Følg os på

Interviews

Novo Nordisk investerer 18 mia. DKK i nye fabrikker i Kalundborg og skal rekruttere 400 nye ansatte

Publiseret

 

Michael Hallgren er produktionsdirektør for Novo Nordisk i Kalundborg, hvor medicinalvirksomhedens største fabrik på verdensplan ligger. Foto: Novo Nordisk

Novo Nordisks fabriksanlæg i havnebyen Kalundborg på Nordvestsjælland er branchens største produktionsanlæg i Medicon Valley med over 3000 ansatte, hvorfra omkring halvdelen af verdens insulinproduktion foregår. Frem mod 2027 vil den danske globale medicinalvirksomhed investere 18 mia. danske kroner i deres produktion i Kalundborg. Fire nye fabriksanlæg skal bygges, de eksisterende fabriksfaciliteter skal udvides, og mere end 400 nye ansatte skal rekrutteres for at følge med salgsvæksten og efterspørgslen på virksomhedens diabetesprodukter. En farma-ingeniøruddannelse på kandidatniveau vil gavne Produktionsdanmark og Medicon Valley, mener Michaell Hallgren, som er Senior Vice President ved Novo Nordisk API Manufacturing i Kalundborg og USA.

Med et areal på 1.200.000 kvadratmeter svarende til 168 fodboldbaner og en personalestyrke på ca. 3.300 ansatte er Novo Nordisks fabriksanlæg i Kalundborg ikke blot diabeteskoncernens største produktionsanlæg i Medicon Valley, men også i hele koncernen på verdensplan.

Produktionsfaciliteterne i havnebyen på Nordvestsjælland blev etableret i 1969. Siden årtusindskiftet og frem til i dag har medicinalvirksomheden investeret over 18 mia. DKK i produktionsanlægget i byen, og Novo Nordisk fortsætter investeringerne i Kalundborg de næste mange år.

I december 2021 besluttede virksomheden at investere 17 mia. DKK i tre nye manufacturing facilities samt en udvidelse af det eksisterende fabriksanlæg i Kalundborg frem mod 2027.

– Dette vil skabe yderligere kapacitet i hele værdikæden fra fremstilling af aktive farmaceutiske ingredienser til samling og pakning. Med investeringen vil der blive skabt 400 nye arbejdspladser. Investeringer i fabrikkerne understreger Novo Nordisks ambition om en fortsat styrket tilstedeværelse i Danmark og Kalundborg, siger Michael Hallgren, som er Senior Vice President ved Novo Nordisk API Manufacturing i Kalundborg og USA.

I maj 2022 meddelte Novo Nordisk, at de vil investere yderligere 1 mia. DKK i Kalundborg-anlægget, oven i investeringen på 17 mia. DKK.

I de kommende år udvider Novo Nordisk fabriksanlægget i Kalundborg og forventer at skabe ca. 400 nye arbejdspladser til produktionen. Foto: Novo Nordisk

Størstedelen af Novo Nordisks produkter har kobling til Kalundborg
På Kalundborg-fabrikken bliver omkring halvdelen af verdens insulinproduktion fremstillet ved bl.a. genmodificering af gær. Ingredienser til selskabets diabetespille og andre lægemidler mod svær overvægt og diabetes samt en række biofarmaceutiske produkter produceres også i Kalundborg, og Michael Hallgren kalder anlægget en ”hjørnesten i Novo Nordisks globale produktionssetup”. Fabrikken har således stor betydning for verdens diabetikere.

– Størstedelen af de produkter Novo Nordisk producerer og markedsfører globalt har sit udgangspunkt i vores produktion i Kalundborg, og over 32 mio. patienter på verdensplan modtager medicin, der har sit udgangspunkt i Novo Nordisk produktionsfaciliteter i Kalundborg, siger Michael Hallgren, som også har ansvaret for en nyopført fabrik i USA, der på sigt skal have 500 ansatte.

Antallet af ansatte på Kalundborg-sitet er imidlertid mindsket med ca. 200 ansatte de seneste fem år fra ca. 3.500 ansatte i 2017 til 3.300 ansatte i 2022, ifølge oplyste tal fra selskabet. Det skyldes ifølge Michael Hallgren primært effektivisering og automatisering af produktionsanlægget.

400 nye ansatte skal primært have STEM-kompetencer
De milliardstore investeringer, som på sigt fører til 400 nye jobs i Kalundborg, gør, at Novo Nordisk har startet en global rekrutteringsindsats for at finde nye ansatte til produktionsfaciliteterne i byen. Folk med kompetencer inden for Science, Technology, Engineering og Mathematics (STEM) har de primært brug for, fortæller Michael Hallgren.

– I øjeblikket ansætter vi nye kolleger i forskellige roller, herunder, men ikke begrænset til, automatisering- og robotingeniører, procesingeniører, udviklingsforskere, dataloger, procesforskere, procesoperatører, projektledere, associerede ledere og kvalitetssikringseksperter, siger han.

Rekrutteringsindsatsen sker også gennem et nyt toårigt talentprogram målrettet nyuddannede og kandidatstuderende, som har lyst til at arbejde med lægemiddelfremstilling.

– Foruden almindelige stillingsopslag har vi etableret et Manufacturing Talent Program, hvor vi ansætter nyuddannede eller kommende kandidater. I forhold til dette program søger vi en bred baggrund af ansøgere inden for videnskab, teknik, IT og automatisering samt robotteknologi, siger Michael Hallgren og forklarer, at man i talentprogrammet får en permanent stilling hos Novo Nordisk med tre rotationer i de første to ansættelsesår.

– Den første rotation består af eksponering for fremstillingsprocessen. Den anden vil bestå af dataanalyse. Den tredje vil enten være inden for it/automatisering, robotteknologi, produktionsudvikling eller inden for vores store grønne felt-projekter, hvor vi deltager i etableringen af bæredygtige og state-of-the-art grønne produktionsfaciliteter, siger han.

Novo Nordisk udvider i Kalundborg med bl.a. en 50.000 kvadratmeter stor finrensningsfabrik. Foto: Novo Nordisk

Novo ønsker farma-ingeniøruddannelse på kandidatniveau
I Kalundborg gør fx Professionshøjskolen Absalon det i dag allerede muligt at uddanne sig til bl.a. biotekingeniør, maskiningeniør og bioanalytiker.

Fra årsskiftet 2022 fik kandidatstuderende i Danmark samt fra udlandet nye muligheder for at lave specialeprojekter indenfor industri 4.0 og bæredygtighed i samarbejde med industrien i Kalundborg i regi af Helix Lab, som er et offentligt-privat forsknings- og udviklingscenter, fortæller Michael Hallgren, der mener, at uddannelsestilbuddet kan blive styrket yderligere.

– Et næste skridt for at styrke både Medicon Valley og Produktionsdanmark som helhed kunne derfor være at etablere uddannelse målrettet Produktionsdanmark og farma. Den kan med fordel placeres i nærhed til produktionssites, der aftager kandidaterne, så fødekæden forankres lokalt og den kvalificerede arbejdskraft lettere kan rekrutteres og fastholde lokalt. Helt konkret ser vi f.eks. potentiale i en farma-ingeniøruddannelse på kandidatniveau. Desuden er der et behov for ordinære uddannelser samt efteruddannelsesmuligheder på flere niveauer, målrettet industri 4.0 transformationen og den grønne omstilling af Produktionsdanmark, siger Michael Hallgren og supplerer:

– Test-, demo- og opskalingsfaciliteter vil desuden både styrke tiltrækning af investeringer og startups. Disse parametre vil ligeledes styrke Medicon Valley og hele sektoren.

Kristoffer Dahl Sørensen – News Øresund

 


Life science i Østdanmark

Life science-branchen er en vigtig branche i Danmark og Sverige. I Øresundsregionen beskæftiger private life science-sektoren ca. 65 500 ansatte i ca. 1 150 selskaber.

Øresundsinstituttet publicerede i maj rapporten ‘Life Science in Eastern Denmark – the Danish Part of Medicon Valley’, som denne interviewserie i efteråret bygger på.

Rapporten var en del af det EU-støttede interregprojekt Greater Copenhagen Life Science Analysis Initiative, som blev afsluttet i august 2022 efter tre og et halvt års analysearbejde.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur24. april 2024

Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer

I februar meddelte Trafikverket, at reparationsarbejdet af E6 uden for Stenungsund forventedes at være færdigt og klar til trafik i...

Forskning24. april 2024

Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed

Kvinders sundhed skal sættes højere på dagsordenen. Det mener et panel bestående af sundhedspolitikere fra begge sider af sundet, da...

Infrastruktur24. april 2024

Ny rapport om Inlandsbanan – ruten er interessant for det svenske forsvar

I en ny rapport fra Trafikverket fremgår det, at det svenske forsvar “bør have større og tydeligere indflydelse på infrastrukturudviklingen af...

Infrastruktur24. april 2024

Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”

Kapaciteten på tværs af Øresund vil vare længe endnu, mens redundans allerede er en mangelvare. Det er en af konklusionerne...

Sverige19. april 2024

Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år

Mellem 2022 og 2023 steg den gennemsnitlige pensionsalder i Sverige med 1,2 år til 66,0 år, skriver Sydsvenskan baseret på...

Energi19. april 2024

Malmø starter forfra med sit eget energiselskab

Malmø Kommune starter sit eget energiselskab for at sikre en “tilstrækkelig og bæredygtig elforsyning til en overkommelig pris og samtidig...

Energi19. april 2024

Danmark og Sverige indgår aftale om eksport af CO2 til permanent oplagring

Opsamling og lagring af CO2 kaldes normalt CCS og anses af mange for at være en af mange måder at...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.