Kultur
NabolandsKanalerne: “TV er en genvej til at lære hinanden bedre at kende”
Undersøgelser viser et fald i sproglig og kulturel forståelse på tværs af grænser i de nordiske lande, samt at svenske og danske unge foretrækker at tale engelsk med hinanden frem for skandinavisk. Siden 2006 har informationsinitiativet NabolandsKanalerne i Danmark forsøgt at modvirke denne tendens ved at opfordre danskere til at se svensk, norsk og tysk tv. Vibeke Lyngse, marketing- og kommunikationschef i NabolandsKanalerne, beskriver det som et kulturpolitisk projekt, og at der historisk set har været politisk opbakning i Danmark til at kigge ud over nabolandene.
Under et besøg på hjemmesiden NabolandsKanalerne.dk finder du en guide til nogle af de mest interessante programmer på nærliggende tv-kanaler lige nu. I hvert fald ifølge informationstjenesten NabolandsKanalerne. Det handler om public service-kanalerne SVT, norske NRK og tyske ARD og ZDF, og et sådant tip er “Sov gott” på SVT, et program, hvor den svenske komiker og vært David Batra undersøger søvnproblemer, og hvorfor det påvirker flere og flere mennesker.
Den tredje sæson af den norske hitserie Exit er et andet eksempel. Serien handler om rige, karrieredrevne mennesker i Norge, der bag facaden begår destruktive og desperate handlinger. NabolandsKanalerne har offentliggjort interviews med Exit-skuespillere på hjemmesiden og på sociale medier med særlige hilsner til de danske seere, som de takker for at følge serien.
Programtipsene om Nabolandskanalerne.dk kommer fra NabolandsKanalerne, en tjeneste som rettighedsorganisationen Copydan står bag. Copydan ejes af ca. 30 organisationer, der repræsenterer rettighedshavere til film- og tv-produktioner i Danmark og er også ansvarlig for rettighederne til at distribuere de svenske, norske og tyske public service-kanaler i Danmark.
NabolandsKanalerne tjener to formål
Der findes ingen tilsvarende service, der opfordrer folk til at deltage i tv i nabolandene på svensk side, men Vibeke Lyngse, marketing- og kommunikationschef på NabolandsKanalerne, beskriver, at aktiviteterne opfylder to vigtige formål i Danmark: På den ene side har de et kulturpolitisk formål med at øge forståelsen mellem nabolandene og på den anden side at stille nabolandenes tv-tilbud til rådighed for danskerne.
– Det har altid været en tradition i Danmark at se fjernsyn i nabolandene. Hvis du boede i Nordjylland, så du norsk tv, hvis du boede i Københavnsområdet, så du svensk tv, og hvis du boede i Sønderjylland, var det tysk tv. Der har været stor interesse for at fortsætte med at gøre det, fordi de er vores naboer, og vi deler meget kultur, historie og sprog, men også kontekst. Derfor har politikerne tænkt, at det var vigtigt at kunne se hinandens tv-tilbud, siger Vibeke Lyngse.
Informationstjenesten startede i 2006, og dengang var opfattelsen, at danskernes interesse for at se tv-programmer fra nabolandene var faldende. Frem for alt foretrak de unge at se engelske eller amerikanske produktioner, forklarer hun.
– Det blev besluttet at starte informationskampagnen, fordi man var bange for, at tv-kanalerne ville forsvinde fra tv-pakkerne, fordi danskerne måske ikke længere havde samme interesse for dem. Derfor blev det meldt ud, at vi sætter noget i værk, der gør danskerne opmærksomme på kanalernes indhold og minder dem om, at der er et fællesskab, som faktisk er vigtigt at bevare.
Der er ingen seertal for, hvor mange danskere, der ser tv-kanalerne fra Sverige, Norge eller Tyskland, men man kan se hvor mange, der aktiverer Nabolandskanalerne gennem deres tv-distributør, og der er en øget interesse, forklarer hun.
– Antallet af aktiveringer er mere end fordoblet de seneste tre år, siger Vibeke Lyngse.
Relevante samfundsproblemer i begge lande
Vibeke Lyngse fortæller, at en svensk tv-produktion, der i mange år har vakt danskernes interesse, er litteraturprogrammet Babel, men også store dramaproduktioner som “Vores tid er nu” er populære.
– Der er ingen tvivl om, at det ofte er store dramaproduktioner, som tiltrækker sig mest interesse. Men vi fremhæver også dokumentarfilm, naturprogrammer og livsstilsprogrammer, der giver et indblik. Derimod ikke underholdningsprogrammer eller konceptprogrammer, der kører i alle lande, såsom ”Den Store Bagedyst”, siger hun.
For eksempel er søvnløshed, et emne, som SVT-programmet Supersovarna har taget op, lige så relevant et socialt problem i Danmark som i Sverige.
– Nogle gange kan det være interessant at få belyst et problem fra andre end dem, man normalt hører det fra. SVT har også sendt programmer om hjernen, og de har ligeledes været populære. Det er generelle problemer, og nogle gange får man lidt en anden vinkel på det ved at se andre tale om problemet, siger Vibeke Lyngse.
Hvad tror du, NabolandsKanalerne har betydet for at øge danskernes forståelse for deres naboer?
– Det er svært at bedømme. Tv er en genvej til at lære hinanden bedre at kende, fordi tv giver et indblik i vores liv og i vores hverdag, men også i vores kultur og historie. Det giver en indsigt og et kendskab til hinanden, som kan være svært at få på anden vis, uden at det kræver noget ekstra, siger Vibeke Lyngse.
(News Øresund – Erik Ottosson)
Fakta: NabolandsKanalerne
NabolandsKanalerne er en informationstjeneste, der drives af Copydan, en organisation bag rettighederne til dansk tv-produktion og ejet af omkring 30 danske rettighedsorganisationer. De fleste husstande i Danmark, der har en tv-pakke fra en tv-distributør, kan vælge at aktivere kanalerne SVT1 og 2, NRK 1, ARD og ZDF. Læs mere: https://www.nabolandskanalerne.dk/tv-fra-nabolandene/sadan-ser-du-nabolandskanalerne/
NabolandsKanalerne markedsfører og informerer om programmerne fra Sverige, Norge og Tyskland og sørger i samarbejde med de respektive tv-selskaber også for, at visse programmer får danske undertekster.
Kilde: NabolandsKanalerne
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23