Følg os på

Interviews

Novo Nordisk investerer 18 mia. DKK i nye fabrikker i Kalundborg og skal rekruttere 400 nye ansatte

Publiseret

 

Michael Hallgren er produktionsdirektør for Novo Nordisk i Kalundborg, hvor medicinalvirksomhedens største fabrik på verdensplan ligger. Foto: Novo Nordisk

Novo Nordisks fabriksanlæg i havnebyen Kalundborg på Nordvestsjælland er branchens største produktionsanlæg i Medicon Valley med over 3000 ansatte, hvorfra omkring halvdelen af verdens insulinproduktion foregår. Frem mod 2027 vil den danske globale medicinalvirksomhed investere 18 mia. danske kroner i deres produktion i Kalundborg. Fire nye fabriksanlæg skal bygges, de eksisterende fabriksfaciliteter skal udvides, og mere end 400 nye ansatte skal rekrutteres for at følge med salgsvæksten og efterspørgslen på virksomhedens diabetesprodukter. En farma-ingeniøruddannelse på kandidatniveau vil gavne Produktionsdanmark og Medicon Valley, mener Michaell Hallgren, som er Senior Vice President ved Novo Nordisk API Manufacturing i Kalundborg og USA.

Med et areal på 1.200.000 kvadratmeter svarende til 168 fodboldbaner og en personalestyrke på ca. 3.300 ansatte er Novo Nordisks fabriksanlæg i Kalundborg ikke blot diabeteskoncernens største produktionsanlæg i Medicon Valley, men også i hele koncernen på verdensplan.

Produktionsfaciliteterne i havnebyen på Nordvestsjælland blev etableret i 1969. Siden årtusindskiftet og frem til i dag har medicinalvirksomheden investeret over 18 mia. DKK i produktionsanlægget i byen, og Novo Nordisk fortsætter investeringerne i Kalundborg de næste mange år.

I december 2021 besluttede virksomheden at investere 17 mia. DKK i tre nye manufacturing facilities samt en udvidelse af det eksisterende fabriksanlæg i Kalundborg frem mod 2027.

– Dette vil skabe yderligere kapacitet i hele værdikæden fra fremstilling af aktive farmaceutiske ingredienser til samling og pakning. Med investeringen vil der blive skabt 400 nye arbejdspladser. Investeringer i fabrikkerne understreger Novo Nordisks ambition om en fortsat styrket tilstedeværelse i Danmark og Kalundborg, siger Michael Hallgren, som er Senior Vice President ved Novo Nordisk API Manufacturing i Kalundborg og USA.

I maj 2022 meddelte Novo Nordisk, at de vil investere yderligere 1 mia. DKK i Kalundborg-anlægget, oven i investeringen på 17 mia. DKK.

I de kommende år udvider Novo Nordisk fabriksanlægget i Kalundborg og forventer at skabe ca. 400 nye arbejdspladser til produktionen. Foto: Novo Nordisk

Størstedelen af Novo Nordisks produkter har kobling til Kalundborg
På Kalundborg-fabrikken bliver omkring halvdelen af verdens insulinproduktion fremstillet ved bl.a. genmodificering af gær. Ingredienser til selskabets diabetespille og andre lægemidler mod svær overvægt og diabetes samt en række biofarmaceutiske produkter produceres også i Kalundborg, og Michael Hallgren kalder anlægget en ”hjørnesten i Novo Nordisks globale produktionssetup”. Fabrikken har således stor betydning for verdens diabetikere.

– Størstedelen af de produkter Novo Nordisk producerer og markedsfører globalt har sit udgangspunkt i vores produktion i Kalundborg, og over 32 mio. patienter på verdensplan modtager medicin, der har sit udgangspunkt i Novo Nordisk produktionsfaciliteter i Kalundborg, siger Michael Hallgren, som også har ansvaret for en nyopført fabrik i USA, der på sigt skal have 500 ansatte.

Antallet af ansatte på Kalundborg-sitet er imidlertid mindsket med ca. 200 ansatte de seneste fem år fra ca. 3.500 ansatte i 2017 til 3.300 ansatte i 2022, ifølge oplyste tal fra selskabet. Det skyldes ifølge Michael Hallgren primært effektivisering og automatisering af produktionsanlægget.

400 nye ansatte skal primært have STEM-kompetencer
De milliardstore investeringer, som på sigt fører til 400 nye jobs i Kalundborg, gør, at Novo Nordisk har startet en global rekrutteringsindsats for at finde nye ansatte til produktionsfaciliteterne i byen. Folk med kompetencer inden for Science, Technology, Engineering og Mathematics (STEM) har de primært brug for, fortæller Michael Hallgren.

– I øjeblikket ansætter vi nye kolleger i forskellige roller, herunder, men ikke begrænset til, automatisering- og robotingeniører, procesingeniører, udviklingsforskere, dataloger, procesforskere, procesoperatører, projektledere, associerede ledere og kvalitetssikringseksperter, siger han.

Rekrutteringsindsatsen sker også gennem et nyt toårigt talentprogram målrettet nyuddannede og kandidatstuderende, som har lyst til at arbejde med lægemiddelfremstilling.

– Foruden almindelige stillingsopslag har vi etableret et Manufacturing Talent Program, hvor vi ansætter nyuddannede eller kommende kandidater. I forhold til dette program søger vi en bred baggrund af ansøgere inden for videnskab, teknik, IT og automatisering samt robotteknologi, siger Michael Hallgren og forklarer, at man i talentprogrammet får en permanent stilling hos Novo Nordisk med tre rotationer i de første to ansættelsesår.

– Den første rotation består af eksponering for fremstillingsprocessen. Den anden vil bestå af dataanalyse. Den tredje vil enten være inden for it/automatisering, robotteknologi, produktionsudvikling eller inden for vores store grønne felt-projekter, hvor vi deltager i etableringen af bæredygtige og state-of-the-art grønne produktionsfaciliteter, siger han.

Novo Nordisk udvider i Kalundborg med bl.a. en 50.000 kvadratmeter stor finrensningsfabrik. Foto: Novo Nordisk

Novo ønsker farma-ingeniøruddannelse på kandidatniveau
I Kalundborg gør fx Professionshøjskolen Absalon det i dag allerede muligt at uddanne sig til bl.a. biotekingeniør, maskiningeniør og bioanalytiker.

Fra årsskiftet 2022 fik kandidatstuderende i Danmark samt fra udlandet nye muligheder for at lave specialeprojekter indenfor industri 4.0 og bæredygtighed i samarbejde med industrien i Kalundborg i regi af Helix Lab, som er et offentligt-privat forsknings- og udviklingscenter, fortæller Michael Hallgren, der mener, at uddannelsestilbuddet kan blive styrket yderligere.

– Et næste skridt for at styrke både Medicon Valley og Produktionsdanmark som helhed kunne derfor være at etablere uddannelse målrettet Produktionsdanmark og farma. Den kan med fordel placeres i nærhed til produktionssites, der aftager kandidaterne, så fødekæden forankres lokalt og den kvalificerede arbejdskraft lettere kan rekrutteres og fastholde lokalt. Helt konkret ser vi f.eks. potentiale i en farma-ingeniøruddannelse på kandidatniveau. Desuden er der et behov for ordinære uddannelser samt efteruddannelsesmuligheder på flere niveauer, målrettet industri 4.0 transformationen og den grønne omstilling af Produktionsdanmark, siger Michael Hallgren og supplerer:

– Test-, demo- og opskalingsfaciliteter vil desuden både styrke tiltrækning af investeringer og startups. Disse parametre vil ligeledes styrke Medicon Valley og hele sektoren.

Kristoffer Dahl Sørensen – News Øresund

 


Life science i Østdanmark

Life science-branchen er en vigtig branche i Danmark og Sverige. I Øresundsregionen beskæftiger private life science-sektoren ca. 65 500 ansatte i ca. 1 150 selskaber.

Øresundsinstituttet publicerede i maj rapporten ‘Life Science in Eastern Denmark – the Danish Part of Medicon Valley’, som denne interviewserie i efteråret bygger på.

Rapporten var en del af det EU-støttede interregprojekt Greater Copenhagen Life Science Analysis Initiative, som blev afsluttet i august 2022 efter tre og et halvt års analysearbejde.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur04. oktober 2024

Den svenske regering vil lade overskuddet fra Øresundsbroen blive i regionen

Ligesom med trængselsafgifterne i Göteborg og Stockholm ønsker den svenske regering at bruge fremtidige indtægter fra Øresundsbroen til infrastrukturinvesteringer i...

Bæredygtighed04. oktober 2024

Malmø og Helsingborg i top tre på listen over Sveriges bedste miljøkommuner

To af de tre bedst placerede kommuner i magasinet Aktuell Hållbarhets undersøgelse af de svenske kommuners miljøarbejde ligger i Skåne....

Erhverv04. oktober 2024

Malmø og Lund går sammen om at tiltrække internationale virksomheder og investeringer

Nærheden til København og den kommende Femern Bælt-forbindelse, flere universiteter og to store forskningsanlæg er nogle af de styrker, som...

Øresund04. oktober 2024

Øresundsdebatten uge 40: Svenske Northvolts krise påvirker danske pensioner og forskellige syn på en Øresundsmetro

Det danske pensionsselskab ATP’s medejerskab af svenske Northvolt betyder, at danske pensionister rammes af batteriselskabets krise. Mediebilledet af en eventuel...

Life Science04. oktober 2024

Plantvisions strategi udpeger Øresundsregionen som en vækstmulighed

Øresundsregionen er i fokus for den nye vækststrategi hos Stockholm-baserede Plantvision, en virksomhed, der hjælper life science-virksomheder med vækst og...

Danmark04. oktober 2024

Fertilitetsbehandling udvides i Danmark – flere par og enlige får hjælp

Par og enlige i Danmark, der lider af ufrivillig barnløshed, får bedre adgang til fertilitetsbehandling, når antallet af IVF/ICSI-forsøg nu...

Danmark04. oktober 2024

Uden indvandring eller en stigning i fødselstallet vil Danmarks befolkning falde kraftigt

Hvis de nuværende fertilitetsrater blandt danske kvinder forbliver på det nuværende niveau, vil Danmarks befolkning falde fra seks til to...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.