Politik
Moderaternas partileder afgår
Anna Kinberg Batra forlader sin post som leder for Moderaterna efter intern kritik – et år inden næste riksdagsvalg. Det meddelte hun i dag på en pressekonference. Vælgerstøtten er faldet dramatisk for det parti som tidligere var det største oppositionsparti og tydelig leder i den borgerlige alliance.
I sin tale på pressekonferencen erkendte Anna Kinberg Batra, at det øverste ansvar for partiets krise er hendes, men gjorde det samtidig klart, at hun tror på partiets nye politik og det er eftersom den interne kritik overskygger politikken, at hun har valgt at afgå.
– Der er for mange Moderater som lige nu udøver det som kun kan beskrives som selvskade. Som i stedet for at tale om vores politik, taler dårligt om den og om hinanden. Jeg kan tåle kritik. Det er mit arbejde. Men jeg tror ikke, at de vælgere som tvivler på Moderaterne nu, bliver særlig imponeret af os i den her situation. De kan overhovedet ikke få øje på det politiske indhold. Jeg er ikke tilfreds med den situation vi er i nu. Det tror jeg ikke der er nogen Moderater der er. Eftersom partilederen er øverst ansvarlig, er jeg derfor heller ikke selv tilfreds med, hvordan jeg har løst opgaven indtil videre. Men for at løse den opgave som jeg blev valg til, nemlig at lede os hele vejen til en ny regering efter valget, skal forudsætningerne være til stede. Og det er min vurdering at det er de ikke, sagde Anna Kinberg Batra.
I ugens løb krævede flere lokalpolitikere Anna Kinberg Batras afgang og torsdag aften stod det klart at 11 partidistrikter krævede at hun skulle forlade posten. Det er ikke første gang der stilles krav til hendes afgang, hvilket ledte til at hun udskiftede partisekretæren Tomas Tobé i juni og selvkritisk lovede bedre kommunikation med vælgerne.
Moderaterna har omprøvet sin politik på de fleste områder, noget som Anna Kinberg Batra fremhævede i sin tale. Partiet gik fra at være i regering til at skulle fremtage en helt ny politik, da hun overtog partiet efter Fredrik Reinfeldt i januar 2015. Desuden fremholdt hun at hele den politiske situation har forandret sig meget de seneste år.
– Flere oppositionspartier, deriblandt os, har haft problemer med at finde sin rolle i det værdimæssige-, parlamentariske- og mediemæssige landskab som er helt anderledes end for bare nogle år siden, sagde hun.
Den seneste meningsmåling fra DN/Ipsos viser at den borgerlige alliance får 37 procent af vælgerstøtten, mens de rød-grønne får 42 procent. Og det til trods for at alliancen fik to af regeringens ministre afsat efter sommerens afsløringer om at Transportstyrelsen lækkede hemmeligstemplede oplysninger til udenlandske virksomheder. Desuden har Sverigedemokraterna overtaget pladsen som Sveriges næststørste parti i de fem seneste opinionsmålinger. En undersøgelse viste yderligere at støtten til Anna Kinberg Batra var rekordlav – selv hos hendes egne vælgere. Kun seks procent af alle vælgere og 30 procent af de moderate vælgere vil se hende som statsminister.
At Moderaterna mister vælgere fremholdes af flere analytikere at blandt andet hænge sammen med at Anna Kinberg Batra tilbage i januar annoncerede, at partiet ville åbne for at samarbejde med Sverigedemokraterna. Mens nogle Moderater jublede blev andre skuffede og det skabte intern splid i partiet såvel som i den borgerlige alliance mellem partierne Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristdemokraterna. I sin tale berørte fremholdte Anna Kinberg Batra denne beslutning.
– Vi indså også, og tog konsekvensen af, at Sverige har forskellige partier, hvoraf flere er helt utænkelige at danne regering med, men hvor man i den af svenske folket valgte riksdag bliver nødt til at kunne søge støtte hos og tale med alle, også selvom man havde foretrukket at de ikke fandtes, sagde hun.
Og da en journalist bad hende om at yderligere kommentere på beslutningen at åbne for samarbejde med Sverigedemokraterna, svarede hun:
– At tage fat i besværlige spørgsmål kan indebære at man får nogle knubs. Særligt når man er først. Jeg fortryder ikke mit standpunkt. Det handler om at gennemføre så meget moderat politik som muligt. Og det handler om at tage udgangspunkt i hvordan virkeligheden ser ud, både i samfundet og i parlamentet, sagde hun.
Der er ikke nogen oplagt efterfølger til Anna Kinberg Batra, men politiske kommentatorer fremholder Ulf Kristersson, nuværende økonomi-politisk ordfører og tidligere socialforsikringsminister, eller Elisabeth Svantesson, tidligere beskæftigelsesminister og nuværende beskæftigelsesordfører. Blandt øvrige navne fremholdes også Helsingborgs borgmester, Peter Danielsson, som også er næstformand for Moderaterna. (News Øresund – Thea Wiborg och Sofi Eriksson)
Meningsmåling august 2017, procent (valgresultat 2014)
Moderaterna: 16 (23,3)
Liberalerna: 7 (5,4)
Centerpartiet: 12 (6,1)
Kristdemokraterna: 3 (4,6)
Socialdemokraterna: 29 (31,1)
Vänsterpartiet: 8 (5,7)
Miljöpartiet: 4 (6,9)
Sverigedemokraterna: 18 (12,9)
Kilde: DN/Ipsos
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23