Politik
Nej fra Sveriges statsminister til Nato-medlemskab – men stigende opbakning til at blive medlem af forsvarsalliancen
Hverken Finland eller Sverige er medlem af forsvarsalliancen Nato. Diskussioner om og opinion for et medlemskab har accelereret siden Rusland invaderede Ukraine. Men den svenske statsminister mener, at det vil forværre den sikkerhedspolitiske situation. Hun løfter i stedet forsvarssamarbejdet i EU og har sammen med Finland skrevet et brev til de øvrige EU-medlemmer for at minde om klausulen, som lover støtte ved angreb.
Sverige og Finland har sendt et fælles brev til de øvrige EU-medlemmer med opfordring til at huske forsvarsklausulen i EU’s forsvarssamarbejde, som siger, at hvis en medlemsstat bliver udsat for et væbnet angreb, skal de øvrige medlemslande give støtte og bistand. Det meddelte den svenske statsminister ved et pressemøde i onsdags.
Sverige og Finland er ikke medlemmer i Nato, men har et partnerskab med forsvarsalliancen. Siden Sovjetunionens fald har de to neutrale lande i stedet opbygget et tæt bilateralt forsvarssamarbejde. Men efter Rusland indledte sit militære angreb på Ukraine, har begge lande sendt våben og anden støtte til Ukraine, og er blevet enige med Nato om at deltage i alle diskussioner i forsvarsalliancen, som omhandler krigen.
Samtidig vokser diskussionen om og opinionen for et medlemskab i Nato. En meningsmåling som finske Yle har fået lavet viser, at 53 procent af finlænderne er for et Nato-medlemskab. Det er første gang, at der er majoritet i befolkningen for det. Også Sveriges befolkning har ændret holdning. Ifølge en Novus undersøgelse svarede 41 procent af svenskerne, at de synes, at Sverige skal blive medlem af Nato, mens 35 procent svarede nej.
I Finland er der, ifølge Dagens Nyheter, en aktuel politisk diskussion om et eventuelt medlemskab i Nato. Men i Sverige afviser statsminister Magdalena Andersson, at det kan blive aktuelt at sende en medlemsansøgning nu.
– Om Sverige skulle sende en Nato-ansøgning i den nuværende situation, skulle det yderlige destabilisere den her del af Europa. Spændingerne skulle stige, og Sverige skulle bidrage til at destabilisere situationen, sagde Magdalena Andersson (S) på et pressemøde i tirsdags ifølge SVT.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23