samfundet.

– Hvis arbejdsgiveren fortsat vurderer, at du skal sidde hjemme og arbejde på grund af corona, gælder undtagelsen året ud. Det kan f.eks. handle om at mange arbejdsgivere ikke har ladet 100 procent af medarbejderne komme tilbage til arbejdspladsen fra første dag, men har taget det skridt for skridt, siger Malin Dahl.

Efter fejlen blev opdaget, skrev Øresunddirekt i et Facebook-opslag blandt andet: “Efter at restriktionerne i efteråret 2021 er blevet lempet i begge lande, har Øresunddirekt modtaget forkerte oplysninger om, hvorvidt undtagelsen stadig gælder eller ej. Försäkringskassan og Borger.dk har præciseret, at undtagelsen stadig gælder for Øresundspendlere, som således er omfattet af den sociale sikring i arbejdslandet, selv om de arbejder hjemmefra i mere end 25 procent af arbejdstiden. Dette sker for at mindske spredningen af sygdommen og efter aftale med arbejdsgiveren.”

Det er endnu ikke klart, hvad der sker efter årsskiftet, men ud fra det nuværende smitteniveau forventer Øresunddirekt en forlængelse af undtagelsen.

Hvor mange Øresundspendlere der er blevet ramt af den fejlagtige information, ved Malin Dahl ikke, hvor men oplyser, at Øresunddirekt har fået en del spørgsmål om fritagelsen i løbet af efteråret.

– De, der har kontaktet os, har dog fået et vist spillerum for fortolkning i svarene fra vores sagsbehandlere, fordi ingen har følt sig helt sikre på, hvad der reelt gjaldt, siger hun.

News Øresund – Anna Palmehag

 

Fakta: Social sikring

Normalt er en Øresundspendlere dækket af social sikring i arbejdslandet, men hvis personen arbejder 25 procent eller mere i bopælslandet, skifter tilhørsforholdet for den sociale sikring til det land.

Hvis en person er omfattet af social sikring i Sverige, skal arbejdsgiveren betale svenske arbejdsgiverbidrag, uanset om arbejdsgiveren f.eks. er i Danmark (og omvendt). Da de svenske arbejdsgiverbidrag er meget højere end de danske, kræver mange danske arbejdsgivere, at Øresundspendlere arbejder mindst 75 procent af deres arbejdstid i Danmark. Det er også almindeligt, at spørgsmålet behandles i ansættelseskontrakterne for Øresundspendlere.

Socialsikringstilknytningen bestemmer bl.a. også, hvilket lands a-kasse personen skal være medlem af.

Den undtagelse, der blev indført i begyndelsen af pandemien, betyder, at Øresundspendlere, der bor i Sverige, fortsat er dækket af den sociale sikring i deres arbejdsland, Danmark, selv om de arbejder hjemmefra i 25 procent eller mere – og omvendt.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Politik08. juli 2024

Sveriges minister for nordisk samarbejde, Jessika Roswall (M), foreslået som ny EU-kommissær

Jessika Roswall (M), som ud over at være minister for nordisk samarbejde også er EU-minister, er blevet nomineret som ny...

Energi04. juli 2024

Grøn omstilling er størst, når syv samarbejdsprojekter deler 137 Interreg-millioner

Fem projekter inden for Grön Omställning, et inden for Hållbara Transporter et inden for Gränslös Arbetsmarknad skal dele 136,7 mio....

Samfund04. juli 2024

Konjunkturen i Øresundsregionen: Befolkningsprognoserne sænkes i både Sverige og Danmark – danskernes realløn er tilbage over niveauet fra før inflationskrisen

På begge sider af Øresund er befolkningsfremskrivningerne blevet nedjusteret. I Sverige skønnes dette at føre til et reduceret behov for...

Danmark04. juli 2024

EU-støtte til nye overhalingsspor ved Kalvebod, der øger muligheden for tung militær transport over Øresundsbroen

Muligheden for at transportere tunge militærkøretøjer over Øresundsbroen forbedres ved, at EU yder op til 319 mio. kr. i støtte...

Erhverv03. juli 2024

Svensk og dansk life science-industri får stadig større betydning for landenes økonomier

Life science-industrien står for næsten 10 pct. af Sveriges eksport, og i løbet af de seneste 10 år er den...

Infrastruktur04. juli 2024

Svenske Trafikverket: Ny Øresundsforbindelse er nødvendig i 2050, men intet forslag opfylder alle behov

Snart er det tid til at påbegynde arbejdet med en fremtidig ny forbindelse over Øresund; hvis den vel at mærke...

Infrastruktur04. juli 2024

Københavns overborgmester håber på en dansk-svensk undersøgelse af forbindelserne over Øresund – men afviser Landskronas forslag om en Europaspor-forbindelse til København

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), ser positivt på konklusionerne i Trafikverkets rapport om kapacitet og redundans over Øresund. Hun...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.