Følg os på

Norden

Nordiske finans- og skatteministre opfordres til at indføre skatteundtagelse under coronakrisen

Publiseret

 

Det nordiska Gränshinderrådet föreslår i ett brev till ansvariga ministrar att ett undantag ska göras för skattskyldigheten under coronakrisen, vilket skulle underlätta vardagen för gränspendlarna. Foto: News Øresund - Johan Wessman

Det Nordiske Grænsehindringsråd anser, at grænsependlere, som arbejder hjemmefra under coronapandemien, skal slippe for at betale skat i to lande. Derfor foreslår de i et brev til de nordiske finans- og skatteministre, at der gøres en undtagelse, ligesom det også er blevet gjort i forhold til tilhørsforholdet i socialforsikringen.

Allerede i marts besluttede den svenske myndighed Försäkringskassan og Udbetaling Danmark, at tilhørsforholdet i socialforsikringen ikke skulle ændres, selvom Øresundspendlere arbejder hjemmefra under coronapandemien. Uden denne beslutning havde danske arbejdsgivere sandsynligvis været nødt til at betale svenske arbejdsgiverafgifter for sine hjemmearbejdende ansatte, som bor i Sverige, og Øresundspendlere som arbejder hjemmefra havde blandt andet været nødt til at skifte til en a-kasse i deres hjemland.

Men også skattekravet bliver påvirket af, hvilket land arbejdet bliver udført i, hvilket også kan have betydning for Øresundspendlere, som skal arbejde hjemmefra under krisen (se faktaboksen). Skånes landshövding og flere andre har derfor foreslået, at der skal indføres en midlertidig undtagelse også på skatteområdet. Nu har det Nordiske Grænsehindringsråd valgt gå videre med problemstillingen og skrevet et brev til alle nordiske finans- og skatteministre med en opfordring til at gøre en undtagelse på skatteområdet.

Det ville løse mange uklarheder, påpeger Claes Håkansson, seniorrådgiver i Nordisk Ministerråd og teamleder for Grænsehindringsrådets sekretariat.

– Det finns visserligen ingen risk för dubbelbeskattning, men att skatta i två länder innebär mycket extra arbete och en oöverskådlig skattesituation för pendlarna. Dessutom finns det frågor om hur arbetsgivarna ska agera i förhållande till den skatt och de arbetsgivaravgifter som betalas in för arbetstagaren, ska de aktivt göra något eller ligger ansvaret på arbetstagaren? Och hur vet en dansk arbetsgivare hur den ska kommunicera med en svensk skattemyndighet? siger han.

Det Nordiske Grænsehindringsråd arbejder for statsministrene med at løse grænsehindrigerne i Norden. I løbet af foråret har en stor del af rådets fokus været på konsekvenser og problemer som de forskellige nationale coronastrategier har medført for mennesker og virksomheder i grænseregionerne.

News Øresund – Anna Palmehag

 

Fakta: Skattskyldighet för Öresundspendlare under coronapandemin

Enligt Öresundsavtalet ska gränspendlare betala skatt i det land där de utför arbetet. Minst 50 procent av arbetet under en löpande tremånadersperiod måste utföras i arbetslandet för att Öresundspendlaren ska betala skatt där, annars blir personen i stället skyldig att betala skatt i landet där hen bor. Det kan innebära att de gränspendlare som måste arbeta hemifrån under coronapandemin kan bli skyldiga att betala skatt för vissa perioder i sitt bosättningsland och för vissa perioder i arbetslandet och därför också måste deklarera i två länder. Om så blir fallet sker det sedan en avräkning länderna emellan enligt det så kallade Trekk-avtalet.

För Öresundspendlare som bor i Danmark och arbetar i Sverige kan en förändrad skattskyldighet också leda till en skattesmäll, eftersom många av dem i vanliga fall betalar så kallad särskild inkomstskatt, SINK-skatt, på 25 procent på arbetet i Sverige (utan möjlighet till att göra avdrag på skatten). Den danska skattenivån ligger betydligt högre.

Även för skattemyndigheterna i de båda länderna kan detta innebära mycket extraarbete i samband med nästa deklaration – inte minst eftersom de kan behöva påminna många pendlare om vad som gäller.

En liknande problematik finns mellan samtliga de nordiska länderna.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.