Arbejdsmarked
Nordboere pendler i gennemsnit mindre over grænser end europæere – mest pendling i Øresundsregionen
Grænsependling inden for Norden er kun halvt så stor som i EU som helhed, men Øresundsregionen skiller sig ud som den enkelte del af Norden med det højeste antal grænsependlere. I EU bor næsten fire pct. af befolkningen i et andet land end der, hvor de er født, men i de nordiske lande er andelen af indbyggere, som er født i et andet nordisk land, kun 1,6 pct. Det viser en ny rapport, som Nordregio præsenterede på en jubilæumskonference i Malmø i denne uge for det nordiske arbejdsmarked, der fylder 70 år i år. Konferencen var arrangeret af svenske Arbetsmarknadsdepartementet i samarbejde med Nordregio, Info Norden, Norden i Fokus og den svenske Arbetsförmedlingen.
De nordiske lande har en historie med pendling, hvor blandt andet mange finner og også danskere flyttede til Sverige for at arbejde i 1970’erne. Heraf vendte mange hjem efter få år, og blandt dem, der blev, er gennemsnitsalderen nu høj.
– Langt den største gruppe af nordiske migranter i Sverige er 70 plus, sagde Gustaf Norlén, senioranalytiker ved den nordiske analyseorganisation Nordregio, da han præsenterede rapporten “The Common Nordic Labour Market 70 Years and Beyond“.
I dag pendler omkring 49.000 mennesker om året til et job i et andet nordisk land; heraf pendler 18.400 mellem Danmark og Sverige – hovedsageligt inden for Øresundsregionen. Det skal dog bemærkes, at statistikken for andre nordiske grænseregioner end Øresundsregionen er af ældre dato og desuden usikker på grund af langsigtede udfordringer med dataudveksling mellem landene.
I Skåne (arbejdsmarkedsregion Sydsverige), på Åland og i Värmland-Dalarna (arbejdsmarkedsregion Det nordlige Mellemsverige) pendler mere end én pct af befolkningen i den arbejdsduelige alder til et andet nordisk land. Det betyder, at disse regioner ligger over EU-gennemsnittet på én procents grænsependling. Ser man på Norden som helhed, udgør grænsependlere kun 0,5 pct af arbejdsstyrken.
– Øresundsregionen er et tegn på, at det nordiske arbejdsmarked fungerer, sagde Gustaf Norlén og tilføjer, at incitamenterne til at pendle over grænser eller flytte for at arbejde i et andet land er faldet i Norden i takt med, at udsvingene på arbejdsmarkederne går mere og mere i takt.
– Siden 1990’erne er der sket en lignende økonomisk udvikling i Norden. Derudover har EU åbnet for indvandring af arbejdskraft fra flere lande, mens nordisk migration tidligere var mere almindelig, sagde han.
News Øresund – Anna Palmehag
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23