Følg os på

Interviews

Nødvendigt med beredskab for flere konkurser og bedre risikostyring

Publiseret

 

Marie Krüeger er adm. direktør for Almi Skåne som er et statsligt og regionalt ejet selskab, der tilbyder virksomheder lån og hjælp med forretningsudvikling. Foto: Almi Företagspartner Skån

Seks ud af ti små og mellemstore virksomheder i Sverige er blevet negativt påvirket af coronapandemien, mens fire ud af ti oplyser, at de har opdaget og udviklet nye forretningsmuligheder under krisen. Det viser en undersøgelse blandt 1.200 små virksomheder, som Almis forskningsråd har foretaget. Almi Skånes administrerende direktør Marie Krüeger mener, at den lære, som virksomhederne kan drage af krisen, er vigtigheden af bedre risikostyring.

Coronakrisen har ramt erhvervslivet, men ikke alle virksomheder lige hårdt. Ifølge Marie Krüeger, administrerende direktør for Almi Skåne, et statsligt og regionalt ejet selskab, der tilbyder virksomheder lån og forretningsudvikling, er udviklingen meget brancheafhængig, men har ramt både små og store virksomheder.
– For eksempel har turistbranchen, især hoteller og restauranter, været ekstremt hårdt ramt. Og inden for industrien er der underleverandører til de brancher, der er blevet ramt. Har man en industrivirksomhed, der producerer servietter til restaurationsbranchen, er det måske ikke gået så godt under krisen, mens de virksomheder, der producerer pap, som bruges meget inden for e-handel, har klaret sig rigtig godt, siger hun.

En rapport fra Almis forskningsråd viser, at 60 procent af de små virksomheder i Sverige har oplevet, at de er blevet negativt påvirket af pandemien, mens 20 procent mener, at de er blevet positivt påvirket.

Inden for hotel- og restaurationsbranchen oplevede 85 procent sig negativt påvirket af coronapandemien. Inden for fremstillingsbranchen var andelen 65 procent og inden for detailhandlen var andelen 40 procent. Marie Krüeger fremhæver fire store udfordringer for virksomhederne under coronakrisen: likviditet, planlægningshorisont, lånemuligheder og egenkapital. Cirka 40 procent af de adspurgte virksomheder i Almis undersøgelse sagde, at deres likviditet var blevet forringet under coronakrisen, og lidt over halvdelen mente, at deres rentabilitet var blevet forringet. Samtidig viser rapporten, at virksomhederne har haft stor gavn af de offentlige støtteprogrammer, især nedsættelse af arbejdsgiverafgifter, støtte til hjemsendelser og kompensation for sygedagpenge. 60 procent af virksomhederne mener, at støtten har haft en afgørende eller stor betydning.

Marie Krüeger er overrasket over, at flere virksomheder ikke er blevet tvunget til konkurs under coronakrisen, men er bekymret for, at der kan komme flere konkurser i fremtiden.

– Meget ser ud til at gå godt, selv om det er det, vi kalder syntetisk, kunstig vejrtrækning. Vi holder visse virksomheder i gang med støttepakker. Men samtidig klarer nogle virksomheder sig godt, fordi vi fortsætter med at forbruge; f.eks. bygge om hjemme og købe ting til huset. Men vi skal være forberedt på, at der kan komme mange flere konkurser.

Næsten 40 procent af virksomhederne i Almis undersøgelse svarede, at de havde opdaget og udviklet nye forretningsmuligheder under krisen. Marie Krüeger mener, at der vil være mange erfaringer at drage af coronakrisen.
– Der er jo sket ting, som man aldrig havde forestillet sig. Det utænkelige. Som tomme lufthavne og restauranter uden gæster.
– Der vil være en tydeligere risikostyring på alle niveauer. En pandemi har ikke tidligere været en del af vores beredskab. Vi har lært meget af dette, og vi vil tage hensyn til det i fremtiden.

(News Øresund – Thea Wiborg)
Dette interview er lavet i forbindelse med rapporten Skånsk konjunktur som Øresundsinstituttet udarbejder for Sparbanken Skåne. Mere om rapporten finder du her.
En længere version af interviewet på svensk findes her.

 

Om Almi Företagspartner AB och Almi Skåne

Almi Företagspartner AB er et statsejet moderselskab med 16 regionale datterselskaber og underkoncernen Almi Invest, som driver venturekapitalaktiviteter. De regionale Almi selskaber er ejet til 51 procent af moderselskabet og 49 procent af regionale aktører. Formålet er at tilbyde lån og hjælp med forretningsudvikling til virksomheder med vækstpotentiale.

Rapporten ”Pandemiens påvirkning på virksomhederne”, som er i to dele, er skrevet af medlemmer i Almis forskningsråd og er baseret på telefoninterviews med 1.200 virksomheder med færre end 50 ansatte. Interviewerne er gennemført af SKOP AB under oktober 2020.

 

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Politik08. juli 2024

Sveriges minister for nordisk samarbejde, Jessika Roswall (M), foreslået som ny EU-kommissær

Jessika Roswall (M), som ud over at være minister for nordisk samarbejde også er EU-minister, er blevet nomineret som ny...

Energi04. juli 2024

Grøn omstilling er størst, når syv samarbejdsprojekter deler 137 Interreg-millioner

Fem projekter inden for Grön Omställning, et inden for Hållbara Transporter et inden for Gränslös Arbetsmarknad skal dele 136,7 mio....

Samfund04. juli 2024

Konjunkturen i Øresundsregionen: Befolkningsprognoserne sænkes i både Sverige og Danmark – danskernes realløn er tilbage over niveauet fra før inflationskrisen

På begge sider af Øresund er befolkningsfremskrivningerne blevet nedjusteret. I Sverige skønnes dette at føre til et reduceret behov for...

Danmark04. juli 2024

EU-støtte til nye overhalingsspor ved Kalvebod, der øger muligheden for tung militær transport over Øresundsbroen

Muligheden for at transportere tunge militærkøretøjer over Øresundsbroen forbedres ved, at EU yder op til 319 mio. kr. i støtte...

Erhverv03. juli 2024

Svensk og dansk life science-industri får stadig større betydning for landenes økonomier

Life science-industrien står for næsten 10 pct. af Sveriges eksport, og i løbet af de seneste 10 år er den...

Infrastruktur04. juli 2024

Svenske Trafikverket: Ny Øresundsforbindelse er nødvendig i 2050, men intet forslag opfylder alle behov

Snart er det tid til at påbegynde arbejdet med en fremtidig ny forbindelse over Øresund; hvis den vel at mærke...

Infrastruktur04. juli 2024

Københavns overborgmester håber på en dansk-svensk undersøgelse af forbindelserne over Øresund – men afviser Landskronas forslag om en Europaspor-forbindelse til København

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), ser positivt på konklusionerne i Trafikverkets rapport om kapacitet og redundans over Øresund. Hun...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.