Følg os på

Interviews

Nasdaq-chef i København: Private investorer øger investeringer i life science, mens de institutionelle investorer fortsat er tilbageholdende

Publiseret

 

Carsten Borring er noteringschef på Nasdaq-børsen i København. Foto: News Øresund

Investeringslysten i life science-branchen er stigende blandt private investorer, mener Carsten Borring, som er Head of Listings & Capital Markets ved Nasdaq i København. Private investorer tager en større risiko og investerer mere sammenlignet med for fem år siden. Men kapitalrejsningsklimaet kunne blive bedre – særligt i den danske del af Medicon Valley – hvis institutionelle investorer såsom pensionskasser gik mere ind i small-cap-markedet ligesom i Sverige, mener han.

Investerings- og kapitalrejsningsklimaet i life science-branchen er inde i en god periode. Det mener Carsten Borring, som er Head of Listings & Capital Markets ved Nasdaq i København.

– Det bliver bedre og bedre dag for dag, siger han.

De positive takter omkring investeringer i branchen er en klar tendens for tiden, hvilket også er blevet påpeget af banker og analysehuse.

Det hænger ifølge Carsten Borring sammen med, at private og professionelle investorer – særligt i Danmark, men også i Sverige – i større udstrækning over de seneste fem år har taget en større risiko, end de plejer og investerer mere i sektoren.

Den stigende investeringsaktivitet markerer derved et skred fra 10 år siden, hvor det har været sværere at rejse kapital til tidligere life science-selskaber, fordi de har lang vej til markedet, og derved er forbundet med højere risiko.

Men nu er både private og stærke professionelle investorer virkelig kommet på banen og driver udviklingen, understreger Carsten Borring, som har arbejdet i børsbranchen i 20 år og var med til at børsnotere den store danske medicinalvirksomhed H. Lundbeck i 1999.

Investeringslysten i sektoren er dels båret af en situation med nul- og negative renter, nævner han. Men villigheden til at investere kommer også af, at branchen leverer stabile afkast til aktionærerne samtidig med, at fokus på sygdomsbekæmpelse og sundhedsfremme grundlæggende appellerer i investorkredse. Noget, som coronapandemien har tydeliggjort.

– Mange vil faktisk gerne gøre en forskel. Det kan jeg mærke, når jeg taler med investorer, siger Carsten Borring.

Institutionelle investorer skal på banen ligesom de private
Carsten Borring mener, at mens de stærke professionelle investorer gearer mere op i Danmark og i Sverige, så er de institutionelle, danske investorer fortsat mere tilbageholdne end de svenske.

Dog har eksempelvis den danske pensionskasse ATP bebudet en mere risikovillig investeringsstrategi og har senest investeret millioner i det danske diagnostikselskab MedTrace, mens ATP også har aktie-ejerandele i større danske life science-virksomheder såsom ALK-Abelló, Bavarian Nordic, Chr. Hansen, Novo Nordisk, Coloplast og Genmab.

Alligevel har fraværet af institutionelle investorer ifølge Carsten Borring den konsekvens, at når life science-virksomheder i Medicon Valley for alvor har behov for at rejse kapital, så må nogle kigge udenlands og eksempelvis børsnotere sig i USA, som biotekselskaberne Galecto og Evaxion gjorde i henholdsvis 2020 og 2021.

De begivenheder er blandt andet et udtryk for mangel på investeringsaktive, institutionelle investorer i Danmark, mener Carsten Borring.

– I Danmark er de institutionelle investorer bare ikke så risikovillige, som de private investorer. I Sverige går det lidt bedre, siger han med henvisning til de almene AP-pensionsfonde, som i større omfang placerer pensionsmidler i aktier.

Forskellen hertil skal blandt andet findes i en reformproces i Sverige i 1980erne og 1990erne, hvor svenske offentlige pensionsfonde blev mere målrettet mod small-cap markedet.

Flere life science-noteringer i Sverige – danske selskaber bidrager til øgning
Derfor er Sverige fortsat foran Danmark, bemærker Carsten Borring, når det gælder antallet af børsnoteringer i life science-branchen.

I Nasdaqs danske healthcare-gruppe er fx 21 selskaber pt. noteret. En af de seneste er healthtech-selskabet Monsenso i 2020. På Nasdaq-børsen i Sverige er ca. 175 life science-selskaber noteret. En af de seneste er medtechselskabet Pharmiva i Lund i 2021.

At 13 danske selskabsnoteringer i Sverige er sket siden 2014, hvoraf 9 er sket på Nasdaq-børsen i Stockholm, har yderligere bidraget til øget dynamik, men også forskel i børsmarkedet mellem Danmark og Sverige.

Og antallet af børsnoteringer er ikke uvæsentligt, for børsnotererede selskaber overlever længere, påpeger Carsten Borring, fordi de nemmere kan skifte ud i en aktionærstruktur i modsætning til et privatejet selskab, hvor ejerstrukturen er mere låst.

Life science-branchen i Medicon Valley kan af den grund drage fordel af flere små og risikofyldte selskaber, så investorer – både private, professionelle og institutionelle – har bedre mulighed for at lave en risikovægtning ved at investere i flere selskaber frem for kun i nogle få, bemærker Carsten Borring.

Men det kræver politisk vilje i Danmark til at ændre strukturer og incitamenter omkring kapitalbeskatning, så flere investortyper bliver motiveret til at gå ind i virksomheder på et tidligere stadie.

Carsten Borring peger på, at de svenske politikere er lykkedes med det.

– Man skal ikke lade sige narre af, at det går godt i life science-branchen, men det er nu, politikerne skal lave tiltag, der kan hjælpe, fordi det er nu, der er momentum. Det er nu, at pengene er der. Og selvom man kan spørge: Jamen, hvorfor skulle man lave nye incitamenter, når det går så godt? Jamen, det skal man gøre, for vi ved historisk, at lige så snart der kommer røde tal på aktierne, forsvinder den risikovillig kapital hurtigst i biotek og life science.

News Øresund – Kristoffer Dahl Sørensen

 


NEWS ØRESUND er et resultat af et udviklingsprojekt med Interregfinansiering, som blev gennemført i samarbejde mellem Roskilde Universitet, Lunds universitet og Øresundsinstituttet. Siden 2015 fortsætter udviklingen af News Øresund som en del af Øresundsinstituttet. I 2019-2021 forstærker News Øresund den uafhængige dækning af regionens life science-cluster gennem Øresundsinstituttets engagement i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, fakta, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv i Danmark og Sverige.

Nyhederne fra News Øresund kan frit gengives, hvis News Øresund angives som kilde. 

Kontakt os: redaktion (at) newsoresund.org
Mere info: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.org

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Politik08. juli 2024

Sveriges minister for nordisk samarbejde, Jessika Roswall (M), foreslået som ny EU-kommissær

Jessika Roswall (M), som ud over at være minister for nordisk samarbejde også er EU-minister, er blevet nomineret som ny...

Energi04. juli 2024

Grøn omstilling er størst, når syv samarbejdsprojekter deler 137 Interreg-millioner

Fem projekter inden for Grön Omställning, et inden for Hållbara Transporter et inden for Gränslös Arbetsmarknad skal dele 136,7 mio....

Samfund04. juli 2024

Konjunkturen i Øresundsregionen: Befolkningsprognoserne sænkes i både Sverige og Danmark – danskernes realløn er tilbage over niveauet fra før inflationskrisen

På begge sider af Øresund er befolkningsfremskrivningerne blevet nedjusteret. I Sverige skønnes dette at føre til et reduceret behov for...

Danmark04. juli 2024

EU-støtte til nye overhalingsspor ved Kalvebod, der øger muligheden for tung militær transport over Øresundsbroen

Muligheden for at transportere tunge militærkøretøjer over Øresundsbroen forbedres ved, at EU yder op til 319 mio. kr. i støtte...

Erhverv03. juli 2024

Svensk og dansk life science-industri får stadig større betydning for landenes økonomier

Life science-industrien står for næsten 10 pct. af Sveriges eksport, og i løbet af de seneste 10 år er den...

Infrastruktur04. juli 2024

Svenske Trafikverket: Ny Øresundsforbindelse er nødvendig i 2050, men intet forslag opfylder alle behov

Snart er det tid til at påbegynde arbejdet med en fremtidig ny forbindelse over Øresund; hvis den vel at mærke...

Infrastruktur04. juli 2024

Københavns overborgmester håber på en dansk-svensk undersøgelse af forbindelserne over Øresund – men afviser Landskronas forslag om en Europaspor-forbindelse til København

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), ser positivt på konklusionerne i Trafikverkets rapport om kapacitet og redundans over Øresund. Hun...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.